1. Ana Sayfa
  2. Engelli
Trendlerdeki Yazı

Kanser Hastaları Engelli Raporu Alabilir mi?

Kanser Engelli Raporu, Kanser Özürlü Raporu, kanser hastaları engelli raporu alır mı, kanser hastası engelli raporu nasıl alınır, kanser hastaları evde bakım parası alabilir mi hepsi yazımızda.


172

Kanser Hastaları Engelli Raporu alınmakta olup, yönetmelikte belirtilen hesaplama cetveline göre oran belirlenmektedir. Kanser hastalığı günümüzde gün geçtikçe artan insan yaşamını tehdit eden hastalıkların başında gelmektedir. Genel olarak kanser hastalığı bilgi sahibi olmakla beraber, kanser hastalığına yakalanan kişilerin bu hastalık için nasıl ve ne oranda engelli raporu alabileceği hakkında geniş bilgiler yer alacaktır.

Kanser nedir?

Kanser hastalığı, düzensiz bir şekilde çoğalan hücreler ve iç yâda dış müdahale olmadan çoğalan genellikle kötü huylu urlara verilen genel isimdir. Doku bozuklukları ve göze bozuklarının tamamı kanser ismiyle adlandırılır. Kötü urlar bölünerek çoğaldıktan sonra diğer organlara sıçrayarak ölümcül tehlikelere sebebiyet vermektedir.

Kanser türleri nelerdir?

Kanser hastalığı yukarıda belirttiğimiz gibi kötü urların vücuda yayılması ve vücudu iflas ettirmesi ile ölüme sebebiyet verir. Hastalığın meydana geldiği yani ilk ortaya çıktığı organ, kanserin türünü belirler.

  • Rahim Kanseri
  • Mesane Kanseri
  • Meme Kanseri
  • Tiroid Kanseri
  • Cilt Kanseri
  • Lenf Kanseri
  • Kalın Bağırsak Kanseri
  • Karaciğer Kanseri
  • Akciğer Kanseri
  • Mide Kanseri
  • Ağız Bölgesi Kanseri
  • Prostat Kanseri
  • Kemik Tümörleri
  • Çocukluk Çağı Kanseri
  • Yumurtalık Kanseri
  • Rektum Kolon Kanseri
  • Beyin Tümörleri
  • Gırtlak Kanseri

Kanser ne sıklıkla görülür?

Kanser çok sık görülen ve günümüzde iyice yayılmaya başlayan bir hastalıktır. En çok görülen kanser türleri Akciğer Kanseri ve Meme Kanseri yer almaktadır.

Kanser evreleri nelerdir ?

Kanser 4 evreden oluşan bir hastalıktır. 1. Evre ilk teşhisin çok erken yapıldığı, 4. Evre ise teşhisin geç yapıldığı ve tedavinin güçleştiği evreleri ifade eder.

  • Evre 0 Kanser: Evre sıfır durumunda, kişinin kanser olmadığı fakat kanser olma ihtimali taşıdığını ifade etmektedir,
  • Evre 1 Kanser: Erken bir durumunda kanserin başlangıç aşamasında, tümörün küçük olduğunu gösterir ve belli bir organda sınırlıdır,
  • Evre 2-3 Kanser: Evre 2-3 kanserin hastalığın ilerlediğini, tümörün çevresindeki dokulara yayıldığını ifade eder,
  • Evre 4 Kanser: Son evre olan evre 4 kanser tümörün vücudun diğer bölgelerine yayıldığını tıp dilinde “metastaz” olduğunu ifade etmektedir.

Kanser tedavisi nasıl yapılır?

Kanser tedavisinde ameliyat, kimyasal tedavi ve radyoterapi gibi yöntemler aktif olarak kullanılmaktadır. En etkili çözüm kötü huylu urun yer aldığı bölgenin ameliyatla alınması ve yayılmasının önlenmesidir. Ameliyat sonrasında hastalara genel olarak kemoterapi tedavisi uygulanmaktadır.

