1. Anasayfa
  2. Diğer

Özürlü Devamsızlık Kaç Gün?

Devamsızlık, öğrencilerin eğitim kurumlarındaki devam durumlarını gösteren önemli bir kriterdir. Öğrencilerin özürlü devamsızlık gün sayısı hakkında detaylı ve kapsamlı bilgiler hazırladık.


0

Özürlü devamsızlık ne demek?

Özürlü devamsızlık, öğrencinin sağlık nedenleri nedeniyle okula devamsız kaldığı durumlarda uygulanır. Öğrenci, sağlık durumu düzeldikten sonra eğitimine devam edebilir. Özürlü devamsızlık, doktor raporu ile uygun bir şekilde belgelendirilmelidir.1

Özürlü devamsızlık kaç gün?

Millî Eğitim Bakanlığı ortaöğretim kurumları yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına dair yönetmelik kapsamında devamsızlık konusu açıklanmıştır.

10 gün ve üzeri özürsüz devamsızlık yapan, 20 gün ve üzeri özürlü devamsızlık yapan öğrencilerin ders puanları başarısız olarak sayılır.2

Özürsüz devamsızlık kaç gün?

Ortaöğretim Kurumları yönetmeliği kapsamında Madde 36’ya bağlı 5 numaralı kısımda kıs özürsüz devamsızlık konusu şu şekilde açıklanmıştır.3

“(5) Devamsızlık süresi özürsüz 10 günü, toplamda 30 günü aşan öğrenciler, ders puanları ne olursa olsun başarısız sayılır ve durumları yazılı olarak velilerine bildirilir. Ancak üniversite hastaneleri, eğitim ve araştırma hastaneleri veya tam teşekküllü hastanelerde kontrol kayıtlı sürekli tedaviyi ya da organ naklini gerektiren hastalığı bulunanlar, sosyal hizmet, emniyet ve asayiş birimlerinin resmî raporları doğrultusunda koruma ve bakım altına alınanlar ile tutuklu öğrencilerin özürsüz devamsızlık süresi 10 günü geçmemek kaydıyla toplam devamsızlık süresi 60, tam zamanlı kaynaştırma/bütünleştirme yoluyla eğitimlerine devam eden özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler ve özel eğitim meslek liselerine kayıtlı olan öğrencilerin özürsüz devamsızlık süresi 20 günü geçmemek kaydıyla toplam devamsızlık süresi 70 gün olarak uygulanır.

Özürsüz devamsızlık kaç gün olursa belge alınmaz?

Teşekkür ve Takdir belgesi almaya hak kazanması için öğrencilerin özürsüz devamsızlık sürelerinin 5 günü geçmemesi gereklidir.

Ortaöğretim Kurumları yönetmeliği kapsamında Madde 160 kapsamında bu durum şu şekilde belirtilmiştir.

MADDE 160– (1) (Değişik:RG-1/9/2018-30522) Okul öğrenci ödül ve disiplin kurulu, derslerdeki gayret ve başarılarıyla üstünlük gösteren, özürsüz devamsızlık süresi 5 günü geçmeyen, tüm derslerden başarılı olan, dönem puanlarının ağırlıklı ortalaması 70,00 ten aşağı olmayan ve davranış puanı 100 olan öğrencilerden;

a) 70,00-84,99 arasındakileri teşekkür belgesi,

b) 85,00 ve daha yukarı olanları takdir belgesi,

c) Ortaöğrenim süresince en az üç öğretim yılının bütün döneminde takdir belgesi alanları üstün başarı belgesi ile ödüllendirir.

(2) (Ek:RG-5/9/2019-30879) Birinci fıkrada sözü edilen 5 günlük devamsızlık süresi, tam zamanlı kaynaştırma/bütünleştirme yoluyla eğitim uygulaması yapılan okullarda özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler ve özel eğitim meslek liselerine kayıtlı öğrenciler için 10 gün olarak uygulanır.

Lisede özürlü devamsızlık kaç gün?

Lise öğrencilerinin özürlü devamsızlık süresi “Raporsuz (Özürsüz) 10 gün, Raporlu (Özürlü) 20 gün” toplam olarak 30 gündür.

Devamsızlık TürüLise
Özürsüz10 gün
Özürlü20 gün
Lise özürlü devamsızlık kaç gün

Özürlü devamsızlık süresi, öğrencinin sağlık durumuna bağlıdır. Özürlü devamsızlık süresi, doktor tarafından belirlenir. Doktor, öğrencinin sağlık durumunu ve tedavi sürecini göz önünde bulundurarak, öğrencinin kaç gün okula devamsız kalabileceğine karar verir.

Özürlü devamsızlık kaç gün ortaokul?

Ortaokullarda eğitimine devam eden öğrenciler için devamsızlık sınırı “20 gün” olarak bilinse de devamsız olarak 20 günü geçen öğrenciler yıl sonunda “Şube Öğretmenler Kurulu” kararına göre geçer onayı alması gereklidir. Öğrencinin E-okul sistemi üzerinden güncel özürlü ve özürsüz devamsızlıkları görebilirsiniz.4

E-okul Bilgi Sistemi

Özürlü devamsızlık kaç gün? Konumuz hakkında merak ettiğiniz soruları alt kısımda yer alan yorumlar bölümünden bizlere yazabilirsiniz.

Kaynakça

  1. Özürlü Devamsızlık – 07 Ekim 2024 – Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü ↩︎
  2. Ortaöğretim Yönetmelik Değişikliği – 07 Ekim 2024 – Milli Eğitim Bakanlığı ↩︎
  3. Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği – 07 Ekim 2024 – Milli Eğitim Bakanlığı ↩︎
  4. E-Okul Sistemi – 07 Ekim 2024 – E-Okul Sistemi Rehberi ↩︎

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 1
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    g_zel
    Güzel
  • 0
    ba_ar_l_
    Başarılı
  • 0
    tepkisiz
    Tepkisiz
  • 0
    _lgisiz
    İlgisiz
  • 2
    _zg_n
    Üzgün

En geniş bilgi paylaşımı ve sosyal farkındalık etkinlikleri ile engelli hedef kitlesine, engellilik konuları ile ilgili bilgiler veren sosyal sorumluluk projesidir.

Yazarın Profili