Uyku apnesi, bir kişinin uyku sırasında nefesinin durmasıdır. Bu duruma obstrüktif uyku apnesi sendromu denir. Uyku apnesi nedir, uyku apnesi türleri nelerdir, uyku bozuklukları engel oranı nedir, uyku apnesi engel oranı nedir, tüm bu soruların cevaplarını sizler için araştırdık.
Uyku apnesi herkesi etkileyebilir ancak orta yaş ve üzeri, horlayan, sağlıklı kilonun üzerinde olan ve ailesinde uyku apnesi olan kişilerde daha sık görülür. Uyku apnesi hafif ila şiddetli arasında değişir. Ağır vakalarda, uyku her gece yüzlerce kez uyku apnesi yaşanabilir.
Uyku apnesi nedir?
Uyku apnesi, uyku sırasında nefes almayı bırakmanıza neden olan yaygın ve ciddi bir uyku bozukluğudur. Uyku apnesi, solunumun uykuyu bölecek kadar uzun süre tekrar tekrar durduğu ve sıklıkla oksijen miktarını geçici olarak azalttığı ve kandaki karbondioksit miktarını arttırdığı ciddi bir rahatsızlıktır.
Uyku apneniz varsa, uyku sırasında solunum yolunuz tekrar tekrar tıkanır. Akciğerlerinize ulaşan hava miktarı sınırlıdır. Bu durum olduğunda, yüksek sesle horlayabilir veya boğulma sesleri duyabilirsiniz. Beyniniz ve vücudunuz oksijensiz kalır ve bu durumda uyanabilirsiniz. Uyku apnesi, bir gecede birkaç kez veya daha ciddi durumlarda, bir gecede birkaç yüz kez olabilir.
Uyku apnesi türleri nelerdir?
Üç tip uyku apnesi türü vardır;
- Obstrüktif uyku apnesi, uyku apnesinin en yaygın türüdür.
- Merkezi (Santral) uyku apnesi, merkezi sinir sistemini içeren çok daha az yaygın bir uyku apnesi türüdür.
- Mikst – Bileşik uyku apnesi, obstrüktif uyku apnesinin ve merkezi uyku apnesinin nadir bir kombinasyonudur.
Uyku apnesi için risk faktörleri nelerdir?
Uyku apnesi için en büyük risk faktörü aşırı vücut ağırlığıdır. Fazla kilolu veya obezseniz uyku apnesi olma olasılığınız çok daha yüksektir. Ancak uyku apnesi zayıf kişilerde de görülebilmektedir. Uyku apnesi için yaygın risk faktörleri şunları içerir:
- Obezite
- Cinsiyet (erkek)
- Sigara
- Alkol
- Yaş
- Yüz çene anomalileri
- Genetik faktörler
Uyku bozuklukları engel oranı nedir?
Uyku bozukluğu, uyku kalitesini, zamanlamasını veya süresini etkileyen ve bir kişinin uyanıkken uygun şekilde işlev görme yeteneğini etkileyen koşulları ifade eder.
Uyku Bozuklukları | Oran |
Hafif | %5 |
Orta | %10 |
Ağır | %35 |
*Bu başlık; uykuyu başlatma ve sürdürme ya da uyuyamama, uykuyla indüklenen solunum yetmezliği de dahil olmak üzere, aşırı uyuma bozukluğu, uyku-uyanıklık döngüsü bozuklukları ve uyku, uyku evreleri bozuklukları ile parasomnileri kapsar.