Kanser hastalarının tedavi masraflarını devlet karşılar mı?

Kanser hastalığının tedavisi ücretsiz olup, Sosyal Güvenlik Kurumu “Sağlık Uygulama Tebliği” yeni düzenlemesi ile beraber yürürlüğe girmiştir. Kanser tedavisi gören kişilerden, kullanılan ilaçlara ilişkin fark ödemesi ve ilave ücret kaldırılmıştır.

Kanser Engelli Raporu, Kanser Engelli Oranı

Kanser hastalığı için yazımızın başında belirttiğimiz gibi kanserli hastalara engelli raporu verilmektedir. Yönetmeliklerde belirtilenlere göre kanser için engelli raporu alma şartlarını şöyle sıralayabiliriz.

Genel olarak kanser tanısı koyulan hastalara yönetmelikte yer alan kanser türlerine göre engelli raporu verilmektedir. Verilen oran hastalığın şiddeti, ilerlemesi, evrelemesi ve şiddetine göre artmakta veya azalmaktadır. Kişi hastalığın tedavisine olumlu cevap vermesi halinde, hasta belli aralıklar ile kontrol edilerek engelli rapor oranı bu duruma göre düzenlenir.

Kanser hastaları engelli raporu alır mı?

Kanser hastalığına yakalanan kişiler, hastalığın evresi, şiddeti ve vücuda verdiği tahribata göre engelli rapor yönetmeliğinde yer alan oranlar kapsamında engelli sağlık raporu alabilir. Malul aylığı almak için sağlık raporu tek başına yeterli değildir. Kanser hastaları malul aylığı alması için en az 10 yıl sigortalı ve en az 1.800 gün prim günü ödemesi ile beraber malulluk aylığına başvurabilir.

Kanser hastası engelli raporu nasıl alınır?

Kanser teşhisi olan kişiler, tam teşekküllü hastanelerin sağlık kurulu birimine başvuru yaparak engelli raporu alabilirler. Engelli raporu başvuru dilekçesi, iki adet fotoğraf ve kimlik belgenizin fotokopisini hazırlayarak sağlık kurulu birimine teslim etmelisiniz.

Kanser engel oranı tablosu (Onkoloji)

Evre I ve II Remisyonda (Remisyon sonrası 5. yıla kadar)%60
Evre I ve II Remisyonda (Remisyon sonrası 5. yıldan sonra)%40
Evre III ve IV Remisyonda%40
İleri klinik evreli (Evre III ve IV) malign tümörü olan remisyona girmeyen ve tedavi sürecinde olan%80
İleri klinik evreli (Evre III ve IV) malign tümörü olan (Remisyon sonrası 5. yıldan sonra)%40
Yüksek dereli opere beyin tümörleri
a) Operasyon sonrasında 2 yıl süreyle%80
b) Remisyonda 2 yıldan sonra%40

Kanser hastası maaş alabilir mi?

Kanser hastaları, kanser teşhisi konulmasından itibaren bir yıl içerisinde başvurması durumunda sağlık raporu aranmaksızın malülen aylık bağlanmaktadır. Malül aylığı 18 ay olarak uygulanırken, bazı hastalıklarda 12 ay, bazı hastalık durumlarında 24 aya kadar olmaktadır.

thumbnail
Önerilen Yazı
Engelli Raporu Veren Hastaneler 2023

Kanser hastaları evde bakım parası alabilir mi?

Doğuştan ya da sonradan engeli bulunmayan fakat sonradan felç, parkinson, kanser, demans gibi hastalıklara yakalanan ve sağlık kuruluna başvurup engelli raporu alan, engelli raporunda “Ağır engelli” ifadesi yer alan, bakımını üstlenen kişiere evde bakım maaşı verilmektedir.Önerilen İçerik

Kanser hastaları raporla araç alabilir mi?

