Engelli emekli olanlar tekrar çalışabilir mi sorusu, engelli erken emekli olup çalışma hayatına devam etmek isteyen kişiler tarafından oldukça merak edilir.
Engelli kişiler, engelli olmayan kişilere göre daha avantajlı olarak yaş şartı beklenmeksizin engelli erken emekli olma hakları vardır. Bu avantaj yaş şartı aranmaksızın prim ve sigorta yıl sınırını doldurarak emekli olmalarından kaynaklıdır.
Başlıklar
Engelli emekli olanlar tekrar çalışabilir mi?
Burada dikkat edilmesi gereken kişin, malulen veya yaşlılık emekliliğini tercih ettiği durum ve sigorta giriş tarihleri ile alakalıdır.
Şöyle ki;
- Vergi indirimi ile engelli erken emekli olan kişiler emekli olduktan sonra çalışabilir.
- Malulen emekli olan kişilerin SGK kayıtlı çalışmak isterlerse emekli maaşları kesilir.
Malulen emekli olmak, kişinin bir daha çalışmayacak kadar fiziksel veya ruhsal kaybı olduğunu gösterirken, Yaşlılık emekliliği prim gün sayısını doldurarak hak edilen emekliliği gösterir.
Engelli kişiler malulen emekli olma talebinde bulunarak emeklilik hakkı elde edebilir. Erken Emekli olanlar, daha sonra istedikleri işte çalışabilirken, Malulen emekli olanlar daha sonra çalışmak isterlerse emekli maaşlarını kestirmek zorundadır.
Engelli emekli tekrar çalışabilir mi?
Özetle engelli emekli olanlar tekrar çalışabilir mi cevabını vermek gerekirsek;
- 2008 Ekim ayı ve öncesi sigorta girişi olan kişiler (SGDP primi) işverenin ödemesi kaydı ile tekrar çalışabilir.
- 2008 Ekim ayı sonrası sigorta girişi olan engelli emekli olan kişiler SGK kayıtlı bir işte çalışamaz.
- Malulen emekli kişiler SGK kayıtlı bir işte çalışamaz.

2008 Ekim ayı öncesi sigorta girişi olan kişiler
2008 yılı Ekim ayı itibari ile yaşlılık ve malullük aylığı bağlananlar ve 2008 yılı Ekim ayında SGDP ödeyerek çalışmaya devam edenler hakkında sosyal güvenlik destek primine tabi olma bakımından Kanunla yürürlükten kaldırılan ilgili kanun hükümlerinin uygulanmasına devam edilmektedir.
2008 Ekim ayı sonrası sigorta girişi olan kişiler
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun yürürlüğe girdiği Ekim/2008 döneminden sonra sigortalı olup çalışmaya başlayanlardan emeklilik şartlarını yerine getirip yaşlılık aylığı bağlananlardan tarımsal faaliyetlerde kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlar hariç yeniden çalışmaya başlayanların aylıkları çalışmaya başladıkları tarihi takip eden ödeme dönemi başında kesilmektedir.
Vergi indirimi ile emekli olan çalışabilir mi?
Vergi indirimi ile engelli erken emekli olan kişiler 4A kapsamında çalışıp emekli olması durumunda SGDP primi işveren tarafından ödenerek çalışma hayatlarına devam edebilir.
İşverenler engelli emekli çalıştırabilir mi?
Emekli engelli kişilerin herhangi bir işte çalıştırmaları konusunda yasal olarak hiçbir engel yoktur. Hatta emekli engelli çalıştıran firmalar SGK primlerinde avantaj sağlar. Bir çok işyeri emekli olduktan sonra çalışmaya devam etmek isteyen kişilere kolaylık sağlamakta ve tekrar SGK ya bildirimde bulunarak, kişiyle tekrar çalışmak istediğini bildirmektedir. Tabi bu durum her işveren için mecburi değildir. Tamamen işverenin kararı olan bir durumdur.
Engelliler emekli olduklarında yüksek maaş mı alırlar?
Emeklilik talep eden engelli kişiler yüksek ya da düşük maaş alır ifadeleri yanlıştır ve göreceli bir konudur. Engelsiz kişilere göre bir miktar maaş avantajı olsa da kayda dair bir maaş farklı bulunmamaktadır.
Engelli kişinin emekli maaşına etki eden faktörler;
- Prim Gün Sayısı
- Hizmet Yılı Süresi
- Prim Ödeme Miktarı
Hesaplama yapılırken bazı konularda avantajlar olsa da yukarıda belirtildiği gibi kayda dair bir farklılık olmayacaktır.
Engelliler nasıl emekli olur?
Engelli kişiler alt kısımda yer alan üç şartı sağladıkları zaman erken emekli olabilirler. Tabi bu iki şart bazı kurallara bağlıdır.
Engelliler için emekli olma şartları kısaca incelemek gerekirsek;
- Sigorta tarihinden itibaren sigorta hizmet yılı
- Sigorta tarihinden itibaren prim gün sayısı
- Vergi indirim belgesine sahip olunması
Engelli kişilerde erken emeklilik kazanması durumunda yaş şartı bulunmamaktadır. Engelli kişiler emekli olmak için, yukarıdaki şartları sağlayarak emeklilik talebinde bulunabilirler. Bu şekilde emekli olan kişiler, emekli maaşları bağlandıktan sonra istedikleri işte SGDP Primi ödeyerek çalışmaya devam edebilirler.
Engelli emeklilik şartları nelerdir?
Engelli emekliliği, devletin engellilere sağladığı en önemli haklar arasında sayılabilir. Engelliler sağlık sorunu olmayan kişilere göre daha az süre de emekli olurlar. Engellilere emeklilik konusunda pozitif ayrımcılık sağlanmaktadır. Engelli hakları arasında en çok merak edilen konu olan engelli emeklilik şartları şunlardır.
Aşağıdaki şartlara ve tabloya göre sizlerde ne zaman emekli olacağınızı hesaplayabilirsiniz veya engelli emeklilik hesaplama aracımızı kullanabilirsiniz.
2008 öncesi engelli erken emeklilik şartları
2008 öncesi engelli erken emeklilik şartları alt kısımda yer alan tabloda belirtilmiştir.