Uyku Bozuklukları | Oran |
1) İnsomniler (Uyarlanmış insomni, psikofizyolojik insomni, paradoksal insomni, idiyopatik insomni, mental bozukluğa bağlı insomni, yetersiz uyku hijyenine bağlı insomni, çocukluk çağının davranışsal insomnisi) | %10 |
2) Uykuda solunum bozuklukları (Santral uyku apne sendromları, obstruktif uyku apne sendromları, Uykuda hipoventilasyon ve hipoksemik sendromlar). Bu grup hastalıkların tanısı için polisomnografi tetkiki yapılmalıdır. | %35 |
3) Hipersomniler (Narkolepsi sendromları, rekürren hipersomniler, idiyopatik hipersomniler). Bu grup hastalıkların tanısı için polisomnografi tetkiki yapılmalıdır. | %35 |
4) Sirkadiyen uyku-uyanıklık ritm bozuklukları (Geçikmiş uyku fazı sendromu, erken uyku fazı sendromu, düzensiz uyku-uyanıklık ritmi, serbest ritm bozukluğu, jet-lag, vardiyalı çalışmaya bağlı ritm bozukluğu) | %10 |
5) Parasomniler (Konfüzyonel uyanma, uykuda yürüme, gece terörü, uyku paralizisi, kâbus bozukluğu, uykuda dissosiyatif bozukluk, enürezis, inleme, patlayan baş sendromu, hipnagojik veya hipnopompik hallüsinasyon, uykuda yeme-içme sendromu) | %10 |
REM uykusu davranış bozukluğu. Bu hastalığın tanısı için polisomnografi tetkiki yapılmalıdır. | %35 |
6) Uykuda hareket bozuklukları (Huzursuz bacak sendromu, uykuda periyodik hareket bozukluğu, uyku ile ilişkili bacak krampları, bruksizm, uykuda ritmik hareket bozukluğu) | %10 |
Uyku Apnesi engel oranı nedir?
Uyku apnesinin neden olduğu kronik uyku yoksunluğu, gündüz uyku hali, yorgunluk, konsantrasyon güçlüğü, unutkanlık ve günlük aktivitelerinizde artan kaza ve hata riskine neden olabilir. Erişkinler için Engel Oranları Klavuzu yer alan uyku apnesi oranı yukarıda ki kısımda yer alan tablonun 2. maddesinde uyku apnesi (uykuda solunum bozuklukları) %35 oran verilmektedir.
Merhaba ,
Ağır şiddette OSAS 16/12 cmH2O BPAP tanısı için vergi muafiyeti yada engelli raporu alabilir mi? Özür oranı %kaç bu durumun bilgi verebilirmisiniz?
Öncelikle geçmiş olsun, doktor olmadığımız için buradan oran belirtmeyi doğru bulmuyoruz her hastalığın şiddeti ve öyküsü farklı ve bu oranının durumunu değiştiriyor. Sizi takip eden doktordan rica ederseniz rapor hakkında, en azından oranınızı öğrenme konusunda yardımcı olabilir.
Merhaba temmuz 2023 de uyku apnesi teshısı kondu agır 34,7 2 ay kullandım engelli kartı almak için gittim bana 6 ay kullanıp cihaz cıktısı alıp gelin dedıler doğrumudur prosedur boylemi? Çok tesettür ederim
Engelli raporu çıkartıldı mı? Yani e-devlet üzerinde engelli raporunuz mevcutmudur?
Hayır cıkartmadılar 6 ay cihazı kullan öyle dedıler boyle bır uygulama varmı?
Evet böyle birşey var. Uyku apnesi hastalıklarında hasta değerlendirilir belli bir süre..
Merhaba,
Ağır durumlu uyku apnem var cihazımı aldım.
Engelli heyetine girmem gerekirmi yoksa hastaneden aldığım rapor ve cihaz raporu + obezite den dolayı askerlik muhafiyetim var bu raporlar ile sgk ya gitsem yeterli olurmu
Heyet raporu almalısınız, engelli raporu olmadan olmaz.