Kanser hastaları raporla araba alırken ÖTV muafiyetinden yararlanması için %90 üzeri bir orana sahip olması, %90 altında olması durumunda sağlık raporunda gerekli ibaresinin yer alması gereklidir. Özetle ÖTV Muafiyetli araç 2 şekilde alınmaktadır. %90 ve üzeri engel oranına sahip kişiler ÖTV indirimli araç alabilir. %90 altı kişiler ise fiziksel bir engeli olması durumunda ve engelli raporu üzerinde “Özel tertibatlı araç kullanabilir” ifadesi yer alması durumunda ÖTV indiriminden faydalanmaktadır.

Kanser hastaları en fazla ne kadar rapor alabilir?

Kişinin özlük hakları korunması kaidesi verilecek sağlık raporlarında, akıl hastalığı, verem, kanser vb. uzun süreli tedavi edilmesi gereken hastalıklarda 18 aya kadar, diğer hastlık türlerinde ise 12 aya kadar raporlu izin verilmektedir.

Kanser hastalarına devlet yardımları nelerdir?

Kanser hastası kişilere, kanser teşhisi konulmasından itibaren bir yıl içerisinde başvurmak kaydıyla malul aylığı bağlanmaktadır. Allojenik transplantasyon 1 yıl, Akut yolları lösemi 12 ay, Tiroid kanseri veya malign hastalıklar 18 ay malul emekli olabilirsiniz.

Engellilik durumu tespiti nasıl yapılır?

Engelli Sağlık Raporu Hastalık Yönetmeliği yer alan engellilik durumlarının tespiti hakkında tebliğdeki kısımlara bakmamız gerekirse;

Engellilik tespiti, organ ya da fonksiyon kaybı, hastalığın şiddetini içeren engelli yönetmeliği hesaplama cetveli, oranları erişkin ve çocuklar olmak üzere belirlenmiştir.

Yetişkinler için engellilik durumu değerlendirilmesi

Engellilik tespiti, yetişkinlere engelli raporu verilmesi için 7 üyeden oluşan sağlık kurulu oluşturulmuştur. Engelli sağlık kurulu bölümleri ve uzmanları alt kısımda yer alan şekildeki gibidir;

  • Ruh sağlığı ve hastalıkları uzmanı
  • İç Hastlalıklar uzmanı
  • Genel cerrahi uzmanı
  • Nöroloji uzmanı
  • KBB Hastalıkları uzmanı
  • Göz Hastalıkları uzmanı
  • Fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı

yer alan yedi üye, sağlık kurulunu oluşturmaktadır. Kişi hakkında kararlar oy çokluğu ile verilerek imzalanır.

Yazı Kaynakları
Erişkinler için Engel Oranları Klavuzu
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
İlginizi Çekebilir

Yazar Hakkında

Engelliler için sağlık eşitsizlikleri konusunda uzman olan ve yaşamı değiştiren tıbbi olaylar hakkında da araştırmalar yapan "kanser, travma vb..", engelli derneklerinde aktif yer alan araştırmacı bir kişidir.

Yorum Yap

Yorumlar (172)

  1. 1 gün önce

    merhaba ben 3 sene once kolon malımg amelıyat oldu kemotrepı aldım saglık kuruluna gırdım cerrahı bagırsakda mudahale oldugundan kanser tansyonda vardı yuzde seksenbır aldım fakat sımdı nuks durumu aynı bagırsagın baska tarafında cıkdı amelıyat oldum bu defa cok zor oldu neyse benım merakım rapor guncellendıgınde oran artar mı acaba tesekkur ederım

    • öncelikle geçmiş olsun, doktor olmadığımız için buradan oran belirtmeyi doğru bulmuyoruz her hastalığın şiddeti ve öyküsü farklı ve bu oranının durumunu değiştiriyor. Sizi takip eden doktordan rica ederseniz rapor hakkında, en azından oranınızı öğrenme konusunda yardımcı olabilir.

