1. Anasayfa
  2. Engelli

Sedef Hastalığı İçin Hangi Oranda Engelli Raporu Verilir?

Sedef hastalığı nedir, sedef hastalığı nasıl gelişir, sedef hastalığı belirtileri nelerdir, sedef hastalığı çeşitleri nelerdir, sedef hastalığı için hangi doktora gidilir, sedef hastalığı engel oranı, sedef hastalığı engelli oranı tablosu tüm detayları ile sizler için araştırdık.


4

Sedef hastalığı ile nasıl daha rahat yaşayabileceğinizi daha iyi anlamak için öncelikle ne olduğunu, neye sebep olduğunu, nasıl düzgün ve güvenli bir şekilde yönetileceğini anlamak önemlidir. 

Sedef hastalığı (Psoriasis) nedir?

Sedef hastalığı, pullu, kırmızı lekelere veya “plaklara” neden olan bulaşıcı olmayan, kronik, otoimmün bir cilt hastalığıdır. Psoriasis, cilt hücrelerinin cilt yüzeyinin altındaki kökenlerinden hızla yükseldiği ve gelişme şansı bulamadan yüzeyde biriktiğinde ortaya çıkar. 

Bunun nedeni, bağışıklık sisteminin cilt hücrelerinin büyüme döngüsünü hızlandıran, hatalı sinyaller göndermesinden kaynaklanır.

Cilt hücresi büyümesi kabarık, kırmızı lekelere yol açar. Aynı zamanda, cildin üst tabakası, sağlıklı ciltte görülen normal yağları salgılamaz, bu da pul pul, kuru gümüş pullara yol açar.

Sedef (Psoriasis) hastalığı nasıl gelişir?

Araştırmacılar sedef hastalığının gelişiminin genetik, çevre ve bağışıklık sistemi dahil olmak üzere çeşitli faktörlerin rol oynadığına inanmaktadır.

Sedef Hastalığı belirtileri nelerdir?

Sedef semptomlarını herkes farklı şekillerde yaşar ve bu belirtiler hastalığının tipine ve şiddetine göre değişebilir. Bununla birlikte, yaygın semptomlar aşağıdakilerden bir veya daha fazlasını içerebilir:

  • İltihaplı cilt, kırmızımsı kabarık bölgeler
  • İltihaplı bölgelerde pullu, gümüş renkli yamalar
  • Kanayan çatlamış, kuru cilt
  • Ağrılı, kaşıntılı veya yanan cilt
  • Küçük, kırmızı lekeler
Sedef Hastalığı
Sedef Hastalığı

Sedef (Psoriasis) hastalığı çeşitleri nelerdir?

Farklı sedef türleri genellikle farklı kalıplara ve tetikleyicilere sahiptir. Aşağıdakiler sedef cilt lezyonlarının en yaygın türleridir.

Plak Tipi (Psoriasis)

Derinin geniş bölgelerini kaplayabilen gümüş pullara sahip kırmızı, kaşıntılı plaklarla işaretlenmiştir; Psoriasis’in en yaygın şekli; sedef hastalığının %90’a kadarı plak sedef hastalığıdır.

Guttat Tipi (Psoriasis)

Genellikle gövde ve uzuvların çevresinde küçük kırmızı plaklar şeklinde görülür. Genel olarak çocukları veya gençleri etkiler. Guttat Tipi Sedefi tetikleyen durumlar; solunum ve bademcik enfeksiyonları, boğaz ağrısı, yaralanmalar, antimalaryal ilaçlar.

Püstüler Tip (Psoriasis)

Küçük püstüller ile kırmızı, pullu cilt ve ateş gibi semptomlara neden olabilir; püstüler sedef tüm vücudu veya sadece elleri ve ayak tabanlarını etkileyebilir.

Eritrodermik Tip (Psoriasis)

Vücudun %90’ından fazlasını kaplayan ve çarşaflar halinde dökülen iltihaplı, kırmızı deride görülen akut bir durum; sistemik steroidlerin kesilmesiyle bağlantılıdır. Kalp yetmezliği de dahil olmak üzere ciddi hastalıklara yol açabileceğinden acil tedaviye ihtiyaç duyulur.

Psoriatik artrit

Bu tip inflamatuar artrit , sedef olan kişilerin %30’unu etkiler. Genellikle ağrılı eklemleri içerir ve sıklıkla el ve ayak parmaklarının eklemlerini etkiler. Kalçaları, dizleri ve omurgayı da etkileyerek bel ağrısına neden olabilir.

Tırnak

Tırnaklarda ve ayak tırnaklarında çukurlaşma veya yağ lekeleri olarak kendini gösterir; tırnak yatağından ayrılan tırnaklarda renk bozulmasına ve ufalanmaya neden olur.

Kafa derisi

Yağlı pullarla kırmızı plaklar olarak ortaya çıkar. Ayrıca alın ve burun çevresindeki kıvrımları da etkileyebilir.

Genital

Sedef hastalığı olan yetişkinlerin %63’ü cinsel organlarında lezyon olarak yaşar. Genital Psoriasis, vücudun diğer bölgelerindeki psoriatik lezyonlara eşlik eden pullanmadan tipik olarak yoksun olan kaşıntılı, parlak kırmızı lezyonlarla birlikte gelir.

Psoriatik göz

Kornea dahil hem göz kapaklarını hem de gözleri etkileyebilir; konjonktivit, kornea kuruluğu ve görme kaybına yol açabilir.

Sedef hastalığı için hangi doktora gidilir?

Sedef (Psoriasis) hastalığı için gitmeniz gereken doktorlar, hastanelerin Dermotoloji bölümlerinde yer alan dermatolog (cilt hastalıkları konusunda uzmanlaşmış doktor) ziyaret edilmesi gerekir.

