%90 ve üzeri raporu bulunan tüm engelliler ile, %90 altında raporu bulunmakla birlikte, manuel vitesli bir aracı kullanabilmek için aracın hareket ettirici aksamı üzerinde özel bir tertibata ihtiyaç duyan bedensel engellilerin alacakları tüm vergiler dahil 2021 ÖTV muafiyeti 330.800 TL'yi aşmayan araçlarda özel tüketim vergisi (ÖTV) sıfır olarak uygulanır.
Şimdi size bir aracın ÖTV ve KDV dahil satış fiyatından ÖTV muafiyetli fiyatı nasıl hesaplayabileceğimizi detaylı olarak anlatmaya çalışacağız:
Öncelikle bu hesaplamayı yapabilmek için bir aracın fabrika çıkış fiyatına vergilerin nasıl eklendiği konusuna vakıf olmak gerekiyor.
Şimdi önce bunu görelim:
Önce aracın ham fiyatına motor silindir hacmi ve araç fiyatına göre değişen oranlarda ÖTV eklenir. Sonra bulunan bu tutar üzerinden %18 KDV hesaplanarak eklenir. Bulunan fiyat tescil, plaka ve sigorta giderleri hariç, aracın tüm vergiler dahil satış fiyatıdır. O zaman bizim aracın satış fiyatından ÖTV muafiyetli fiyatını bulabilmemiz için bu işlemin tersini izleyerek önce aracın ham fiyatını bulmamız gerekiyor.
ÖTV Muafiyeti ve ÖTV Muafiyetli Araç Almanın Şartları Nelerdir ?
Örnek; aracımızın vergiler dahil satış fiyatı 200.000 TL ve ÖTV oranı da %50 olsun.
Şimdi önce en son eklenmiş olan KDV'yi bulup çıkaralım.
200.000 / 1.18 = 169.491 TL KDV hariç ÖTV'li fiyat.
Şimdi de bu tutardan %50 ÖTV yi çıkaralım.
169.491 / 1.50 = 112.994 TL aracın fabrika çıkışı ham fiyatı.
Şimdi bu fiyat üzerinden %18 KDV'yi tekrar ekleyelim.
112.994 x 1.18 = 133.333 TL ÖTV muafiyetli olarak engellinin ödeyeceği rakamdır.
Tabii bu fiyat üzerine aracın tescil, plaka ve sigorta giderleri eklenecektir.
Biz burada sizlere basitçe bir ÖTV hesaplama robotu linki vermek yerine, herkesin anlayacağı şekilde ve detaylı olarak işin formülünü anlatmaya çalıştık. Bu şekilde işin aslına vakıf olursanız acaba robot doğru mu hesaplıyor gibi bir tereddütünüz de olmaz.
Yine de ben bunları yapamam diyenler için aşağıda bir hesaplama robotu linki veriyoruz.
Bağlantı : ÖTV Hesaplama Robotu
ÖTV muafiyeti ile alan araç ilk tescil tarihinden itibaren 5 yıl geçmeden ÖTV muafiyeti hakkı olmayan birine satılamaz.
Buna kısaca engelliden engelliye satış diyoruz. ÖTV muafiyeti ile alınmış bir araç 5 yıl dolmadan önce sadece ÖTV muafiyeti hakkı bulunan engellilere satılabilir. Bu satışta başta ödenmeyen ÖTV yine ödenmez. Ancak aracı 5 yıldan önce yine bir engelliye satan birisi, o aracı aldığı tarihin üzerinden 5 yıl geçmedikçe yeni bir ÖTV muafiyetinden faydalanamaz. Aracı alan engelli de, aracın ilk iktisabından bağımsız olarak, aracı aldığı tarihten itibaren 5 yıl geçmedikçe yeni bir ÖTV muafiyetli araç alamaz.
Engelli ÖTV İndirimi İle Alınan Arabayı Kimler Kullanabilir ?
Araç 5 yılını doldurup satsa bile, kendi aldığı tarihin üzerinden 5 yıl geçmeden yeni bir ÖTV muafiyetinden faydalanamaz. Bazı yerlerde raporu %90 ve üzeri olanlar %90 altında olanlardan, %90 altında olanlarda %90 üzerinde olanlardan engelliden engelliye satış yapamazlar şeklinde bilgiler görmekteyiz. Bu tamamen asılsızdır. ÖTV muafiyeti hakkı olan tüm engelliler birbirleri arasında engelliden engelliye ÖTV aranmaksızın satış yapabilirler. Tabii tertibat konusunu kendi engel durumlarına uyarlamak şartıyla.
Engelliden engelliye satışta aracı alacak olanın da ÖTV muafiyeti hakkı olduğunun belgelenmesi için alıcı ve satıcının raporları ile birlikte vergi dairesine başvurarak muvafakat belgesel alması gerekmektedir. Ondan sonra noterden normal satış işlem yapılabilir.
Engellilerin ÖTV muafiyeti ile aldığı bir araç, aracın ilk iktisabından itibaren 5 yıl geçmeden ÖTV muafiyeti olmayan birine satılamaz. Bu araçların tescil belgesine 5 yıl boyunca satılamayacağı şerhi işlenir. Araç sahibi engelli eğer bu süre dolmadan önce aracı ÖTV muafiyeti olmayan birine satarsa başta muaf olup ödemediği ötv'yi ödemek zorundadır. Ödenecek bu ÖTV tutarının hesabında aracın alındığı tarihteki fatura tutarı ile satışın yapıldığı tarihteki ÖTV oranları esas alınır.
ÖTV muafiyeti ile alınmış bir aracın ÖTV muafiyeti hakkı olmayan engelsiz birine satışında araçta tertibat varsa proje ve tertibat sökümü, sonrasında TSE onayı gerekmektedir. Bu işlemlerden sonra noterde satılamaz şerhi kaldırılır, önce normal araca çevrilir ve sonra satışı yapılır.
ÖTV muafiyeti ile alınmış bir araç sahibinin 5 yıl dolmadan önce vefatı halinde araç mirasçılara kalır. Aracın tüm mirasçılar adına ortak tescilinde ÖTV aranmaz. 5 yıl dolana kadar bu şekilde kalabilir, 5 yıldan sonra normal satış yapılabilir. 5 yılın dolması beklenmeden araç tek bir mirasçının üzerine tescil edilmek istenirse, diğer mirasçıların bir kişi lehinde araç üzerindeki haklarından feragat etmeleri mümkündür.
Ancak bunun bir takım şartları vardır.
Eğer vefat eden kişinin terekesinde araçtan başka bir mal varlığı yoksa bu yol mümkün değildir. Çünkü karşılıksız feragat hibe sınıfına girer ve verasetle intikal şartı oluşmamış olur. Vefat eden kişinin terekesinde araçtan başka ve en az aracın değeri kadar başka bir mal varlığı varsa, diğer mirasçıların bir kişi lehine araç üzerindeki haklarından feragat etmeleri ile, aracın o bir kişi üzerine tescili ÖTV aranmaksızın mümkün olur.