Engelli Raporu Ücretli mi?
  1. Anasayfa
  2. Engelli

Engelli Raporu Ücretli mi?

Engelli raporu ücreti ne kadar, engelli raporu kaç günde çıkar, engelli sağlık kurulu raporu nasıl alınır, engelli raporu hangi hastaneler alınır tümü yazımızda

0

Engelli raporu ücretli mi, Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan Sağlık Hizmetleri Satış Tarifesi Usul ve Esasları kapsamında; engelli raporuna başvuran kişilerin “engelli çıkmaması durumunda” ve engel oranının yüzde 1 çıkması halinde (Engelli kabul edilip) kişilerden ücret alınacağını ortaya koymuştur.

Engelli raporu almak için başvuran kişiler 24665 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 28.01.2002 tarihli ve 2002/3654 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı kapsamında; Engelliler, gaziler, öğrenciler, gazi dul ve yetimleri ve 65 yaşını dolduran muhtaç ve kimsesiz kişiler sağlık kurul rapor ücreti talep edilmemektedir. Engelli raporu için engelli vatandaşlarımızın tam teşekküllü hastanelere başvurması gerekir.

Engelli raporu ücreti ne kadar?

Engelli raporu ücreti kapsamında engelli raporu için belirlenen ücretler, yapılan incelemeler esnasında başvuru yapan kişilere “Engelli Raporu Ücretlendirme, Bilgilendirme Onam Formu” imzalatılmaktadır. Engelli çıkmayan kişilerin, engelli oranı (%1 olsa dahi) engelli kabul edilerek engelli sağlık raporu ücreti alınmaktadır. Genel olarak bu rakam hastanelere göre değişmekte ve ortalama 200 TL ile 400 TL arasında değişmektedir.

Engelli raporu ücretlendirme, bilgilendirme formu

Engelli raporu ücretlendirme ve bilgilendirme onam formu örneği alt kısımdaki görsel de yer almaktadır.

Engelli Rapor Ücretlendirme Formu
Engelli Rapor Ücretlendirme Formu

Engelli raporu kaç günde çıkar?

Engelli raporu almak için başvuran kişilerin gerekli testlerinin yapılması ve heyet tarafından test sonuçlarının incelenmesinin ardından, kurulun en geç 30 gün içinde söz konusu raporu onaylaması gerekir. Süreli ve süresiz olarak iki farklı engelli sağlık raporu içinde aynı şartlar geçerlidir. Süreli engelli raporunun yenilenmesi işlemlerinde de daha kısa sürede işlem tamamlanmaktadır.

Engelli sağlık kurulu raporu nasıl alınır?

Engelli raporu oranları kapsamında söz konusu raporun alınması için belirli şartlar belirlenmiştir. Engelli sağlık raporu almak için izlenmesi gereken adımlar:

  • Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş tam teşekküllü hastanelere başvurmak,
  • Başvuru belgeleri tamamlandıktan sonra gerekli muayene ve testler yapılır,
  • Test sonuçları sonrasında heyet doktorları tarafından incelenir ve karar verilir.

Yapılan testler ve heyet değerlendirmesinin ardından belirlenen engel oranına göre rapor verilmektedir. Engelli raporu almak için en az %40 ve üzerinde bir engel oranına sahip olunması gerekir. Engelli sağlık raporu başvurusunda; nüfus cüzdanı, güncel vesikalık fotoğraf, sağlık kurulu başvuru formu, muayene ve test evrakı, akli dengesi yerinde olmayan kişiler için vasilerinin belgeleri vb. temel belgeler talep edilmektedir.

thumbnail
Önerilen Yazı
Engelli Raporu (Kapsamlı Rehber) 2024

Engelli sağlık raporu hangi hastanelerden alınır?

Engelli raporu yenileme veya ilk defa rapor alımı için Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş tam teşekkürlü hastanelere başvuru yapmak gerekir. Buna göre engelli sağlık raporunun alınabileceği başlıca hastaneler:

  • Tam teşekküllü devlet hastaneleri.
  • Eğitim ve araştırma hastaneleri.
  • Üniversite hastaneleri.

engelli raporu veren hastaneler olarak belirlenmiştir. Engelli sağlık raporu başvuru sırasından istenen belgeler ve talep edilen testler farklılık gösterse de temelde benzer adımlar takip edilerek bu raporun alınması mümkündür.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 6
    be_endim
    Beğendim
  • 2
    g_zel
    Güzel
  • 0
    ba_ar_l_
    Başarılı
  • 1
    tepkisiz
    Tepkisiz
  • 0
    _lgisiz
    İlgisiz
  • 0
    _zg_n
    Üzgün

Engellilik alanında araştırmalar yapan, araştırmacı kimliği ile kişi ve kuruluşlara örnek olmaya çalışan, engelli hedef kitlesine engelliler ile ilgili yapılan çalışmaları ve gelişmeleri doğrudan en hızlı şekilde aktarmaya çalışan blog yazarı ve engelli bir kişidir. Engelli hakları, erişilebilirlik, SGK ve ilgili mevzuatlar konularında bağımsız danışmanım.

Yazarın Profili