Şeker hastalığı, diğer adı ile “şeker” veya “şeker diyabeti” kan şekeri seviyenizin çok yüksek olmasına neden olan metabolik bozukluklar grubu için tanımlanan isimdir. Diyabet nedir, diyabet türleri nelerdir, şeker hastalığı engel oranı nedir, şeker hastalığı engelli raporu alabilir mi? tüm bu soruların cevaplarını sizler için araştırdık.
Diyabet, vücudunuzun insülin hormonunu gerektiği gibi üretmemesi veya kullanmaması sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Kanda çok fazla kan şekeri (şeker) birikmesine neden olur.
Şeker hastalığı, diyabet nedir?
Diyabet (genellikle şeker diyabeti olarak adlandırılır), bir kişinin vücudunda yüksek kan şekeri (glikoz) seviyesine sahip olduğu bir durumdur. Vücudunuz yeterince insülin hormonu üretmediğinde diyabet geliştirirsiniz. İnsülin olmadan vücudunuz ihtiyaç duyduğu enerjiyi yiyeceklerden alamaz. Normalde pankreas adı verilen bir bez, kandaki şekeri hücrelere taşıyan insülini üretir. Şeker hastalığında pankreas yeterli insülin sağlayamaz veya insülin düzgün çalışmaz.
Herkes, her yerde, her yaşta şeker hastası olabilir. Fazla kilolu olmak ve ailede diyabet öyküsü olması riski artırır.
Diyabet türleri nelerdir?
İki ana diyabet türü vardır: Genel olarak diyabet olarak adlandırılan Tip I ve yaygın olarak erişkinlerde ortaya çıkan diyabet olarak adlandırılan Tip II. Her ikisinin de benzer semptomları vardır, ancak çok farklı nedenleri vardır.
Tip 1 diyabet
Tip 1 diyabet, genellikle çocukluk veya erken ergenlik döneminde başlayan, ömür boyu süren bir otoimmün hastalıktır. Kesin nedeni bilinmemekle birlikte, genetik ve çevresel faktörlerin etkileşiminin sonucu olduğuna inanılmaktadır.
Tip 2 diyabet
Diyabetin en yaygın şekli olan ve genellikle tip 1 diyabetten daha geç başlayan tip 2 diyabetli kişiler insülin üretirler, ancak yeterince üretmezler ve/veya etkili bir şekilde kullanamazlar. Genetik bir bileşen içerir, ancak büyük ölçüde önlenebilirdir ve genellikle fiziksel hareketsizlik, kötü beslenme, aşırı kilolu veya obez olma ve tütün içimi gibi yaşam tarzı faktörleri ile ilişkilidir.
Gestasyonel diyabet
Gestasyonel diyabet, çoğunlukla ikinci veya üçüncü trimesterde, hamilelik sırasında gelişen veya ilk kez fark edilen, değişen şiddette glukoz intoleransı ile karakterizedir. Genellikle bebek doğduktan sonra düzelir, ancak sonraki gebeliklerde tekrarlayabilir ve hem anne hem de bebek için daha sonraki yaşamda tip 2 diyabet geliştirme riskini önemli ölçüde artırır.
Diğer diyabet türleri
Diğer diyabet türleri nispeten nadirdir ve en tipik olarak insülin sekresyonunda, insülin etkisinde veya her ikisinde de kusurlarla sonuçlanan belirli durumlar veya sendromlarla ilişkilidir.
Şeker hastalığı engel oranı nedir?
Doktorunuz sizi muayene ettikten ve sağlık geçmişinizi gözden geçirdikten sonra, risk altında olduğunuzdan şüphelenirse diyabet testi yapabilir, sizden bazı testler isteyebilir. Doktorunuz tüm testler, tahliller ve sağlık geçmişinizi inceleyerek hastalığınızı teşhis eder. Hastalığınız, “Erişkinler için Engel Oranları Klavuzu” yer alan duruma göre diyabet engel oranı verilir.
Diyabet engel oranı tablosu
Pankreasın endokrin fonksiyon bozuklukları tablosu alt kısımda yer almaktadır.
