4A, 4B ve 4C sigorta koluna bağlı çalışanlar ne zamandan beri sigorta primlerinin ödendiğini, sigorta primlerinin ne kadarlık bir maaş üzerinden yatırıldığını, toplamda kaç gün sigortalılık kayıtlarının olduğunu günlük, aylık ve yıllık bazda kontrol edebilirler. Sosyal hakların takip edilmesini mümkün kılan sorgulama işlemleri sayesinde çalışanlar daha güvenli bir geleceğin hayallerini kurabilirler.
Çalışanlar hem Sosyal Güvenlik Kurumu hem de E-Devlet platformu kullanarak tescil bilgilerini görüntüleyebilirler. Tescil bilgileri kapsamında sigortalı çalışanın adı soyadı, T.C. kimlik numarası, sigortalılığının devam edip etmediği, sicil numarası, işe giriş tarihi ve topla gün sayısı gibi bilgiler kendilerine sunulur.
4C Sigorta Kolu Nedir?
Sigortalılık kolları arasında en çok merak edilen ve bazı kesimlerce netliği henüz sağlanamayan sigorta kolu 4C olarak ön plana çıkar. 4C kadrosu, Emekli Sandığına bağlı olarak çalışanlar olarak genelleştirilebilir. Devlet Memurları Kanunu’nda 4C koluna bağlı yani geçici personelin tanımı detaylı yapılmaktadır. Bir yıldan az süreli ya da mevsimlik hizmet veren, Bakanlar Kurulu tarafından belirlenen görevlerde belirli ücret sınırları içerisinde sözleşmeli çalıştırılan ve işçi sayılmayan kişiler 4C sigorta koluna bağlıdır.
4C Tescil Kaydı Nedir?
Tescil kaydı sigortalılık ile doğrudan bağlantılı bir terim olarak ön plana çıkar. Sosyal Sigortalar Kurumu bünyesinde sigortası yatırılan kişiler, sigortalılık durumları ile ilgili en güncel gelişmeleri takip etmek için SSK sicil kaydı işlemlerini kullanabilirler. Sigortalarının yatıp yatmadığını, başlatılıp başlatılmadığını veya durumunun aktif ya da pasif olduğunu öğrenebildikleri bu işlemler, sigortalı çalışanların farkındalıklarını üst noktada tutma açısından önemlidir. 4C tescil kaydı sorgulama işlemleri de diğer tüm sigorta kollarında çalışanlar tarafından tercih edilen E-Devlet kapısı üzerinden sorgulama işlemlerini gerçekleştirebilirler. Tescil kaydının yapılabilmesi için e-devlet şifresinin ve TC kimlik numarasının bilinmesi yeterlidir.
4C Tescil Kaydı Tespiti
E-Devlet şifresi olanlar bugün yüzlerce farklı işlemi online olarak yapma şansına sahipler. Kamu kurum ve kuruluşları tarafından sunulan online hizmetler sayesinde hem vatandaşların hem de bu kuruluşlarda çalışan kişilerin hayatları kolaylaşıyor. E-Devlet üzerinden gerçekleştirilebilen işlemler arasında yer alan 4C Tescil Kaydı linkine ulaşmak için ilk olarak;
E-Devlet sistemine giriş yapılması gerekiyor. “www.turkiye.gov.tr” adresinden e-devlet girişi yapan ve kimlik doğrulayan vatandaşların Kurumlar arasından Sosyal Güvenlik Kurumu hizmetlerini görüntülemesi yeterli. Sigortalılık Uygulamaları başlığı altında hem 4A hem 4B hem de 4C sigorta koluna bağlı olanlar işlem gerçekleştirebiliyor.
4C tescil kaydı linkine tıklayan vatandaşlar bu sekmede 4C güvencesine ait kaydını kontrol edebiliyor. Eğer isteğe bağlı ödeme gerçekleştirmişse 4C isteğe bağlı ödeme dökümü linkini tıklayarak da Emekli Sandığı ödeme dökümlerini görüntüleyebiliyor.
E-Devlet hizmetleri arasında yer alan SGK Tescil ve Hizmet Dökümü sekmesine giren vatandaşlar bu hizmeti kullanarak aylık bilgilerini, hizmet dökümlerini ve 4A/4B ve 4C tescil bilgilerini görüntüleyebiliyor; aynı zamanda barkodlu belge de oluşturabiliyor. İlgili sayfada kişinin adı soyadı, cinsiyeti, T.C. Kimlik numarası, baba adı, anne adı, doğum yeri ve doğum tarihi gibi bilgilerinin yanı sıra tüm sigorta kollarındaki tescil bilgileri de bulunuyor. Tescil sayfasında aktif ibaresi bulunuyorsa kişinin henüz emekli olmadığı, pasif ibaresi bulunuyorsa kişinin emekli olduğu yani tahsis numarasına sahip olduğu anlaşılabiliyor.
Tescil detaylarında sigortalılık durumunun aktif ya da pasif olduğu, o sigorta kolunda toplamda kaç gün prim ödediği, sicil numarası ve iptal sicilleri hakkında bilgi edinilebiliyor. Yine aynı sayfa içerisinde SGK hizmet dökümünün alınması da mümkün oluyor.
E-Devlet 4C Sorgulama İşlemleri
Tüm sigorta kolları dahilinde primleri yatırılan vatandaşlar gibi 4 C sigorta koluna bağlı olanlar da e devlet üzerinden emeklilik bilgilerini sorgulayabiliyor. 4C emekli aylık bilgisi, 4C emekli aylık ödeme ve kesinti bilgileri, 4C emeklilik işlemleri evrak takibi, 4C bir aylık maaş tercihi gibi hizmetlere e-devlet üzerinden erişim sağlanabiliyor.
Merhabalar benim onkoloji den %40 fizikten %44 puanim ve hastane heyet sonucuna göre %66 surezi heyet raporum var ve suan 543 prim günüm var erken emeklilik icin napmam lazim ve nereye başvuruda bulunmam lazim
Malulen emekli olmak için 10 yıl sigortalılık süresi, 1800 gün prim şartı ve %60 oran aranır. Engelli erken emeklilik için şartlarınız hesaplamamız için işe giriş tarihinizi yazmanızı rica ederiz.
4a tescil başlangıç 24/06/2019
Ümit Bey engelli erken emeklilik şartlarınız 15 yıl sigortalılık süresi 3960 prim günü. Engelli erken emeklilik için kalan süreniz 11 Yıl 8 Ay sigortalılık süresi 3417 prim günü gerekmektedir.