Merhabalar şehir hastanesinden uyku apnesi (ağır ), tiroid ve ortapediden engelli raporu aldım toplam %48 oranında engelli raporu ve ötv muafiyeti için ben bu raporla araç alabilirmiyim raporumda hiç birşey yazmıyor bana bu konuda bilgi verebilir misiniz şimdi den teşekkürler
ÖTV indirimli araç almak için %90 ve üzeri engelli oranına sahip olmalısınız. %90 altı ötv indirimli araç almak için engelli raporunda “özel tertibatlı araç kullanabilir” ifadesi yer almalıdır.
Şehir hastanesine engelli kimlik kartı almak için sağlık kuruluna gittim. Uyku apnesi raporu özel hastanede düzenlendiği için yeniden tanı tetkiki mevcut hastanede istendi. Özel hastane raporu ile Sgk destekli cihaz ve maske aldım. Kurul doktorları özel hastane raporunu kabul etmeyebilir mi?
Alper Bey tam teşekküllü devlet hastanesinde muhtemelen yeniden değerlendirliceksiniz.
Merhabalar arkadaşlar, orta derecede obstrüktif uyku apne hipopne sendromu tanısı konuldu.hastanın hastalığının oluşturacağı hayatı tehlike nedeniyle CPAP cihazı 7 milibar basınçta kullanması uygundur.Bu rapora kaç engelli puanı veriril şimdiden çok teşekkür ederim.
Orta derece uyku apnesi hastalığım var heyet yüzde 10 verdi bana daha makina verilmedi makina için bı kere daha yatmam lazımmış eğer makina alıp kullanırsam verilen oran yükselir mi
Müslüm Bey öncelikle geçmiş olsun, doktor olmadığımız için buradan oran belirtmeyi doğru bulmuyoruz her hastalığın şiddeti ve öyküsü farklı ve bu oranının durumunu değiştiriyor. Sizi takip eden doktordan rica ederseniz rapor hakkında, en azından oranınızı öğrenme konusunda yardımcı olabilir.
Durumum ağır OSAS,Cpap cihazı kullanıyorum.3 kez ameliyat oldum burun,küçük dil,damak,bademcik kısımlarım işlem gördü.3.Ameliyatim Bursa Medika KBB’de Cengiz Mıhçı bey tarafından yapıldı şuan iyi gibiyim fakat hala dikkat eksikliği ve unutkanlık yaşıyorum acaba nörolojik olarak bir sıkıntı mı oluştu.Bu arada en kısası 40 saniyeden gecelik 250 kez nefesim duruyordu.
Merhaba benim sırasıyla; ağır uyku apnesi var ahi oranım 20.9, Bel fıtığı, Boyun fıtığı, El bileklerimde sinir sıkışması, Birde huzursuz bacak sendromum var engel oranı e kadar alabilirim yorumlarsanız sevinirim teşekkürler
Kenan Bey buradan engel oranları hakkında yorum yapmıyoruz, fakat bu oranlarınız hakkında doğru bilgi için kurula girmeden doktorunuz ile konuşarak rica ederseniz size alacağınız oran bilgisini veriyorlar.
Kompleks osas tanısı konuldu bana bunun oranı kaç acaba
Öncelikle çok geçmiş olsun, bizler buradan şu oran alırsınız gibi yorum yaparsak yanlış yapmış oluruz. En doğru oranı doktorunuz size söyleyecektir. Kurula girmeden doktorunuzla görüşürseniz alacağınız oran hakkında bilgi verecektir.
Elif hanim size nasil ulasabilirim?
İletişim adresimizden bize soru, görüş ve öneri detaylı şekilde yazarak ulaşabilirsiniz.
Ağır uyku apnem var makinemi 04/04/2022 de aldım sağlık kurulunda 3 aylık makine çıktısı istenip oran verilmedi gelecek rapora itiraz etmelimiyim
Ümit Bey, 3 aylık makine çıktısı istemeleri hastalığınızı şiddetini ölçmek anlamı olarak düşünüyoruz. Karar tabi ki sizin fakat hastalığınızı durumunu öğrenmeleri daha doğru bir oran vermelerini sağlayacaktır.