1. Ana Sayfa
  2. Emeklilik

Malulen Emekli Maaşı Ne Kadar Oldu 2023?

Malulen emeklilik şartları nelerdir, malulen emekli maaşı ne kadar, malulen emeklilik başvurusu nasıl yapılır, malulen emeklilik hangi hastalıkları kapsar hepsi yazımızın devamında yer almaktadır.


119

Malulen emekli maaşı ne kadar sorusu birçok kullanıcı tarafından araştırılmaktadır. Sosyal devlet anlayışı olarak ülkemizde de çalışma hayatı ve emeklilik konularında engellilere pozitif ayrımcılık uygulanmakta, engellilerin sağlıklı insanlara göre daha kısa sürede ve avantajlı şartlarda emekli olmaları sağlanmaktadır.

Bu durumlardan bir tanesi de malulen emekliliktir.  Erken emeklilik türleri arasında en kısa sürede ve en az primle emekli olunan seçenektir.

Malulen emeklilik şartları nelerdir?

Malulen emekli olmanın ilk şartı; ilk sigorta başlangıç tarihinde engelli olmamak, ya da engelli olsa bile, malül derecede olmamak, maluliyetin çalışma süresi içerisinde oluşmuş olmasıdır. Yani bir çalışanın sigorta başlangıç tarihinde %40 -45 gibi bir oranda engelli olması malulen emekliliğine engel değildir. Şayet bu  şahsın rahatsızlığı çalışma süreci içerisinde ilerlemiş, oranı yükselmiş ve malül duruma gelmişse malulen emekliliği mümkündür.

Malulen emeklilik konusunun diğer şartları ise, 10 yıl sigorta süresi ve 1800 prim gün sayısıdır. Ancak başkasının sürekli bakımına muhtaçlık durumunda 10 yıl şartı aranmaz, 1800 gün prim ödemesi gerçekleştiğinde malulen emekli olabilir.  Ayrıca yeterli oranın alandı rahatsızlıklar, maluliyet cetveli hastalıklar listesinde mevcut olmalıdır.

thumbnail
Önerilen Yazı
Engelli Hakları Bilgi Rehberi 2023

Kamu görevlileri kapsamındaki 4C sigortalıları için vazifelerini yapamayacak şekilde meslekte kazanma gücünü kaybettiği Kurum Sağlık Kurulunca tespit edilen sigortalılar da malul sayılır.

Çalışan, doğuştan ya da ilk sigorta başlangıç tarihinden önce malul durumda ise, malulen emeklilik mümkün olmaz. Bu durumda biraz daha fazla sigorta süresi ve prim gün sayısı ile erken emeklilik diğer bir seçenektir.

Malulen Emekli Maaşı Ne Kadar
Malulen Emekli Maaşı Ne Kadar

2023 malulen emekli maaşı ne kadar?

Malulen emekli maaşı ne kadar sorusunun cevabını vermek gerekirsek;

2023 yılı itibari ile en düşük emekli maaşları 7.500 TL olmasına rağmen malulen emekli maaşı kişiden kişiye değişmekte ve prim ödemelerine göre hesaplanması neticesinde en düşük emekli maaşı tabanından daha düşük olmaktadır.

1800 günle malulen emekli maaşı ne kadar?

ÖNEMLİ – Malulen emeklilikte alınan maaş, normal emekli olacağınızda alacağınız maaştan düşük olur.

KurumEn Düşük (Emekli Maaşı) Tabanı
SSK7.500 TL
Bağkur7.500 TL
Emekli Sandığı7.000 TL – 8.500 TL
malulen emekli maaşı ne kadar

Malulen emeklilik başvurusu nasıl yapılır?

Maluliyet tespiti için sigortalı veya sigortalı işveren, bağlı bulunduğu sosyal güvenlik il müdürlüğüne ya da sosyal güvenlik merkezine yazılı olarak başvurmalıdır. Yazılı başvurunun sonrasında yetkili kurum, yetkili sağlık kurullarına sevk edecektir. Bu sağlık kurullarınca düzenlenen raporun incelenmesi sonucu Kurum Sağlık Kurulu, sigortalının maluliyet şartları taşıyıp taşımadığına karar vermektedir.

Sigortalıların bireysel başvuru ile aldıkları engelli sağlık kurulu raporları ya da maluliyet tespit raporları gibi belgeler malulen emeklilik için geçerli değildir. Malulen emeklilikte kurum sevki şarttır. 

Sigortalı kurum tarafından maluliyet tespiti için yetkili bir hastaneye sevk edilir. Rapor hastane tarafından kuruma gönderilir ve kurum sağlık kurulu tarafından değerlendirilir. Sigortalı kişinin malul olması için, meslekte kazanma gücü veya çalışma gücünün en az “% 60″ını kaybetmesi Sağlık Kurulunca tespit edilmesi gereklidir.

Malulen emeklilik başvuru sorgulaması nasıl yapılır?

Malulen emeklilik başvuru sorgulaması için özel bir sorgulama ekranı olmamakla birlikte, diğer sosyal güvenlik işlemlerine ait evraklar gibi Sosyal güvenlik kurumu DYS evrak takibi sayfasından sorgulanabilir.

SGK DYS Evrak Takip Ekranı

Malulen emeklilik hangi hastalıkları kapsar?

