1. Anasayfa
  2. Engelli

Behçet Hastalığı İçin Hangi Oranda Engelli Raporu Verilir?

Behçet hastalığı nedir, behçet hastalığına hangi bölüm bakar, behçet hastalığı engel oranı nedir, behçet hastalığı engelli raporu alabilir mi hepsi yazımızda.


8

Behçet hastalığı (Behçet sendromu olarak da bilinir), vücudunuzun kan damarlarının iltihabına neden olan nadir bir durumdur. Behçet hastalığı nedir, behçet hastalığının nedenleri nelerdir, behçet hastalığı engel oranı nedir, behçet hastalığı engelli raporu alabilir mi? tüm bu soruların cevaplarını sizler için araştırdık.

Behçet hastalığı, genellikle 20’li ve 30’lu yaşlardaki insanları etkiler, ancak sendrom her yaştan bireyde ortaya çıkabilir. Behçet hem erkeklerde hem de kadınlarda görülürken, hastalık genellikle erkeklerde daha şiddetlidir.

Behçet hastalığı nedir?

Behçet sendromu veya Behçet hastalığı (BH), vücuttaki kan damarlarının iltihaplanmasına (sistemik vaskülit ) yol açan, nedeni bilinmeyen kronik bir durumdur. Bunlar genital bölgenin derisini, ağız astarını, gözü, sinir sistemini, eklemleri ve kan damarlarını içerir. En karakteristik problemler ağızda ve genital bölgelerde ülserler ve ciddi göz iltihabıdır.

Behçet sendromu, adını 1937’de tanımlayan Prof. Dr. Hulusi Behçet’ten almıştır.

Behçet hastalığı ile yaşamanın zorlukları vardır ve yorgunluk, ağrı, duygusal stres ve ilaç yan etkileri sağlığınızı ve hayatınızın birçok bölümünü etkileyebilir. Bazı yaşam tarzı stratejileri, diyet, egzersiz ve stres yönetimi dahil olmak üzere semptomların azaltılmasına yardımcı olabilir.

thumbnail
Önerilen Yazı
Engelli Raporu Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Behçet sendromu herkes için farklıdır. Bazı insanlar sadece hafif semptomlara sahiptir. Diğerlerinin daha ciddi sorunları vardır. Belirtileriniz sıklıkla gelir ve gider. Semptom nöbetlerine alevlenme denir. Semptomsuz uzun dönemlere remisyon denir.

Behçet hastalığının nedenleri nelerdir?

Hastalığın nedenleri tam olarak bilinmemektedir. Çok sayıda hasta üzerinde yapılan son araştırmalar, genetik yatkınlığın behçet hastalığı gelişiminde bir rolü olabileceğini düşündürmektedir. Bilinen belirli bir tetikleyici yoktur. Nedeni ve tedavisine yönelik araştırmalar çeşitli merkezlerde yürütülmektedir.

Behçet hastalığına hangi bölüm bakar?

Behçet hastalığına tanı ve tedavisi ile ilgilenen bölüm romatoloji bölümüdür. Fakat hastanın semptonlarına göre diğer bölümlerde ilgilenir. Kısaca bu bölümleri incelemek gerekirsek;

  • Göz iltihabı : Göz doktoru
  • Cilt yaraları: Dermatolog
  • Ağrıyan eklemler: Romatolog
  • Genital yaralar: Ürolog
  • Mide veya bağırsakta yaralar : Gastroenterolog
  • Kan sorunları: Hematolog
  • Beyin ve sinir sistemi sorunları: Nörolog

Birçok semptomunuz olabileceğinden, bu doktorlardan birkaçını ziyaret etmeniz gerekebilir.

Behçet hastalığı engel oranı nedir?

Behçet hastalığını teşhis etmek zor olabilir. Hastalık nadirdir ve semptomları diğer hastalıklarınkine benzer olabilir. Hastalığı teşhis etmek için doktorlar temel semptomları ararlar. Bunlara tekrarlayan ağız yaraları, genital yaralar, deri döküntüleri ve göz iltihabı gibi tipik belirtiler takip edilir.

Behçet hastalığı engel oranı tablosu

Behçet SendromuOran
1) Tedavi altında hafif ve orta derecede mukokutanöz Behçet hastalığı%10
2) Tedaviye dirençli şiddetli mukokutanöz Behçet hastalığı%20

Behçet hastalığı engelli raporu alabilir mi?

Behçet hastalığı için hastanın durumuna ve teşhisine göre engel oranı verilir. Erişkinler için engel oranı klavuzunda yer alan “İmmun, otoimmun ve sistemik hastalıkların deri bulguları” bölümünde yer alan behçet hastalığı engel oranı kısmına göre değerlendirilerek sağlık raporu verilir.

