1. Anasayfa
  2. Engelli
Trendlerdeki Yazı

TOKİ Engelli Başvuru Koşulları 2022

TOKİ engelli başvuru şartları nelerdir, engelli TOKİ proje başvurusu nasıl yapılır, TOKİ Engelli başvuru ücreti ne kadar ve tüm ayrıntıları ile TOKI konut projesi bilgileri yazımızın devamında yer almaktadır.


0

TOKİ engelli projesi ve başvuruları, Toplu Konut İdaresinin engelli vatandaşlarımıza ayırmış olduğu kontenjanlar üzerinden yapılmaktadır. Hayata bir adım geri başlayan engelli vatandaşlarımızın yaşam kalitesini yükseltmek ve onları ev sahibi yapmak üzere pek çok büyük şehrimizde sunulan bu hizmete aynı zamanda diğer illerde de hayata geçirilmeye başlamıştır. Buna göre TOKİ engelli başvuru şartları kapsamında gereken koşulları sağlayan tüm engelli vatandaşlarımız TOKİ’nin sunmuş olduğu bu hizmetten rahatlıkla faydalanabilirler.

TOKI Güncel Satış Projeleri 2022

TOKI satış projeleri kuralı satış, açık satış, açık artırma ve talep toplama olmak üzere dört grupta satışa sunulmaktadır. 2022 TOKI Satışları alt kısımda yer alan bağlantı üzerinden güncel satışları inceleyebilirsiniz.

TOKİ engelli başvuru şartları nelerdir?

TOKİ engelli başvuru şartları, başvuru yapacak pek çok engelli vatandaşımız için diğer vatandaşlara kıyasla birçok şartı muaf ederek hazırlanmış olan şartladır. Başvurulardan birçok engelli vatandaşımız faydalansın diye koşulları sadeleştiren TOKİ, ev almak isteyen engelli vatandaşlarının sadece belli başlı şartları yerine getirmesini bekler.

Buna göre TOKİ engelli başvuru koşullarını şu şekilde sıralamak mümkündür;

  • TOKİ’nin açmış olduğu engelli kontenjanından ev almak isteyen engelli vatandaşlarının engel yüzdelerinin en az %40 olması ve bu oranı sağlık raporu ile beyan edebiliyor olmaları,
  • Başvuruda bulunacak olan kişinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması,
  • Kişinin katılacağı projenin yer aldığı ilde en az 1 senedir ikamet ediyor olması,
  • Kişinin daha önceden TOKİ’den hiçbir şekilde yararlanmamış, ev almamış ya da kredi kullanmamış olması,
  • Başvuruda bulunacak olan kişinin ne kendi üzerine ne de eşinin üzerine hiçbir şekilde gayrimenkul tapusunun bulunmaması,
  • Kişinin 25 yaşını doldurmuş olması,
  • Başvuruda bulunacak olan kişinin aylık hane gelirinin en fazla 10.000 TL olması (İstanbul’da projeye katılacak olanlar için bu rakam 11.500 TL’dir.)

gibi şartlar yerine getirilmelidir. Bu şartları sağlayan tüm engelli vatandaşımız devletin kendisine özel olarak sunmuş olduğu engelli TOKİ projesinden faydalanabilirler. Yukarıda verilen şartların en temeli olan engelli sağlık raporları ise devlet hastanelerinden ya da Sağlık Bakanlığı onaylı sağlık kuruluşlarından alınarak beyan edilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde yapılacak olan başvurular kabul edilmez.

2022 TOKI Güncel Satışlar Listesi

Engelli TOKİ proje başvurusu nasıl yapılır?

Engelli TOKİ başvurularının yapıldığı yerler, genel olarak devlete ait bankalardır. Kendilerine ayrılmış olan özel engelli kontenjanı üzerinden ev satın alacak olan vatandaşlar da tıpkı diğer vatandaşlar gibi devlet bankaları üzerinden engelli TOKİ projesi için başvuruda bulunabilirler.

Buna göre engelli TOKİ başvurusu yapılan bankalar şunlardır;

  • Ziraat Bankası
  • Halk Bankası

Yukarıda verilen bankalara şartları taşıyan tüm engelli vatandaşlarımız rahatlıkla projeden faydalanmak için başvuruda bulunabilirler. Ancak burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus başvuru esnasında bankanın engelli vatandaşlardan satın alınacak olan evin m2 ‘sine göre bir teminat bedeli isteyecekleridir. Bankalar tarafından istenen bu teminat bedelleri de projenin yer aldığı ile göre değişebilir. Buna göre Ankara veya İstanbul’da engelli TOKİ projesine katılacak olan vatandaşlardan başvuru bedeli olarak 10.000 TL’ye kadar ücret istenirken Eskişehir gibi şehirlerde ise 5.000 TL ya da daha az rakamlar istenebilmektedir.

2022 TOKI Engelli Konut Satış Listesi

E-Devlet TOKI engelli başvurusu nasıl yapılır?

E-Devlet TOKI engelli başvurusu yapmak için öncelikle e-devlet kapısı üzerinden giriş yapmalısınız. 2021 yılı itibari ile açıklanan iller için TOKI başvurusunda bulunmak için Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) – e-Devlet Kapısı hizmetini kullanabilirsiniz.

TOKİ Engelli başvuru ücreti ne kadar?