Malulen emekliliğin kapsadığı hastalıklar listesi alt kısımda yer almaktadır;

  • Kanser ve Tümörler
  • Parkinson Hastalığı
  • Kalp Nakli
  • Böbrek Nakli
  • Bunama (Demans)
  • Şizofreni
  • Gastrointestinal Kanamalar
  • Zihinsel Problemler
  • Solunum Sistemi Hastalıkları
  • Serebral Palsi
  • Kol, bacak kayıpları
  • Akciğer Nakli
  • AIDS
  • Kanser
  • Bipolar Bozukluk
  • Karaciğer Nakli
  • MS Hastalığı
  • Behçet Hastalığı
  • Kalp Yetmezliği
  • Anemi
  • Görme Azlığı
  • Verem

28 Eylül 2021 tarihli 31612 sayılı Maluliyet ve çalışma gücü kaybı tespiti işlemleri yönetmeliğine göre değerlendirme yapılır.

Malulen emeklilik maaş hesaplaması nasıl yapılır?

Malulen emeklilik maaşında da diğer emekli maaşlarında olduğu gibi en önemli belirleyici unsur, prim esas kazanç tutarıdır. Bu tutar, yani üzerinden sigorta primi kesilen brüt ücret ne kadar yüksek olursa tüm emekli maaşları gibi malulen emekli maaşı da o kadar yüksek olur.

Malûl durumdaki engellilere her ne kadar 1800 gün prim ile emekli maaşı bağlanıyor olsa da bağlanacak maaşın prim gün sayısı ile orantılı olarak çok düşük olmasının önüne geçen yasal düzenlemeler bulunmaktadır.

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası kanununun ilgili maddesi ile malulen emekli maaşları aylık bağlama oranı yönünden normal maaşlara karşı korunmuştur.

Malulen emeklilik için hangi kurumlardan rapor alınabilir?

Malulen emeklilik sürecinde rapor alınabilecek kurumlar şu şekildedir;

  • Eğitim ve araştırma hastaneleri
  • Devlet hastaneleri
  • Üniversite Tıp fakülte hastaneleri

bu kurumlardan malulen emeklilik için rapor alınmaktadır.

Malulen emekli maaşı ne kadar konumuzla ilgili düşüncelerinizi, sorularınızı ve merak ettiklerinizi alt kısımda yer alan yorumlar kısmından bizlere iletebilirsiniz.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?

Yazar Hakkında

Engellilik alanında araştırmalar yapan, araştırmacı kimliği ile kişi ve kuruluşlara örnek olmaya çalışan, engelli hedef kitlesine engelliler ile ilgili yapılan çalışmaları ve gelişmeleri doğrudan en hızlı şekilde aktarmaya çalışan blog yazarı ve engelli bir kişidir.

Yorum Yap

Yorumlar (119)

  1. 7 gün önce

    Merhaba Hocam
    Ilk sigorta girişim 01.08.1998.( 30 gün)
    4C memur olarak da 29.01.2001 yilda basladim. Halen çalışıyorum. Hizmet birlestirmesi yaptim. Meme kanseri nedeniyle tedavi görüyorum. Kontrollere başladım.
    Geçen sene EYT çıkmadığı için vergi indirime başvurdum ve %67 onaylandi. Ve vergi indiriminden yararlanmaya başladım.
    Artik EYT yasalaştigi için ve bana da EYT çıktığı icin EYT den Temmuz ayinda emekli olmak istiyorum.
    Malulen emekli olmak istemiyorum. Ama e devlette artik 16 yila tabiisiniz yaziyor. Maluliyetinin Sgk tarafindan onaylanmasi halinda emekliliğiniz onaylanir diyor. Vergi indirimini iptal ettirebilir miyim? Ettirebiliyorsam nereye dilekçe vermem lazim.(memurum)
    Istediğim EYTden emekli olmak.
    Bana da bilgi verebilirseniz sevinirim.kolay gelsin

  2. 1 hafta önce

    merhaba hocam ben simdi engelli raporu aldim sol kulagim %120 sag kulagim %55oraninda doğuştan işitmiyor heyet bana %34oran ve surersiz rapor verdi ama iskur bende en az %40istiyor raporum suresiz oldugu icin iptali yok yalniz %40oran almam icin ne yapmam gerek tekrardan mi heyet karsinia cikmam lazim? %34oranli surersiz rapor ne ise yarar?
    kulaklarim iltihap olmasi diye surekli damla kullaniyom ama kulaklarimin icinden kan geliyor kullandigim ilac bogazimin icinden asagi mideme akıyor zarimda 3delik oldugu icin buna verdikleri rapor orani sizce dogrumu yoksa kafadan sallamamidir…SIMDIDEN TEŞEKKÜR EDERİM

    • Rapora itiraz hakkınızı kullanabilir yada 6 ay sonra tekrar yeniden başvuru yapabilir. Bir diğer seçenekse ek hastalığınız varsa hemen başvurabilirsiniz. Yönetmelikte şöyle ifade edilmiştir. “Madde 11 (4) Yeni bir engel durumunun ortaya çıkması veya mevcut engellilik durumunda bir değişiklik meydana gelmesi hâlinde, bireyin talebi ve ilgili branş hekiminin sağlık kuruluna sevki uygun görmesi üzerine süre aranmaksızın engellilik durumu yeniden değerlendirilir ve yeni rapor düzenlenir.”

Bir cevap yazın