1. Anasayfa
  2. Engelli

Hipertansiyon İçin Hangi Oranda Engelli Raporu Verilir?

Hipertansiyon nedir, hipertansiyon tipleri nelerdir, hipertansiyon engel oranı nedir, hipertansiyon engelli raporu nasıl alınır hepsi yazımızın devamında.


31

Hipertansiyon hem bir hastalık hem de diğer hastalıklar için önemli bir risk faktörüdür. Hipertansiyon nedir, hipertansiyon tipleri nelerdir, hipertansiyon nedenleri nelerdir, hipertansiyon engel oranı nedir, hipertansiyon engelli raporu nasıl alınır tüm bu soruların cevaplarını sizler için araştırdık.

Hipertansiyon, kan basıncınızda ciddi bir artış olduğunda ortaya çıkar. Kan basıncınız, kalbinizin yaptığı işe ve kan damarlarının direncine bağlıdır. Yüksek tansiyona sahip olmak, kanınızın kan damarlarınızın duvarlarına yüksek miktarda kuvvet uyguladığı anlamına gelir.

Hipertansiyon nedir?

Her insanın hayati önemi olan kan basıncına ihtiyacı vardır. Kanınızın vücudunuzda hareket etmesi için arkasında bir miktar kuvvet olması gerekir. Gerçek kan basıncınız, kalbinizin pompaladığı kan miktarı ve atardamarlarınızdan geçerken kanın karşılaştığı direnç miktarı ile belirlenir. Kan basıncınızın çok düşebileceği veya çok yükseğe çıkabileceği durumlar var ve her iki duruma da birkaç faktör neden olabilir. Tansiyonunuz çok yükseldiğind e buna hipertansiyon denir.

thumbnail
Önerilen Yazı
Engelli Raporu Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Hipertansiyon tipleri nelerdir?

Hipertansiyonun birincil ve ikincil olmak üzere iki genel tansiyon türü bulunmaktadır. Doktorunuz hipertansiyondan şüphelenildiğinde, kalbi daha fazla değerlendirmek veya ikincil hipertansiyonun olası nedenlerini belirlemek için bazı tahliller veya kan testleri kullanılabilir.

Hipertansiyon nedenleri nelerdir?

Hipertansiyonun en yaygın nedenleri arasında sigara, obezite veya fazla kilolu olmak, diyabet, hareketsiz bir yaşam tarzı, fiziksel aktivite eksikliği, yüksek tuz veya alkol alımı, yetersiz kalsiyum, potasyum veya magnezyum tüketimi, D vitamini eksikliği, stres, yaşlanma, kronik böbrek hastalığı ve adrenal ve tiroid koşulları veya tümörlerdir.

Hipertansiyon engel oranı nedir?

Hipertansiyon, yüksek tansiyon olarak da isimlendirilir. Atardamarlardaki kan basıncının geçici (kısa süreli) veya kronik yükselmesi olarak tanımlanır. Bu yükselme kardiyovasküler hasara neden olabilir. Kısaca hipertansiyon engel oranları tablosunu incelemek gerekirsek;

Hipertansiyon engel oranı tablosu

HipertansiyonOran
Klas 1
Antihipertansif tedavi kullanan ve komplikasyonu olamayan kişiler%10
Klas 2
Kişi antihipertansif tedavi alıyor ve aşağıdakilerden birisi varsa%20
1. Proteinürid) Hipertansif retinopati (Gunn belirtileri)
2. Hipertansif serebrovasküler hastalıke) Sol ventrikül hipertrofisi
Klas 3
Kişi antihipertansif tedavi alıyor ve aşağıdakilerden iki veya daha fazlası varsa%50
1) Diyastolik kan basıncı > 120mmHg (maksimal tedaviye rağmen)
2) Proteinüri ve böbrek fonksiyon bozukluğu (serum kreatin ve BUN düzeylerinde artış veya kreatin klerensi <%50 olması)
3) Hipertansif serebrovasküler hastalık ve kalıcı nörolojik defisit
4) Sol ventrikül hipertrofisi
5) Hipertansif retinopati (evre 3-4)

Hipertansiyon engelli raporu nasıl alınır?

