1. Anasayfa
  2. Engelli

Duygudurum Bozukluğu İçin Hangi Oranda Engelli Raporu Verilir?

Duygudurum bozukluğu engel oranı, duygudurum bozukluğu engel oranı tablosu, duygudurum bozukluğu engelli raporu sorularının cevaplarını sizler için araştırdık.


19

Depresyondan bipolar bozukluğa kadar değişen ruh sağlığı sorunları, duygudurum bozuklukları olarak bilinir.Bu yazımızda; Duygudurum bozukluğu nedir? Duygudurum bozukluğu için hangi doktora gidilir? Duygudurum bozukluğu nedenleri nelerdir? Duygudurum bozukluğu engel oranı, duygudurum bozukluğu engel oranı tablosu, duygudurum bozukluğu engelli raporu sorularının cevaplarını sizler için araştırdık.

Duygudurum bozuklukları, kişinin duygularını, enerjisini ve motivasyonunu aynı anda etkileyebilen bir grup psikiyatrik hastalıktır. En belirgin iki örnek, majör depresif bozukluk ve bipolar bozukluktur.

Duygudurum bozukluğu nedir?

Duygudurum bozuklukları olarak da bilinen duygulanım bozuklukları, öncelikle kişinin duygusal durumunu etkileyen akıl sağlığı problemidir. Günlük yaşamda düşünme, hissetme ve yaşama biçimlerini etkilerler. Diğerlerinin yanı sıra majör depresif bozukluk ve bipolar bozukluk da dahil olmak üzere birçok duygudurum bozukluğu türü vardır

Her iki kategoride de insanlar kendilerini kötü, üzgün veya umutsuz hissettikleri depresif dönemler veya dönemler geçirirler. Bununla birlikte, bipolar bozukluğu olan kişilerde manik dönemler de vardır; bu dönemler kendilerini “aşırı derecede gergin”, sinirli veya enerjik hissettikleri dönemlerdir. Semptomlar duruma ve kişiden kişiye değişir.

Duygudurum bozukluğu olan kişiler genellikle ruh hallerini düzenlemede sorun yaşarlar ve ilgi ve enerji seviyelerinde değişiklikler yaşarlar.

Duygudurum bozukluklarının sebepleri tam bilinmese de beyin kimyasallarındaki dengesizlikler bir rol oynar. Beklenmedik yaşam olayları ve/veya kronik stres gibi çevresel faktörler de duygudurum bozukluğuna katkıda bulunabilir.

thumbnail
Önerilen Yazı
Engelli Raporu Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Duygudurum bozukluğu için hangi doktora gidilir?

Yaşam kalitenizi etkileyen belirtiler yaşıyorsanız veya duygudurum bozukluğunuz olabileceğinden endişeleniyorsanız hemen doktorunuzu görmelisiniz. Duygudurum bozukluğu yaşadığınızı düşünüyorsanız ya da teşhis koyulması durumunda, sağlık hizmeti sağlayıcınızla (örneğin, birinci basamak doktoru, psikiyatrist, psikolog veya sosyal hizmet uzmanı) devam eden bir ilişki sürdürmeniz önemlidir.

Duygudurum bozukluğu nedenleri nelerdir?

Duygudurum bozukluklarına aşağıdaki faktörler neden olabilir:

Genetik Sebep

Ebeveynlerinizden duygudurum bozukluklarına genetik bir yatkınlığı (bir kişinin bir durum geliştirmesini daha olası hale getirir) alabilirsiniz. Bu, yaşamın erken dönemlerinde bir duygudurum bozukluğu yaşayan veya şiddetli semptomları olan kişiler için daha doğru olur.

Çevresel Sebep

Hayatınızın erken dönemlerinde yaşadığınız olumsuz deneyimler (örneğin, bir istismar öyküsü) sizi duygudurum bozukluğu geliştirmeye yatkın hale getirebilir.
Duygudurum bozukluğu atakları genellikle bir ilişki, iş veya tıbbi problemler gibi stresli bir anın tetiklemesi ile başlayabilir. Ancak hastalığın ilerleyen dönemlerinde bu her zaman böyle olmaz.

