Çürük raporu nasıl alınır? sorusu hakkında tüm merak ettiklerinizi ve gerekli tüm bilgileri yazımızın devamında bulabilirsiniz.
Çürük raporu nedir?
Ülkemizde askerlik çağına gelen kişilerin Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Yeteneği Yönetmeliği kapsamında yer alan standartlara uygun şekilde hazır olması beklenir.
Askerlik terimi olarak bilinen çürük, asker adayının askerliğe elverişsiz ve askerlik yapamaz anlamını ifade etmektedir.
Asker adayının, psikolojik ve bedensel olarak hazır olmadığına kanaat getirilirse “askerliğe elveriş değildir” diğer adı, halk tabiri ile çürük raporu verilir.
Çürük raporu nasıl alınır?
Ülkemizde 20 yaşına gelen ve tecili bulunmayan asker adayların askerlik yükümlülüğü başlamaktadır. Çürük raporu, asker adayının sağlık durumuna göre verilmektedir.
Sağlık kontrolü adımlarını kısaca anlatmak gerekirsek;
- Askerlik şubeleri sağlık kontrolü için Aile Sağlık Merkezi ya da Hastanelere yönlendirme yapar.
- Doktor, fiziksel ve psikolojik olarak adayı muayene eder.
Yapılan kontroller sonucunda adayın sağlık problemi bulunması durumunda “Askerliğe elverişli değildir” çürük raporu verilirken, adayın sağlık durumunda bir problem görülmüyorsa “Askerliğe elverişlidir” raporu düzenlenir.
Askerlikte çürük raporu hangi hastalıklara verilir?
Çürük raporu nasıl alınır ve hangi durumlara göre değerlendirilir hep beraber inceleyelim. TSK Sağlık Yeteneği Yönetmeliği’nde yer alan “Hastalıklar ve Arızalar Listesi” göre değerlendirme yapılır ve asker adayının askerliğe uygun olup olmamasına karar verilir.
Hastalığın cinsine, yaygınlığına, şiddetine bakılarak Sağlık Yönetmeliği kriterlerine göre değerlendirmeye alınır. Yönetmelik kapsamında yer alan inceleme kriterleri dikkate alınarak ve tüm tıbbi testler ve muayene sonucu asker adayının durumu hakkında karar verilir.
Asker adayında hastalık bulunması durumunda, şiddeti ve hastalığın seviyesine göre askerliğe elverişsiz raporu düzenlenebilir.
Çürük raporu verilen bazı durumları kısaca özetlemek gerekirsek;
Hastalıklar | Değerlendirme Kriteri (TSK Sağlık Yeteneği) Yönetmeliği |
---|---|
Vücut endeksi | (Boy, Kilo) askerlik şartlarına uygun olmayan kişiler, |
Düz taban | (Standart derecelerin) üstünde olması durumunda, |
Göz Hastalıkları | Yönetmelikte yer alan standart derecelerin altı/üstü olması durumunda |
Sinir Hastalıkları | Yönetmelikte yer alan standart derecelerin altı/üstü olması durumunda |
Ruh Sağlığı ve Hastalıkları | Yönetmelikte yer alan standart derecelerin altı/üstü olması durumunda |
K.B.B. Hastalıkları | Yönetmelikte yer alan standart derecelerin altı/üstü olması durumunda |
Deri ve Zührevi Hastalıkları | Yönetmelikte yer alan standart derecelerin altı/üstü olması durumunda |
İç Hastalıklar | Yönetmelikte yer alan standart derecelerin altı/üstü olması durumunda |
Sindirim Sistemi Hastalıkları | Yönetmelikte yer alan standart derecelerin altı/üstü olması durumunda |
Ürogenital Organ Hastalıkları | Yönetmelikte yer alan standart derecelerin altı/üstü olması durumunda |
Göğüs Hastalıkları | Yönetmelikte yer alan standart derecelerin altı/üstü olması durumunda |
Kas ve İskelet Hastalıkları | Yönetmelikte yer alan standart derecelerin altı/üstü olması durumunda |
Cerrahi Hastalıklar | Yönetmelikte yer alan standart derecelerin altı/üstü olması durumunda |
Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Yeteneği Yönetmeliği (EK-C) Hastalık ve Arızalar Listesi incelemek için alt kısımda yer alan bağlantıyı kullanabilirsiniz.