Hipertansiyon engelli raporu almak için sağlık bakanlığı tarafından yetki verilen tam teşekküllü hastanelere başvurmanız gereklidir. En yakın tam teşekküllü hastaneye başvuru da bulunarak ve engelli raporu almak için hastane içerisinde yer alan sağlık kurulu birimini ziyaret etmelisiniz.

Yazı Kaynakları
Erişkinler için Engel Oranları Klavuzu
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 81
    be_endim
    Beğendim
  • 13
    g_zel
    Güzel
  • 17
    ba_ar_l_
    Başarılı
  • 12
    tepkisiz
    Tepkisiz
  • 11
    _lgisiz
    İlgisiz
  • 22
    _zg_n
    Üzgün

En geniş bilgi paylaşımı ve sosyal farkındalık etkinlikleri ile engelli hedef kitlesine, engellilik konuları ile ilgili bilgiler veren sosyal sorumluluk projesidir.

Yazarın Profili

Yorumlar (31)

  1. 8 Mayıs 2024

    Merhaba Primer Hiper Tansiyon Hastasıyım 3 tane ilaç kullanıyorum ve sağ ayak bileğimde Juvenil romatoid artrit var ve gözlük kullanıyorum yüzde kaç engel oranı verirler ilaçlar herşey raporlu.

    • Öncelikle geçmiş olsun, doktor olmadığımız için buradan oran belirtmeyi doğru bulmuyoruz her hastalığın şiddeti ve öyküsü farklı ve bu oranının durumunu değiştiriyor. Sizi takip eden doktordan rica ederseniz rapor hakkında, en azından oranınızı öğrenme konusunda yardımcı olabilir.

  2. 4 Haziran 2023

    İyi Günler Dilerim Ben Hipertansiyon hastalığına Yakalandım Raporlu ilaç kullanıyorum iş yerinde çalışmak beni daha cok rahatsız ediyor vardiyalı sistem oldugu için bu sayede tazminatımı alıp cıkmak istiyorum ne yapmalıyım

  3. 8 Ocak 2023

    Merhaba öncelikle benim dedemin yüzde 87 raporu var %37 kulak burun boğaz %60 konvansiyonel sistem %40 onkoloji dedemin 2 aydır tansiyonu çıktı raporlu ilaç kullanıyor %90 olur mu acaba dedeim yaşı 86 teşekkürler.

  4. 26 Kasım 2022

    Mrh bende hipertansiyon şeker bel fıtığı ve troit bezleri az çalışıyor rapor alabilirmiyım

    • Talib Bey öncelikle geçmiş olsun, doktor olmadığımız için buradan oran belirtmeyi doğru bulmuyoruz her hastalığın şiddeti ve öyküsü farklı ve bu oranının durumunu değiştiriyor. Sizi takip eden doktordan rica ederseniz rapor hakkında, en azından oranınızı öğrenme konusunda kurula girmeden önce yardımcı olabilir.

  5. 9 Kasım 2022

    Merhabalar %58 engelli oranım var 2013 de almıştım Sonradan hipertansiyon şeker hastalığı tanısı kondu Raporlu ilaçlar kullanmaktayım Obezite üst sınırındayım Müracaat etsem engelli oranı %90olurmu

    • Halil Bey öncelikle geçmiş olsun buradan oran belirtmeyi doğru bulmuyoruz her hastalığın şiddeti ve öyküsü farklı ve bu oranının durumunu değiştiriyor. Sizi takip eden doktordan rica ederseniz rapor hakkında, en azından oranınızı öğrenme konusunda yardımcı olabilir.