Duygudurum bozukluğu engel oranı

Psikiyatristler, duygudurum bozukluğunuz olup olmadığını belirlemek için kapsamlı bir psikiyatrik değerlendirme yapmaktadır. Belirtilerinizi izlemek ve ilerlemenizi takip etmek için size sıklıkla duygudurum bozukluğu ilgili sorular sorabilir ve sizi takip edebilir. Duygudurum bozukluğu teşhisi yapılması durumunda alt kısımda yer alan engel oranı verilebilir.

Duygudurum bozukluğu engel oranı tablosu

a) Manik nöbet, bipolar duygudurum bozukluğu,

Duygudurum BozukluğuOran
1-Tedavi ile işlevselliği tam düzelen%0
2-Tedavi ile işlevselliği kısmen düzelen%40
3-Tedavi ile işlevselliği düzelmeyen%70

b) Yineleyen depresif bozukluk

Duygudurum BozukluğuOran
1-Tedavi ile işlevselliği tam düzelen%0
2-Tedavi ile işlevselliği kısmen düzelen%20
3-Tedavi ile işlevselliği düzelmeyen%40

c) Yineleyen depresif bozukluk, şimdiki nöbet psikotik belirtili olan, olmayan, ağır

Duygudurum BozukluğuOran
1-Tedavi ile işlevselliği tam düzelen%0
2-Tedavi ile işlevselliği kısmen düzelen%40
3-Tedavi ile işlevselliği düzelmeyen%70

Not : Yineleyen depresif bozukluğu olup, remisyonda olan kişilere engel oranı verilmemelidir.

Duygudurum bozukluğu engelli raporu

Duygudurum bozukluğu engelli raporu için başvurmak için öncelikleyetkili hastanelerin sağlık kurulu birimine ziyaret etmelisiniz. Sağlık kurulu birimi duygudurum bozukluğu teşhisi, durumu, şiddetini değerlendirmek için sizi ilgili bölüme sevk edecektir. Uzman doktorunuz gerekli araştırmaları yaparak duygudurum bozukluğu teşhisi için karar verecek ve sağlık raporu, erişkinler için engel oranı klavuzunda yer alan “Ruhsal Hastalıklar (3)” kısmında yer alan duygudurum bozukluğu engel oranı ölçütlerine göre sağlık raporu verecektir.

Yazı Kaynakları
Erişkinler için Engel Oranları Klavuzu
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 36
    be_endim
    Beğendim
  • 6
    g_zel
    Güzel
  • 19
    ba_ar_l_
    Başarılı
  • 5
    tepkisiz
    Tepkisiz
  • 4
    _lgisiz
    İlgisiz
  • 6
    _zg_n
    Üzgün

En geniş bilgi paylaşımı ve sosyal farkındalık etkinlikleri ile engelli hedef kitlesine, engellilik konuları ile ilgili bilgiler veren sosyal sorumluluk projesidir.

Yazarın Profili

Yorumlar (19)

  1. 26 Ekim 2024

    Merhaba iyi günler malulen emeklilik raporu için psikiyatriden F 33.9 kısmen düzelen yazısı yazıyor raporum da puan olarak ne kadardır

    • Öncelikle geçmiş olsun, doktor olmadığımız için buradan oran belirtmeyi doğru bulmuyoruz her hastalığın şiddeti ve öyküsü farklı ve bu oranının durumunu değiştiriyor. Sizi takip eden doktordan rica ederseniz rapor hakkında, en azından oranınızı öğrenme konusunda yardımcı olabilir.

  2. 9 Mayıs 2024

    Merhaba ben 6 ay sonra başvurucam psikiyatri tedavimin 6.ayına girdim ilaçlarım raporlandı ve teşhis olarak DEPRESİF EPİZODLAR olarak girilmiş puan alma şansım varmı acaba ?

