1. Anasayfa
  2. Diğer

Evlilik İçin Sağlık Raporu Rehberi 2023

Evlilik için sağlık raporu nereden alınır, evlilik için sağlık raporu nasıl alınır, evlilik sağlık raporu için gerekli testler nelerdir, evlilik için sağlık raporu ücreti ne kadar? Tüm detayları ile yazımızın devamında.


0

Evliliğe hazırlanan çiftlerden istenen belgelerden bir tanesi de evlilik için sağlık raporudur. Peki evlilik sağlık raporu nasıl alınır? Sizler için detaylıca araştırdık.

Evlilik için sağlık raporu nereden alınır?

Yeni evlenecek çiftlerin nikah başvurusu için bazı nikah belgelerini tamamlaması gerekmektedir. Evlilik hazırlık sürecine bir de bu prosedürler dahil edilince, çiftler daha fazla yorulmaktadır. Nikah için istenen sağlık raporunu hem erkeğin hem de kadının alması gereklidir.

evlilik için sağlık raporu
evlilik için sağlık raporu

Evlilik sağlık raporu devlet hastaneleri, özel hastaneler, tıp merkezleri, sağlık ocağı ve aile sağlığı merkezlerinde yaptırmanız mümkündür. Evlilik için istenen sağlık tarama testleri için tüm testlerin uygulanacağı sağlık birimi seçmeniz sizleri daha az yoracaktır.

4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu”nun 136.maddesi ile evlenecek kişilerden “SAĞLIK RAPORU” istenmesi zorunlu tutulmuştur.

Evlilik için sağlık raporu nasıl alınır?

Evlilik için sağlık raporu almak için öncelikle birer adet fotoğraf ve T.C. kimlik belgeniz yeterlidir. Evlenecek çiftler ikamet ettikleri bölgedeki Aile Sağlığı Merkezlerine başvurup, gerekli belgeleri vererek işlemi başlatırlar. İlgili çiftler şahsen başvurmak zorundadır. 

Doktor sizlerden bir takım testler (HIV, HEPATİT B-C,VDRL..) için kan alınmakta ve göğüs filmi çekilmektedir. Yapılan testler ve filmlerde bir sıkıntı olmaması durumunda evlilik sağlık raporu tarafınızı verilmektedir.

thumbnail
Önerilen Yazı
Ehliyet Sağlık Raporu Nasıl, Nereden Alınır?

Evlilik sağlık raporu için gerekli testler nelerdir?

Evlilik için sağlık raporunda istenen testleri kısaca listelemek gerekirsek;

  • Tam kan sayımı
  • Akciğer filmi
  • Verem
  • Hepatit
  • Frengi
  • AIDS
  • Akdeniz anemisi
  • SMA taraması

gibi testler istenmektedir. Bu testler hem erkek hem kadın için ayrı ayrı istenmektedir.

Evlenmeye engel hastalıklar nelerdir?

Evliliğe engel olan bulaşıcı hastalıklar bel soğukluğu, frengi, şankroid, verem ve cüzzam hastalıklarıdır. Bu hastalıklar tedavisi yapılmadan sağlık raporu verilmemektedir.

Evlilik sağlık raporu geçerlilik süresi 

Evlilik için başvuru yaptığınızda sizlerden istenen evraklardan birisi de evlilik sağlık raporudur. Evlilik sağlık raporu alınması ile beraber geçerlilik süresi “6” aydır.

Evlilik için sağlık raporu ücreti ne kadar?

Evlilik için sağlık raporunu sağlık ocakları, devlet hastaneler, aile sağlık merkezlerinden almanız mümkündür. Evlilik için sağlık raporu ücretsizdir. Evlilik sağlık raporu ücretleri, yapılan testlere göre değişiklik gösterebilir. Bir rahatsızlığınız çıkarsa, ilave test yaptırmanız gerekebilir. Bu durumda ücretinizi yükseltebilir.

Genel olarak sağlık ocaklarında ve aile sağlığı merkezlerinde bu testleri ücretsiz olarak yaptırmanız mümkündür. Bunların yanı sıra, akciğer filmi de istenmektedir. Bunun ücreti de verem savaş dispanserlerinde yapılmaktadır. Normal şartlarda evlilik rapor ücretsizdir fakat ek istenen testler için bazı ücretler 75 TL ile 100 TL aralığında olmaktadır. Fakat heyet raporu istenmesi halinde bu rakamlar 150 TL – 200 TL aralığına çıkabilir.

Evlilik sağlık raporu örneği

Evlilik sağlık raporu örneği alt kısımda yer alan resimde gösterilmiştir.

Evlilik Sağlık Raporu
Evlilik Sağlık Raporu

Evlilik için sağlık raporu hakkında merak ettiğiniz soruları alt kısımda yer alan yorumlar kısmından bizlere iletebilirsiniz.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 3
    be_endim
    Beğendim
  • 1
    g_zel
    Güzel
  • 2
    ba_ar_l_
    Başarılı
  • 0
    tepkisiz
    Tepkisiz
  • 0
    _lgisiz
    İlgisiz
  • 0
    _zg_n
    Üzgün

Engellilik alanında araştırmalar yapan, araştırmacı kimliği ile kişi ve kuruluşlara örnek olmaya çalışan, engelli hedef kitlesine engelliler ile ilgili yapılan çalışmaları ve gelişmeleri doğrudan en hızlı şekilde aktarmaya çalışan blog yazarı ve engelli bir kişidir. Engelli hakları, erişilebilirlik, SGK ve ilgili mevzuatlar konularında bağımsız danışmanım.

Yazarın Profili