Sedef hastalığı nasıl teşhis edilir?

Teşhis cilt, kafa derisi ve tırnak muayenesi ile başlar. Bu, sedef hastalığını teşhis etmek için genel olarak yeterli olabilir. Bir sorunuz varsa, sağlık uzmanınız sedef (Psoriasis) hastalığının türünü belirlemek veya egzama gibi diğer durumları ekarte etmek için biyopsi alabilir. Aile öyküsü ve eklem ağrısı gibi diğer durumlar hakkında bir tartışma da konsültasyonun önemli bir parçasıdır,

Sedef hastalığı engel oranı

Sedef engel oranı, hastalığı şiddeti ve alt tipine bağlıdır, ancak şunları içerebilir: Doktorunuz sedef (Psoriasis) hastalığınız tespit etmek için bazı testler uygulayabilir.

Engellilik değerlendirme tablosuna göre sedef engel oranı şekildedir;

Sedef hastalığı engel oranı tablosu

NoSedef HastalığıEngel Oranı
1Hafif: Vücudun %0-19’unu kaplayan%5
2Orta: Vücudun %20-49’unu kaplayan%15
3Şiddetli: Vücudun %50-79’unu kaplayan%30
4Çok şiddetli: Vücudun %80-100’unu kaplayan psöriasis vulgaris ve generalize püstüler
psöriasis
%40
sedef hastalığı engel oranı tablosu

Sedef (Psoriasis) hastalığı hakkında merak edilenler

Sedef (Psoriasis) hastalığı ile ilgili bazı merak edilen sorular şu şekildedir;

Sedef hastalığı ne kadar yaygındır?

Erkeklerin Sedef (Psoriasis) hastalığına yakalanma olasılığı kadınların iki katıdır.

Sedef hastalığında önemli rol oynayan neden nedir?

Bağışıklık hücreleri, öncelikle beyaz kan hücreleri, Sedef (Psoriasis) hastalığının gelişmesinde önemli bir rol oynar. Sedef (Psoriasis) hastalığı otoimmün bir hastalıktır.

Sedef (Psoriasis) hastalığını ne alevlendirir?

Stres, hava koşulları, aşırı alkol ve tütün kullanımı gibi faktörler, Sedef (Psoriasis) hastalığının yayılmasına neden olan sedef hastalığının alevlenmesine neden olabilir.

Sedef (Psoriasis) hastalığından hangi organlar etkilenir?

Sedef (Psoriasis) hastalığı cilt ve eklemlerden daha fazlasını etkiler. Ayrıca kalp, akciğerler ve böbrekler gibi hayati organları da etkileyebilir.

Sedef (Psoriasis) hastalığını kazımak uygun mudur?

Cilt hasar görmeye ve kanamaya meyilli olduğu için kazıyarak çıkarılması önerilmez. Doğru tedavi için bir doktora danışmanız gerekir.

Sedef (Psoriasis) hastalığı kalbinizi etkileyebilir mi?

Sedef (Psoriasis) hastalığı cildinizde ve vücudunuzun içinde iltihaba neden olur. Vücudunuzdaki uzun süreli iltihaplanma kan damarlarınızı etkileyerek sizi daha yüksek kardiyovasküler hastalık riskine sokabilir.

Sedef (Psoriasis) hastalığı bunamaya neden olabilir mi?

Bazı araştırmalar, Sedef (Psoriasis) hastalığının bunamaya neden olabileceğini düşündürmektedir.

Sedef hastalığının kesin tedavisi var mı?

Sedef (Psoriasis) hastalığının tedavisi yoktur. Bununla birlikte, ölümcül değildir ve diyet, ilaç ve yaşam tarzı değişiklikleri ile yönetilebilir.

Sedef hastalığı bulaşıcı mıdır?

Sedef (Psoriasis) hastalığı otoimmün bir hastalıktır ve bir kişiden diğerine dokunma yoluyla bulaşmaz.

Yazı Kaynakları
Erişkinler için engellilik değerlendirmesi
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 8
    be_endim
    Beğendim
  • 6
    g_zel
    Güzel
  • 0
    ba_ar_l_
    Başarılı
  • 0
    tepkisiz
    Tepkisiz
  • 3
    _lgisiz
    İlgisiz
  • 0
    _zg_n
    Üzgün

En geniş bilgi paylaşımı ve sosyal farkındalık etkinlikleri ile engelli hedef kitlesine, engellilik konuları ile ilgili bilgiler veren sosyal sorumluluk projesidir.

Yazarın Profili

Yorumlar (4)

  1. 30 Mayıs 2023

    Merhabalar şu an engelli raporum var. Sedef hastalığından dolayı 30 puan almıştım. plak tipi psoriasiz mevcut. biyolojik ajan kullanıyorum faydasını ciddi anlamda gördüm. sorum şu şekilde raporumun yenilenmesine az kaldı biyolojik ajanla tedaviye yanıt aldığım için heyet puanım ne olur. destekleriniz için şimdiden teşekkürler. kolaylıklar diliyorum.

    • öncelikle geçmiş olsun, doktor olmadığımız için buradan oran belirtmeyi doğru bulmuyoruz her hastalığın şiddeti ve öyküsü farklı ve bu oranının durumunu değiştiriyor. Sizi takip eden doktordan rica ederseniz rapor hakkında, en azından oranınızı öğrenme konusunda yardımcı olabilir.

  2. Sude hanım
    kemikte malign tümörlerde sağlık kurulunda verilen engel oranı % kaç acaba verilene rapor süresiz mi yoksa süreli olarak mı verilmektedir konu hakkında bilgi rica ediyorum teşekkür ederim.

Bir yanıt yazın