TOKİ engelli başvurusu yapacak olan vatandaşlarına ek bir indirim uygulamayıp başvuru ücretlerini diğer vatandaşlarından aldığı gibi almaktadır. Buna göre satın alınacak olan daireye göre TOKİ başvuru ücreti de değişir.
Buna göre;

  • Eğer kişi 2+1 daire satın alacaksa başvuru ücreti olarak 500 TL,
  • Eğer kişi 3+1 daire satın alacaksa başvuru ücreti 1.000 TL,

şeklinde olur. Ayrıca başvuru bedeli olarak alınan bu ücretler kişiden nakit olarak başvuru esnasında alınmaktadır.

TOKİ Engelli Hakları Nelerdir ?

TOKİ engelli hakları, engelli kişilerin ev sahibi olmaları için sağlanan ayrıcalıktır. TOKİ projeleri kapsamında toplam konut sayısı içerisinden engellilere yönelik özel bir kontenjan hakkı tanır. Toplu konut idaresi her yıl belirli sayıda alt gelir grubu kişilerin faydalanacağı konut projeleri üretmektedir.

Yakacak yardımı başvurusu belediye, valilik ve kaymakamlığa bağlı sosyal dayanışma ve yardımlaşma vakfı şubelerine başvurulur. Kaymakamlıklar çoğu zaman mahallelerde yaptığı incelemeler sonucu ihtiyaç sahibi kimseleri belirleyerek başvuru olmadan da gerekli yardımı da sunar. Bu kişileri tespit etmek için araştırmacı veya sosyal çalışmacı kişileri yetkilendirir.

thumbnail
Önerilen Yazı
Engelli Hakları Bilgi Rehberi 2024

Engelli TOKI projesi hakkında merak edilenler

Engelli TOKI konut projesi için merak edilen sorular ve detayları sizler için araştırdık ve özetlemeye çalıştık. Tüm detayları incelemek için alt başlıklarımıza takip ediniz.

TOKİ kurası çıktı ne yapmalıyım?

TOKİ kurası kazanan kişilerin ilk yapması gereken durum hak kazandığı konutun peşinatını bankaya yatırması gereklidir. Peşinat yatırma işleminden sonra TOKİ daire çekilişi yapılarak hak sahibinin hangi daireyi kazandığı belirlenmektedir. Kura çekilişlerinde ismi çıkmayan kişilere para iadesi geri verilmektedir.

TOKI konut ne zaman teslim edilir?

TOKI konutlarına hak kazanan kişilere teslim süreci projenin durumuna göre 15 ay ile 30 ay arasında değişkenlik gösterebilir. TOKI konut tapusu hak kazan kişilerin tapu borçlarının bitmesi itibari ile teslim edilmektedir.

Engelli TOKİ projesi kontenjanları ne kadar?

Engelli TOKİ kontenjanları, yapılan her toplu konut projelerinde 100 daireden en az 5 tanesi engelli vatandaşlara ayırılacak şekilde yapılmaktadır. Sadece engelli vatandaşlara sunulan şartlar konusunda değil aynı zamanda ayırmış oldukları kontenjanlarla da engelli vatandaşların mağdur olmalarını engellemektedir. Ancak eğer TOKİ’nin ayırmış olduğu %5’lik kontenjanın üzerinden bir başvuru alınırsa, böyle bir durumda İŞ-KUR kurası yöntemi ile konutlar satılır. Bu sebepten ötürü bulunulan ildeki TOKİ projeleri araştırılmalı ve açılan engelli TOKİ kontenjanından rahatlıkla faydalanmak için mümkün olan en kısa sürede bankalara başvuru yapılmalıdır.

TOKİ Engelli indirimi ne kadar?

TOKİ engelli hakları ve indirim oranları kapsamında kura çekiminde hak sahibi olan engelli vatandaşlara yönelik bir ayrıcalıklı indirim durumu malesef bulunmaz. Fakat yapılan bazı dönemsel indirimlerden engelli vatandaşlar da rahatlıkla faydalanabilirler. Buna göre TOKİ belirli dönemlerde erken ödeme yapan kişilere %18 ile %20 arasında ciddi bir oranda indirim uygulamaktadır. Ayrıca TOKİ, normal şartlar altında konut fiyatının %10’unu peşin alıp kalan ücreti de 240 aya bölerek vadelendirir. Buna göre eğer satın alınmak istenen evin değeri 250.000 TL ise peşinat olarak kişilerden 25.000 TL nakit para alınır ve geriye kalan 225.000 TL 240 aya bölünerek vadelendirilir. Yıllık enflasyon rakamlarına göre faiz oranlarında bir miktar değişiklik olsa da kişilerin bu ücretler kapsamında TOKİ’ye ödenecek aylık taksit tutarı 1.751 TL olmaktadır.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 7
    be_endim
    Beğendim
  • 8
    g_zel
    Güzel
  • 2
    ba_ar_l_
    Başarılı
  • 0
    tepkisiz
    Tepkisiz
  • 5
    _lgisiz
    İlgisiz
  • 1
    _zg_n
    Üzgün

Princeton üniversitesi mezunu, evli ve engelli bir yazarım. Araştırmalarım ve takip ettiğim konular engelli hakları, erişilebilirlik, ve engelli yönetmelikleri alanlarıdır. Engelli konuları, erişilebilirlik, SGK ve ilgili mevzuatlar konularında bağımsız uzmanım.

Yazarın Profili