Hastalık ve Arızalar ListesiÇürük raporu kimlere verilir?
TSK Sağlık Yeteneği Yönetmeliği’nde askerliğe elverişsiz raporunun kimlere verildiği ve hangi hastalıklarda çürük raporunun kimlere verildiği ayrıntılı olarak değinilmiştir.
Çürük raporu verilmeden önce asker adayının mevcut hastalığı bulunması durumunda dikkat edilen noktalar kısaca şu şekildedir;
- Hastalığın şiddeti,
- Hastalığın yaygınlığı,
- Hastalığın bulaşma ihtimali,
- Hastalığın engel teşkil edeceği durumlar,
- Hastalığın günlük yaşamdaki etkileri,
- İlaç kullanımı ve yan etkileri,
gibi durumların hepsi Hastalıklar ve Arızalar Listesi’nde yer alan değerlendirme kriterlerine göre incelenir. Ayrıca hastalığın vücutta etkisi ve etkilediği organlar göz önüne alınarak değerlendirilerek karar verilir.
Çürük raporu engelli raporu sayılır mı?
Çürük raporu, askerlik için verilen bir rapor türüdür. Askerliğe elverişli değildir raporu, engelli salık raporu yerine geçmez. Engelli sağlık kurulu raporu almak için engelli raporu veren hastaneler ziyaret ederek başvuru da bulunmaz gereklidir.
Çürük raporu nasıl alınır ve çürük raporu kimlere verilir? konusu hakkında aklınıza takılan soruları ve merak ettiğiniz konuları sayfamızın alt bölümünde yer alan yorumlar kısmından bizlere iletebilirsiniz.
Merhaba efendim ben 23 yasindaym gözlerim hasar var uzun mesafe goremiyorm mesala 5 metre ileride normal yazilari harfleri bulanık goruyorm sağ kulağım zarı delik fazla istemiyorum ağır işte çalışmaktan sırt ayak kemiklerim hep ağrıyor zorluk çekiyorum çürük raporu alabiliyormuym
Doktor olmadığımız için yorum yapmak doğru olmaz en doğru kararı kurul verecektir.
merhaba benim iki kaval kemiğimde stress kırığı var. çok fazla ayakta duyduğumda veya koşmak gibi kaval kemiğe yük bindiren egzersizlerde ağrı yapıyo çürük raporu alınabilir mi ?
Öncelikle geçmiş olsun, doktor olmadığımız için yorum yapmamız doğru olmaz kurul karar verecektir.
Merhabalar benim yaklasik 7 sene once goz değerlerim biri8 idi biri ise 7.5 6 yaşımdan beri gozluk takıyorum miyopup ve çocukluğumdan beri orta kulak iltihabi var ge kulak zarim patlak sol kulagim sağ kulağımdan nazaran daha az duyuyor acaba muafiyet alır mıyım şimdiden teşekkürler..
Alperen Bey TSK yönetmeliğinin askere alırken bazı kıstas tabloları vardır bunu en iyi doktorlar değerlendirir. Bizler de doktor olmadığımız için doğru yorum yapmamız mümkün değildir. Hakkınızda hayırlısı olur umarım.
Merhabalar benim temizlik takıntı hastalığım var birde sinir hastasıyım bunun içinde çalışamıyorum hiçbirşey yapamıyorum evdeyim hep evde aileme bağırıyorum çağırıyorum bardak falan kırıyorum yere fırlatıyorum sürekli ağlıyorum kendi kendimede konuştuğum oluyor ve birde çok yiyorum içiyorum bende korkuda var dışarıya çıkamıyorum rahat çıksamda ürküyorum insanlara karşı korku olduğundan 3 kere adana ruh sağlığı hastalıkları hastanesinde yattım 2 kere hatay iskenderun devlet hastanesinde yattım en son da 1 kere antakya serinyol mustafa kemal üniversitesi araştırma hastanesinde yattım ben hatay iskenderun’da ailemle yaşıyorum askerliğim ertelemede şuan 1 yıl ertelendi hatay iskenderundaki devlet hastanesinde psikiyatri servisinde yattım 2 kere askerlik çürük raporu almak için heyete girdim ama hastanedeki heyet doktorları vermediler çürük raporu ve engelli raporu bu ikisini alabilmem için ne yapmam lazım bana bu 2 raporu verirlermi bilgi verirmisiniz?