Diabetes mellitus | Oran |
a) Diyet ve oral antidiabetiklerle kontrol altına alınan, komplikasyon yapmamış | |
Tip II Diabetes mellitus | %20 |
b) Komplikasyon yapmamış olan, açlık kan şekeri 200 mg’ın altında tutulabilen, | |
Ketoz ve hipoglisemi göstermeyen Tip I diabetes mellitus | %30 |
c) Açlık kan şekeri sürekli olarak 200 mg’ın altında tutulamayan, komplikasyon yapmış | |
Ketoz gösteren Tip I diabetes mellitus | %40 |
Şeker hastalığı engelli raporu alabilir mi?
Şeker hastalığı için kişinin durumuna ve teşhisine göre engel oranı verilir. Erişkinler için engel oranı klavuzunda yer alan “Pankreas Endokrin Fonksiyon” bozukluklarına göre değerlendirilerek bir oran verilir.
merhabalar 35 yaşındayım şeker ve tansiyon 6 senedir 2 senedir de varis 3. seviye ve anskiyete bozukluğum var ilaç kullanıyorum şeker ilacı 3 adet tansiyon 1 adet anskyete 2 adet % 40 oran verirlermi başvursam? şeker 3 aylık 7,8, tansiyon ilaç kullanmazsam 18 10 civarlarında varis grade 3, anskiyete 2 yıldır var 2 ilaç kullanıyorum. her birine oran verirlermi verirrler tahmini kaç olur.
Öncelikle geçmiş olsun, doktor olmadığımız için buradan oran belirtmeyi doğru bulmuyoruz her hastalığın şiddeti ve öyküsü farklı ve bu oranının durumunu değiştiriyor. Sizi takip eden doktordan rica ederseniz rapor hakkında, en azından oranınızı öğrenme konusunda yardımcı olabilir.
Merhabaler ben 20 yıldır tip 1 diyabetliyim ve günde 4 kez insülün kullanıyorum rapor oranımı bilmiyorum emekli olma şansım varmı ayrıca sigortalı işte çalışmaktayım 1996 da bacağım kırıldı bir trafik kazasında sol bacağım sağdan biraz kısa askerede almadılar şuan 45 yaşındayım malunen emekli olabilirmiyim yada bunu nerden ögrene bilirim bagzı sitelere bakıyorum bir sürü şeyler yazmışlar anlayamadım nasıl bir yol ileye bilirim
Öncelikle geçmiş olsun işe giriş tarihiniz, toplam prim gününüz ve sigorta kolunuzu paylaşırmısınız. En kötü %40 oran almanız durumunda emeklilik şartlarınıza bakalım.
4930 gün pirimim gözüküyor Uzun Vade Başlangıç Tarihi 17/11/2005 ve 4A Sicil No 1901022393701 İşe Giriş Tarihi 01.08.1994 böyle gözüküyor emkli olma durumu olurmu yardımcı olup bilği verirseniz sevinirim
1 Ekim 2008 öncesi sigorta girişi olup ssk şartlarıyla emeklilik hakkı elde edenler vergi indirimi belgesi ile emekli olmaktadır. (Bağkur ve Emekli sandığı hariç), vergi indirimi belgesi erişkinler için engellilik değerlendirmesi hakkında ki yönetmeliğe göre düzenlenir. Erişkinler için engellilik değerlendirmesi hakkında ki yönetmeliğe göre düzenlenen engelli raporunda birden fazla hastalık/engellilik durumu varsa balthazard formülü kullanılır.
1 Ekim 2008 ve sonrası sigorta girişi olanlar, 21 eylül 2021 yılı Maluliyet tespiti yönetmeliğine göre artık emekliliğe esas raporlarda Balthazard formülü uygulanmayıp en büyük tek hastalık esas alınmaktadır. SGK Hastalık Listesi yayınlanmıştır ve bu listede hastalıklarınız karşılığı olmalıdır. Yönetmeliği incelemek için lütfen tıklayınız..
Engelli emeklilik tarihinizi hesaplamak için lütfen tıklayınız.
Merhaba iyi günler dilerim engelli rapor hakkında bilgi almak istiyorum benim diyabetes insipitus ve koah hastalığım var bu iki hastalıktan engelli raporu alabilirmiyim yardımcı olursanız sevinirim tsk ederim
Doktor olmadığımız için buradan oran belirtmeyi doğru bulmuyoruz her hastalığın şiddeti ve öyküsü farklı ve bu oranının durumunu değiştiriyor. Sizi takip eden doktordan rica ederseniz rapor hakkında, en azından oranınızı öğrenme konusunda yardımcı olabilir.