Çözger raporu, çocuklar için özel gereksinim raporu anlamına gelmektedir. Bir çocuğun özel gereksinimleri olduğunu belirten belge niteliği taşıyan çözger raporu, çocuk adına pek çok sosyal yardım ve hizmetten yararlanılması hakkını da sağlamaktadır.
Başlıklar
- 1 Çözger raporu nedir?
- 2 Çözger raporu nasıl alınır?
- 3 Çözger raporu için gerekli evraklar nelerdir?
- 4 Çözger rapor oranları nasıldır?
- 5 Çözger raporu faydaları nelerdir?
- 6 Çözger raporu veren hastaneler listesi
- 7 Çözger raporu örneği nasıldır?
- 8 Çözger başvuru dilekçe örneği
- 9 Çözger raporu sorgulaması nasıl yapılır?
- 10 Çözger raporu ile maaş alınır mı?
Çözger raporu nedir?
Çözger (Özel Gereksinim) raporu, çocuklar için özel gereksinim raporu belgesinin kısaltma adı olarak kullanılmaktadır.
Yeni yönetmelik kurallarına göre devletin resmi kurumlarında vatandaşlardan talep edilen Sağlık Kurulu Raporları yerine, çözger raporları kullanılmaya başlanmıştır.

Çocuğun özel gereksinimine sahip olduğunun devlet tarafından tespit edilip resmiyet kazandırılması için engelli çocukların çözger raporuna sahip olması gerekmektedir.
Özel gereksinimi bulunan çocuğun mevcut durumu itibarıyla ihtiyaç duyduğu koşullar göz önüne alınarak yapılan düzenlemeye ÇÖZGER (Özel Gereksinim) raporu adı verilmektedir.
Çözger raporu nasıl alınır?
ÇÖZGER raporu almak için öncelikle ilk yapılması gereken randevu alınmasıdır. Randevu esnasında hasta kişinin 18 yaşından küçük olduğu söylenmesi durumunda ÇÖZGER (Özel Gereksinim) raporu düzenlenecektir.
18 yaş altı çocuğun görüneceği bölümler alt kısımdadır;
- Göz hastalıkları uzmanı
- Çocuk cerrahisi uzmanı
- Çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanları ya da yan dal uzmanları
- Çocuk ve ergen ruh sağlığı ve hastalıkları uzmanı
- Kulak burun boğaz hastalıkları uzmanı
- Çocuk nöroloji uzmanı
- Fiziksel tıp ve rehabilitasyon uzmanı
- Ortopedi ve travmatoloji uzmanları
Hastalığın durumuna göre doktorlar gerekli test ve tahlil işlemleri sonrasında uygun görülmesi durumunda 18 yaş altı çocuğa ÇÖZGER verecektir.
Çözger raporu için gerekli evraklar nelerdir?
Çözger raporu 18 yaş altı çocukların özel gereksinimleri olduğunu belirten resmi bir belgedir. Çözger özel gereksinim raporu almak için istenen belgeler kısaca şu şekildedir;
- Hastanın eski sağlık raporu var ise fotokopisi,
- Hastanın vasisi varsa vasi tayin kararı,
- Anne Baba ayrı ise velayet karar belgesi,
- Hastalığı hakkında tıbbi belgeler (MR, epikriz raporu, patoloji raporu vb.),
- T.C. Kimlik numarası
belger ile hastanenin sağlık kurulu birimine teslim ederek başvuru formunu doldurabilirler.
Çözger rapor oranları nasıldır?
ÇÖZGER rapor tanı türleri alt kısımda yer almaktadır; “ÖGV” Özel Gereksinim vardır.
ÖGV Kodu | ÖGV Açıklaması | Engel Oranı |
---|---|---|
1 | Özel gereksinimi vardır (ÖGV) | 20-39 |
2 | Hafif düzeyde ÖGV | 40-49 |
3 | Orta düzeyde ÖGV | 50-59 |
4 | İleri düzeyde ÖGV | 60-69 |
5 | Çok ileri düzeyde ÖGV | 70-79 |
6 | Belirgin özel gereksinimi vardır(BÖGV) | 80-89 |
7 | Özel koşul gereksinimi vardır (ÖKGV) | 90-99 |
ÇÖZGER özel gereksinim raporunda ayrıca engel durumu doğum anında yada doğum sonrası olarak gözlemlenerek rapora işlenmektedir.
Çözger raporu faydaları nelerdir?
Çözger (Özel Gereksinim) raporu, özel gereksinimi bulunan çocukların gereksinimlerinin belirlenmesi için kullanılmaktadır. Engelli çocukların devletin sosyal hizmetlerinden ve desteklerinden yararlanabilmesi için özel gereksinimi olanlardan talep ettiği bir belgedir.