  3. 15 Haziran 2023

    Merhaba iyi günler benim engelli raporum 2 yıl.Nisan ayında bitiyor ben süresiz istiyorum nereye başvurmam lazım.Bipolar ve komuşmada bozukluk aksama 53 oranında aldım.Yardımcı olun lütfen 🙏

  4. Öncelikle geçmiş olsun, doktor olmadığımız için buradan oran belirtmeyi doğru bulmuyoruz her hastalığın şiddeti ve öyküsü farklı ve bu oranının durumunu değiştiriyor. Sizi takip eden doktordan rica ederseniz rapor hakkında, en azından oranınızı öğrenme konusunda yardımcı olabilir.

  5. 19 Kasım 2022

    Merhaba, ben 2015 yılında yaklaşık 3 ay intihar girişiminde bulunarak hastanede yatmıştım bu süreçte de bipolar bozukluk teşhisi kondu ve tedavi gördüm. Hastane sonrasında ilaçların ağır gelmesi ve hastalığımı takip edilebilecek yeterliliğe sahip hastane bölümü olmaması nedeniyle bir süre sonra ilaçları bıraktım. 2019 yılında toplum ruh sağlığı merkezinde birkaç kez doktorla görüşme ve ilaçla tedavi sürecim oldu ama hiçbir düzelme yaşanmadı ve şuan durum daha da kötüye gidiyor. İşte çalışamaz hale geldim ve arkası kesilmeyen benden kaynaklı daha bir sürü sorun oluştu. Normal bir işte çalışamıyorum. Ve engelli raporu almak istiyorum, bunun için neler yapabilirim bilgisi olan varmı

  6. 12 Ağustos 2022

    Iyi aksamlar. Ben bipolar hastasiyim 20 yillik. EKT ve 4 yatis toolamda 8 9 atak mazim var. Tedavimse halen dewam etmekte. Cok gec de olsa 2021 haziran ayinda engelli raporu aldim. Urtikerle birlikte 43 oraninda. Raporumda kismen iyilesebilir ibaresi tikli. Simdi raporum 1 yillikti yenilicem yine 40 alabilir miyim. Zira atama bekliyorum cevaplarsaniz sevinirim

    • Yasemin hanım öncelikle geçmiş olsun, yenileme olmadan önce tekrar hastalığınızın durumu hakkında doktorunuz muayene edecek ve duruma göre testler isteyecektir. Hastalığınızda bir iyileşme yoksa oranınız aynı kalır fakat yenileme süresi uzayabilir. Her şeyi bırakın kenara sağlığınız daha önemli umarım iyileşme gösterir. Takılmayın oranlara vb. durumlara.

    • 25 Mart 2024

      Raporun yüzde 43 olupta maaş bağlandimi

  7. Merhaba raporumda tedavi öyküsü mevcut yenileyen depresif nöbet kısmen düzelen yazıyor % kaç alırım. Yardımcı olursanız sevinirim.

    • Hülya hanım geçmiş olsun, bu tarz sorularda oran vermeyi doğru bulmuyoruz. Çünkü hastalığınızın tam detaylarını bilmiyoruz. Size önerimiz doktorunuzla ön görüşme sağlayarak kurula girmeden engel oranınızı öğrenme şansınız vardır.

      • Teşekkür ederim ben kurula girdim. Tahmini % kaç alırım. Orta depresif nöbet tanısı ile tedavi görüyorum üç yıldan beri. Sağlık kurulu yineleyen depresif nöbet kısmen düzelen yazıyor. Üstte yapılan açıklama da iki tane yineleyen depresif bozukluk yazıyor çözemedim hangisi

    • 25 Mart 2024

      Raporu psikayriden alabildinmi mumkünse seninle özelden konuşabilirmiyiz bende bipolarim

Bir yanıt yazın