  6. 13 Ekim 2022

    Merhaba ben 45 yaşındayım 15 yıldır hipertansiyon hastasıyım 28 ocakta beyin kanaması geçirdim yüksek tansiyondan 29 du hastaneye giderken tansiyonum sol tarafıma inme indi yürürken zorlanıyorum tam yürüyemiyorum kolumda tutmuyor böbreğimin üstünde kitle var sol tarafında gözümde de görme kaybı var sizce ben rapor alabilirmiyim çok güçsüzüm

  7. 16 Ağustos 2022

    Merhaba ben hipertansiyon hastasıyım xanax 1 mg ilaç kullanıyorum Orta kulak basdonmesi oluyor engelli raporu alabilirmiyim

  8. 30 Temmuz 2022

    Sude Hanım merhaba, hipertansiyon hastasıyım ayrıca ritim bozukluğu da var. Raporlu ilaçlarım var içiyorum ama çok eski düzeni sağlayamıyoru. Önümüzdeki hafta kardiyolojiye gideceğim malulen emeklilik için. Bu hastalıklar için bir oran mı çıkar yoksa ayrı ayrı mı değerlendirilir? Cetvele baktığım da ikisi için de 10+10 vermeli ama emin olamadım birlikte değerlendirir mi diye? Teşekkürler & sevgiler

    • Öncelikle geçmiş olsun. Buradan oran belirtmeyi doğru bulmuyoruz. Her kişinin hastalığının şiddeti evresi ve verdiği tahribat farklı olabilir. Bu durumda engel oranını değiştirebilir. Bu sorunuzun cevabını en doğru şekilde doktorunuz verecektir. Sizi takip eden doktordan rica ederseniz yardımcı olacağını düşünüyoruz. Ayrıca Malulen emeklilik şartları şu şekildedir; en az %60 oran, 1800 günlük prim ödemesi, 10 yıldır sigortalı olarak çalışmanız lazım

  9. 18 Temmuz 2022

    13 yıl boyunca hipertansiyon pisikolojik hastasıyım engelli raporu alabilirmiyim

  10. Esasiyel primler hipertansiyon teşhisi koydular. Askerlikten muaf verdiler. Şimdi iş ararken zorluk çekiyorum.kimse iş vermiyor ne yapabilirim.

  11. İyi günler ilk olarak emeklerinize teşekkür ederim benim beyin damarı açılmayacak şekilde mevcut kolesterol var hipertansiyon var ve sağ gözüm hiç görmüyor bunlara toplam yüzde kaç rapor alabilirim tahmini

    • Hayrettin Bey, her hastalığın kendi içinde değerlendirmesi mevcut (Şiddeti, evresi, verdiği tahribat) bunları en iyi doktorunuz bilir. Genel olarak engel oranı şu kadar alırsınız şeklinde söylemeyi doğru bulmuyoruz. Fakat doktorunuzla ön görüşme yaparsanız heyete girmeden önce alacağınız oran hakkında size bilgi verebilir.

  12. 2008 yılından buyana fmd yüksek tansiyon hastasıyım her beş yılda bir böbrek anjiyo oluyorum damarlardaki daralma açılıyor bu sene yine oldum 39 yaşındayım süreğen engelli rap alabilir miyim bilgi verirseniz sevinirim ne yapmam lazım

    • Öncelikle geçmiş olsun, hastalığınızın şiddeti, evresi ve verdiği tahribatı bilmiyoruz fakat hipertansiyon için engel oranı değerlendirmesi mevcuttur. Doktorunuzla ön görüşme sağlıyabilirseniz az çok engel oranınızı öğrenebilirsiniz.

  13. Beyin ameliyatı oldum apse vardı ameliyat sonrası Epilepsi hastası oldum ondan sonra yüksek hipertansiyon reflüm var midemde ve kalın bağırsağımda Kron hastasıyım bel ve boyun fıtıklarım var ama ameliyat olmadım bunlardan sol elimde ve ayağımda güç kaybı var ardı Kolesterolüm çok yüksek 400’lerde

  14. Hocam hipertansiyon ve troid im var birde NHL yım yüzde kırk raporum var bunların üzerine ne kadar eklenir

    • İlker Bey geçmiş olsun, hipertansiyonun da, tiroidinde kendi için ağır şekilde ya da hafif şekilde hastalığın şiddeti bulunmakta ve oranlar buna göre düzenlenmekte buradan size ne şu kadar oran alacağınızı düşünüyoruz desek te gerçeği yansıtmaz. En doğru oranı doktorunuz verecektir.

Bir yanıt yazın