Bu belge sayesinde engelli çocukların ihtiyaç duydukları:
- Sağlık,
- Eğitim,
- Rehabilitasyon,
- Diğer sosyal ve ekonomik haklar,
- Özel hizmetler
gibi hususlara erişiminin daha kolay olması sağlanmaktadır. Bunun yanı sıra erişkinler için hazırlanan engelli sağlık kurulu raporlarında çocuk yaş grubuna dair özel düzenlemeler bulunmadığı için yeni uygulamaya geçirilen çözger özel gereksinim raporunda bu bilgiler de rahatlıkla görülebilmektedir.
Çözger raporu veren hastaneler listesi
Çözger özel gereksinim raporu, Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilen tam teşekküllü devlet hastaneleri tarafından verilmektedir. Çözger özel gereksinim raporu veren hastaneler listesine alt kısımda yer alan bağlantı üzerinden ulaşabilirsiniz.
Engelli Raporu Veren HastanelerÇözger raporu örneği nasıldır?
Çözger (Özel Gereksinim) raporu kullanımını zorunlu kılan yönetmelikle birlikte değişen kurallardan biri de çocuk ve erişkinler için verilen engelli sağlık kurulu raporu birbirinden ayrılmasıdır.
Alt kısımda çözger özel gereksinim raporu örneği görseli yer almaktadır.

Çözger başvuru dilekçe örneği
Çözger (Özel Gereksinim) raporu almak için öncelikle başvuru yapılması gereklidir. Örnek çözger başvuru dilekçesi alt kısımda yer almaktadır.
Çözger Başvuru Dilekçe Örneği |
Türkiye Cumhuriyeti ………………………….. Hastanesi Başhekimliğine Dilekçe Konusu : ÇÖZGER Sağlık Kurulu Raporu başvurumun sunulmasından ibarettir. “ÇÖZGER raporunuzu isteme sebebinizi özetleyiniz” ÇÖZGER sağlık raporunun devlet hastaneleri sağlık kurulunca düzenlenmesini talep etmektedir. Bu sebeple hastanenize müracat zorunluluğum hasıl olmuştur. Hastaneniz sağlık kurulu ve hekimlerince gerekli muayene ve tetkiklerin yapılarak “ÇÖZGER sağlık raporuna istinaden ÖGV “Özel gereksinim düzeyi” durumunun teşhis edilmesi ve bunu belgeleyen ÇÖZGER Sağlık Kurulu Raporunun düzenlenerek tarafıma teslimi için gereğini saygılarım ile arz ederim. |
İsim Soyisim : TC Kimlik No : İkamet Adresi : Telefon : Eposta : İmza : Ekler :Raporlar, testler vb.. dökümanlar |
Çözger raporu sorgulaması nasıl yapılır?
Çözger raporu sorgulaması oldukça basittir ve internet üzerinden kolaylıkla çözger (Özel Gereksinim) raporu sorgulama yapılabilmektedir. Çözger (Özel Gereksinim) raporu bulunan çocuğun belgesini sorgulamak için;
ADIM 1 – T.C. kimlik numarası ve şifre ile e-devlet kapsı uygulamasına giriş yapınız.

ADIM 2 – E-Devlet sisteminde yer alan Sağlık Bakanlığı’nın e-Hizmetleri kısmına giriş yapınız.

ADIM 3 – Son olarak “e-İmzalı Çocuk Özel Gereksinim Raporları Sorgulama” elektronik hizmetine tıklayarak gerekli sorgulamalar yapılabilmektedir. İnternet üzerinden çözger (Özel Gereksinim) raporu sorgulama işlemleri bu sayede kısa sürede sonuçlanmaktadır.
ÇÖZGER Raporu SorgulamaÇözger raporu ile maaş alınır mı?
Çözger raporu ile engelli maaşı alma konusu, özel gereksinimli çocukları bulunan vatandaşların merak ettiği konulardandır. Devletin resmi kurumlarına başvurarak, Çözger (Özel Gereksinim) raporu sahipleri adına, evde bakım maaşı ve engelli aylığı alınabilmektedir.
Engelli çocuklara yönelik devletin sunmuş olduğu bu sosyal haklardan yararlanabilmek için “Sağlık Kurulu Raporu” yerine geçen Çözger (Özel Gereksinim) raporu düzenlenmesi şarttır. Engelli çocuğu bulunan kişilerin, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na başvuruda bulunarak ve SGK üzerinden çözger raporu ibraz ederek engelli aylığı bağlatabilmesi mümkündür.
Çözger raporu kimlere verilir?
ÇÖZGER özel gereksinim raporunun amacı çocukların eğitim, sağlık, sosyal, ekonomik haklar, rehabilitasyon vb. hizmetlerden faydalanmasını sağlamaktır. Rapor 18 yaş altı çocuklar için geçerlidir.
Çözger raporu başvurusu nereye yapılır?
ÇÖZGER sağlık kurulu raporu almak için, sağlık kurulu başvuru dilekçesi ile beraber ÇÖZGER (Özel Gereksinim) raporu vermeye yetkili sağlık kurum ve kuruluşlarına başvurular yapılmaktadır.
Çözger raporu kaç günde çıkar?