Çürük raporu ve engelli raporu ikisi de farklıdır. Engelli raporu için bağlı olduğunuz il/ilçe yetkili devlet hastanesi sağlık kurulu birimine başvuru yapmalısınız. Sizi daha sonra muayene için sevk edecekler. Askerlik içinde tekrar kontrole gittiğinizde durumunuzda değişiklik yoksa erteleme vereceklerdir. 3. ertelemede genelde “Askerliğe elverişli değildir” raporu verirler.
Vazovagel senkop hastasıyım askerlik durumum ne olur
Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Yeteneği Yönetmeliği Madde 42’de hastalığınızın karşılığı geçiyor. Fakat doktor olmadığımız için karar verici pozisyonda değiliz. Askerliğe elverişli yada elverişsiz kararını doktor bu yönetmeliği dikkate alarak verecektir.
Merhaba efendim ben 39 yaşındayım askerden muhaf oldum muhaf nedenim boy ve kilo ve kemik yapısı yaşıma göre küçük yaş gösteriyor şuanda şeker hastalığım var ağır işte çalışamıyorum tıb 2 hastalim var heyete girdim yüzde 36 verdiler ben bu askeri muhaf raporumla birleştirip normal engelli raporu alma imkanım varmıdır
İsmail Bey, askere elverişli değildir raporu ile engelli raporu ayrı durumlardır. Engelli raporu almak için ayrıca başvuru yapmalısınız. Engelli raporu hakkında tüm detaylar için lütfen tıklayınız.
Engelli heyet girdim yüzde 36 verdiler şeker den ağır işte çalışamıyorum dengesiz şekerim var düşüyor yükseliyor buda çalışmama engel oluyor heyete girdim doktorlara söylüyorum 36 veridiler İnsülin kullanıyorum iş bulamıyorum
Kemik yapim yasdan küçük sayif askerde muhane oldum kemik yapısı 12 yaş olarak birde boy ve kilo olarak muhaf oldum şuanda isizim
Merhabalar, ben trafik kazası geçirdim ve kazadan dolayı sağ ayağımda 3 büyük 3 küçük kırık medyadan geldi. Ayak tarak kemiklerim kırıldı çiviler vardı çıkarıldı ve gözüm göz pınarımı kaybettim devamı sulanma meydana geliyor
Günlük yaşamımda ayağımın çöm etkisi var ayakta fazla duramıyorum 50-100 metre yürüdüğümde topallamaya başlıyorum ve oturduğum zamanda ayağımda uyuşma oluyor
Buna rahmetin devlet hastanesi hiç kontrol etmeden askerlik yapabilir diye rapor verdi
Bu ay askere gidicem ne yapmam gerekiyor ?
Şimdiden teşekkür ederim
“Askerliğe Elverişlidir”, “Askerliğe Elverişli Değildir”, “Ertesi Yıla Bırakma”, “Sevk Geciktirmesi” ve “Askere Sevkine Mani Hali Yoktur” kararlı raporlara itirazlar askerlik şubelerine yapılır. Aile hekimi veya tek hekim muayenelerinde itirazlar doğrudan muayeneyi yapan hekime de yapılabilir. Kesinleşmiş raporlara tebliğ veya teslim tarihinden itibaren otuz gün içinde itiraz edilebilir. Süresi içinde itiraz edilmesi halinde yeniden muayene işlemi yapılır. Onay makamlarından geçerek kesinleşmeyen raporlara itirazda bulunulamaz.
Merhabalar, 20 gün oldu heyete gireli bana e devlete düşeceğini söylediler o belgeyi alıp şubeye vermeniz yeterli denildi hiçbir gelişme yok
Muhammet Bey rapor aldığınız hastane sağlık kurulu birimine arayarak bilgi isteyiniz eğer ki bilgi vermezlerse hastane halkla ilişkiler bölümünü mutlaka ziyaret ediniz.