Yazı Kaynakları
Erişkinler için Engel Oranları Klavuzu
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 13
    be_endim
    Beğendim
  • 3
    g_zel
    Güzel
  • 6
    ba_ar_l_
    Başarılı
  • 5
    tepkisiz
    Tepkisiz
  • 1
    _lgisiz
    İlgisiz
  • 4
    _zg_n
    Üzgün

En geniş bilgi paylaşımı ve sosyal farkındalık etkinlikleri ile engelli hedef kitlesine, engellilik konuları ile ilgili bilgiler veren sosyal sorumluluk projesidir.

Yazarın Profili

Yorumlar (8)

  1. Merhaba adım Osman 2016yılından beri behçet hastalığım var sağ bacak damarımı tıkayana kadar farketmedim hastalığın seyri şiddetli geçiyor ağzımda bacaklarımda yaralar oluştu ve ödemim hiç gitmiyor. %48 engelli raporu aldım sadece derin ven tramboz dan behçet ile ilgili uzman olmadığından görüşü önerilir diye ibare yazıldı mevcut olan raporun üzerine engelli oranını güncellemek için tekrar başvuru yaptım sizce behçet adına 20 puan alabilir miyim ilaçlara karşı dirençli bir hastalığım var

    • Öncelikle geçmiş olsun, doktor olmadığımız için buradan oran belirtmeyi doğru bulmuyoruz her hastalığın şiddeti ve öyküsü farklı ve bu oranının durumunu değiştiriyor. Sizi takip eden doktordan rica ederseniz rapor hakkında, en azından oranınızı öğrenme konusunda kurula girmeden önce yardımcı olabilir.

  2. 10 Kasım 2022

    Merhaba, 36 yaşındayım yaklaşık 20 yıldır Behçet hastasıyım, Sol gözümde behçet atakları nedeniyle %90 görme kaybı oluştu, bu durumda Behçet hastalığı ve tek göz kaybı ile engellilik oranı nasıl hesaplanıyor? Engellilik Başvurusu için yeterli mi?

    • Faysal Bey, öncelikle geçmiş olsun buradan oran belirtmeyi doğru bulmuyoruz her hastalığın şiddeti ve öyküsü farklı ve bu oranının durumunu değiştiriyor. Sizi takip eden doktordan rica ederseniz rapor hakkında, en azından oranınızı öğrenme konusunda yardımcı olabilir. Ayrıca engelli raporuna başvurmanızı öneririz.

  3. 18 Ekim 2022

    Adım İbrahim beş yıl önce 2018 de Behçet tanısı aldım iki ay önce de enfeksiyon hastalıkları HIV tanısı konuldu fakat çalışırken çok zorlanıyorum yeni aldığım hastalık dan dolayı da isden çıkardılar ne yapmam gerekiyor teşhisi koyan doktora söylüyom engelli raporu oranı bizden alamazsınız dedi ne yapmam gerekiyor

  4. Merhaba ben Serdar 36 yaşımdayım. 2 yaşından beri işitme engelliyim. Öncelik 15 yaşımda lise 1 de Hacettepe hastanesi de Behçet hastalığı teşhis konulmuştur. Şuan da Behçet hastalığı 21 yıl hala tedavi devam ediyor şu anda bankacılık kamu da çalışıyorum çok yoğundu ben sürekli rahatsızlanıyorum özel hastaneye gidiyorum sonra da en son konuştum doktora ( kan sonuçları ateş yüksek , intihap, crp ve sedim yüksek durduramıyor ilaç ağır veremem mide ve karaciğer zarar verebilir diyor ) engel kronik hastalığı raporu verebilirim dedi çok şaşırdım özel hastaneye rapor veremiyor GATA hastanesi ve/veya Ankara şehir hastaneye git dedi.
    2 nci göz hastalık uzun yıllardı hastaneye gitmedim. Sağ gözüm uzak ve renk değişik var. (örnek = duvar beyaz sağ göz duvarı bakarken beyaz yerine açık mavi renk görüyorum .) Acaba göz intihap Behçet hastalığı olabilir mi? Göz hastalık bölümü hastaneye gidemedim.
    İşitme rapor %62 var. Behçet hastalık ve göz hastalık Hepsi olan engel rapor kaç verilir? Teşekkürler

    • Serdar bey geçmiş olsun, her hastalık kendi içinde değerlendirilir. Tabi en doğru teşhisi ve oranı doktorunuz verecektir. Behçet hastalığı gözü de etkileyebilir. Bizim buradan engel oranı vermemiz hem doğru olmaz hem de sizi yanıltır. Hastalığınızın evresini, şiddetini, verdiği tahribatı bizler bilemiyoruz maalesef.

Bir yanıt yazın