  2. 3 hafta önce

    Merhaba,
    Annem 15 yıl önce 3. evre meme kanseri tedavisi gördü. Lenf bezleri vs. alındı. Tümürler kötü huylu çıktı ve o zaman onkoloji biriminden % 80 rapor aldı. Her yıl düzenli kontrole gidiyor. 3 yıl önce her iki kalçadan ameliyat olup platin takıldı. Raporu yükseltmek için başvuru yaptık. Sizce onkolojiden yine % 80 rapor gelir mi?

    • öncelikle geçmiş olsun, doktor olmadığımız için buradan oran belirtmeyi doğru bulmuyoruz her hastalığın şiddeti ve öyküsü farklı ve bu oranının durumunu değiştiriyor. Sizi takip eden doktordan rica ederseniz rapor hakkında, en azından oranınızı öğrenme konusunda yardımcı olabilir.

  3. 4 hafta önce

    Merhabalar
    Annem 3. Evre meme kanseri hastasıdır. Kendisi sgk emeklisi.
    Sol göğsü alındı koltuk altı lenfleri temizlendi. Oradan da bi kaç küçük kötü hücre çıkmış.
    Şuan Kemoterapi alıyor. Kolunu kullanamıyor ben bakıyorum. Kendisinin ne gibi hakları vardır. Ve de ÖTV siz araç alımı yapabilir miyiz. Çok teşekkürler

  4. 1 ay önce

    Merhaba, 4. evre beyin tümörü olan bir hastamız var. Hastamızın tedavi ve hastane işleri için bir araba ihtiyacımız var. Hastamız için ötv indiriminden faydalanarak araba alabilir miyiz? Almamız durumunda kendisini ani bayılmalar yaşadığı için refakatçi olarak kendi kızı veya damadı kullanabilir mi?

  5. 1 ay önce

    Merhaba babam 4.evre akciğer kanseri engelli raporu almak istiyoruz bu durumda hastayı hastaneye götürmek gerekiyormu

  6. 2 ay önce

    Merhabalar babam halihazırda kulaklarından kaynaklı engelli durumda hastanelerde bu durum kayıtlı sıra alırken bile engelli sırası veriliyor maalesef şimdi de nazofarenks kanseri olduğunu öğrendik kemoterapi uygulanıyor. Engel oranı için iki durum birleştirilerek mi veriliyor yoksa her hastalığı ayrı ayrı mı oran belirleniyor. ÖTV için toplam özür oranı nasıl olmakta.

    • Alpaslan Bey her iki hastalık için ayrı ayrı değerlendirilir ona göre oran alır.

      • 1 ay önce

        Yani halihazırda yuzde 42 kulak kaynaklı engeli olan 4 evre bir kanser hastası ayrı değerlendirme sonucu yüzde 90 engel raporu alabilir mi

        • Alpaslan Bey öncelikle geçmiş olsun, doktor olmadığımız için buradan oran belirtmeyi doğru bulmuyoruz her hastalığın şiddeti ve öyküsü farklı ve bu oranının durumunu değiştiriyor. Sizi takip eden doktordan rica ederseniz rapor hakkında, en azından oranınızı öğrenme konusunda yardımcı olabilir.

  7. 2 ay önce

    Merhaba herkese arkadaşlar babam 4 ay önce nazoferanks kanser teşhisi konuldu 4. Evre olarak tedaviye başlandı 2 ay sonra Küçük hücreli akciğer kanseri teşhisi konuldu şuan hem radyoterapi ve kemoterapi alıyor engelli raporu almak istiyorum bu iki tür kansere yüzde kaç verirler araç için başvurmak istiyorum şimdiden çok teşekkür ederim vereceğiniz bilgiler için

    • Ali Bey öncelikle geçmiş olsun, doktor olmadığımız için buradan oran belirtmeyi doğru bulmuyoruz her hastalığın şiddeti ve öyküsü farklı ve bu oranının durumunu değiştiriyor. Sizi takip eden doktordan rica ederseniz rapor hakkında, en azından oranınızı öğrenme konusunda yardımcı olabilir. Önerimizi sorarsanız kesinlikle hemen engelli raporuna başvurmalısınız.

Bir cevap yazın