ÇÖZGER rapor süresi süreçleri hızlandırmak için ÇÖZGER kurullarına süre kısıtlaması getirildi. Çözger raporlarına başvuran kişiler, başvuru tarihi itibari ile en geç 30 gün içerisinde rapor tamamlanarak kişiye teslim edilir.
Çözger raporu ile araç alımı var mı?
ÇÖZGER özel gereksinim raporu ile araç almak için mevcut rapor “Özel koşul gereksinimi var” ÖKGV ifadesi yer almalıdır. ÖKGV raporu olan çocuklar üzerinden ÖTV indirimi hakkı vardır.
ÖGV nedir?
Engeli bulunan çocuklar için tanımlanan hakların kullanımında, engel oranlarının tespit edilmesi için ÖGV “Özel Gereksinim Düzeyi” karşılığının tespiti için kullanılır.
Merhaba. Biz 1. Sınıf yerine Ana sınıfına göndermek istiyoruz. Normalde Çocuk psikiyatriye görünüp okulun yönlendirmesiyle Ram’a gideceğimizi düşünüyorduk. Ama Dr. Çözger’e yönlendirdi. Ram ile farkı nedir hocam bilgi verebilir misiniz?
RAM, Rehberlik ve Araştırma Merkezleri, otizm, down sendromu, dikkat dağınıklığı, hiperaktivite, konuşma bozukluğu, disleksi, serebral palsi, üstün zekalı gibi farklı tanılara sahip bireylerin eğitim ihtiyaçlarını destekleyen kuruluşlardır. ÇÖZGER, 18 yaş altındaki bireylerin sağlık ve özel gereksinim durumlarının değerlendirildiği bir rapordur.
Tskler. Peki hastanede çocuk psikiyatri yok. çözger raporu için sıkıntı olur mu?
Merhaba ögv oranlarının tespiti için bir tablo varmıdır.Daha önce ileri derece ögv raporu var iken şimdi ögv raporu çıktı.
Kayıp oranlarına göre düzenlenen bir tablo var ise itiraz etmeden evvel ne oldu da 60-70 aralığındaki engel oranı 40 on altına düştü incelemek isterim.Selamlar.
Resmi gazete linkini sizin için bırakıyorum. Burada yer alan hastalıklara gören oranlar belirleniyor. İncelemek için lütfen tıklayınız.
İyi akşamlar hocam gözden kızıma 12 yaşında cozger raporu aldık belirgin özel gereksinimi vardır ibaresi bulunuyor kızımın adına araç alınabilir mi teşekkür ederim
Geçmiş olsun, Engellilik sınıflandırmasına göre tam bağımlı, çocuklar için, “Çok ileri düzeyde ÖGV”, “Belirgin ÖGV” ve “Özel koşul gereksinimi var (ÖKGV) ibareli raporu olması gereklidir.
Merhabalar benim oğlum doğuştan 1 kulağı mikrotia ile doğdu engelli haklarından yararlanmam mümkün olur mu çözger den randevu almalimiyim
Öncelikle engelli sağlık kurulu biriminden randevu almalısınız. Sonrasında sizi ilgili branş hekime yönlendirecekler. Gerekli kontrollerden ve muayene sonrası size kurul günü verecekler. Eğer ki oran alırsanız size orana göre ÇÖZGER raporu düzenleyecekler.
Cok faydali bilgiler.paylastiginiz icin tesekkurler..
Meraba benim çocuğum seraplal palsi hastası beyinden gelen rahatsizlikla sol kolunu kullanamıyor raporda cozger yazıyor ama yüzde yok sosyal haklardan faydalanabiliyormuyuz
Raporunuzda oran yazmaz OKGV OGV BGV vb. bir ifade geçmesi lazım onu paylaşırsanız oranı söyleyebiliriz.
Cözger raporu 10 ortopedik engel 10 fizik özel tertibatı araç kullanabilir raporu olursa ötv muafiyet araç alınabilir mi
Engelli raporunuzda “özel tertibatı araç kullanabilir” ifade yer alırsa ÖTV indirimli araç alabilirsiniz.
Yüzde 15 ortopedik engeli yüzde 10 fizik ötv araç alınır mı nelerden yararlanabilirim özel tertibatı araç kullanabilir yazısı olursa alabilir miyim
Yasin Bey engelli raporunuzda “özel tertibatı araç kullanabilir” ifadesi yer alırsa evet ÖTV indiriminden faydalanabilirsiniz.
Selamlar, benim kızım kif22 genetik rahatsızlık ile yaşıyor. Kızım için 2018 senesinde ÖKGV Raporu aldık rapor süresi 1 yıldı sonrasında pandemi durumu ortaya çıktı ve bildiğiniz gibi rapor süresi en son şu an bilinen 30.06.23 tarihine kadar uzatıldı. Ben 10.05.23 tarihine randevu aldım. İl Sağlık müdürlüğüne veya başka bir yere başvurmadan bu randevuyu aldım. Hastahane bize sıkıntı çıkarır mı? Bundan önce 3 kere daha rapor aldık hiç birinde bir yere başvurmadık.
Hayır çıkaracağını düşünmüyoruz.