2008 sonrası engelli erken emeklilik şartları
2008 sonrası engelli erken emeklilik şartları alt kısımda yer alan tabloda belirtilmiştir.

Engelli emekli olanlar tekrar çalışabilir mi konusu hakkında kafanıza takılan soruları, merak ettiklerinizi ve görüşlerinizi alt kısımda yer alan yorumlar kısmından bizlere iletebilirsiniz.
merhaba, eşim 2023 Ağustos ayında engelli raporu ile vergi indiriminden faydalanarak emekli oldu. (4a SGK ) yurt dışında bir şirkette işe girerse Türkiyede ki emekli aylığı kesilir mi?
konu ile ilgili yardımlarınızı rica ederim.
teşekkürler.
Cemre hanım şöyle bir ifade rastladık internet üzerinde “Türkiye’deki çalışmalarıyla emekli olan biri, yurtdışında çalışmaya başladığında, Türkiye’den almakta olduğu emekli aylığı kesilmez.” sadece bilgi amaçlı yazıyorum. (Kaynak olmadığımız için sorumluluk kabul edilmez)
çok teşekkür ederim. iyi çalışmalar dilerim
Hocam selamlar Şeker hipertansiyon ve kolesterol den %42 rapor oranıyla süresiz vergi indirimi alarak 2019 yılında emekli oldum lakin hayat şartları malum bir işte çalışmam gerekiyor işveren sigorta yapmak zorunda olduğunu söyledi sigortalı bir işe başlarsam maaşım kesilir mi? 14.02.1975 doğumluyum 06.11.1989 sigorta başlangıcı 5109 günüm var bunu EYT şartlarına döndürebilirmiyim yada döndürmeden çalışmamda bir sakınca var mı? Bu konuda beni ve benim durumum da olanları aydınlatırsanız çok sevinirim teşekkür ederim sevgiler saygılar sunarım…
Hangi sigorta kolundan emekli oldunuz acaba?
4a SGK kolundan
4A sigorta kolundan engelli emekli olduysanız sigortalı bir işte SGDP payı ödenerek çalışabilirsiniz.
İlgi ve alakanızdan dolayı çoook çok teşekkür ediyorum eksik olmayın
Merhabalar ben devlet memuruyum girisim 30.06.2003 19 yilimi tamamladim yuzde 40 engelli raporum var suresi 2 yil epilepsiden ve tek hastaliktan.engelli olarak emekli olup olamayacagimi ogrenmek icin emekli sandigina bir dilekce ve raporumu gonderdim.is gucu kaybi tespitimi yapacaklar wmwkli olabilirsin derlerse emekli dilekcemi verecegim.sorum su engelli emeklisi olarak tekrar calisabilirmiyim.raporumun sureli olmasi emeklilik onayina bir engel mi 5.heyet islemim ama vermiyorlar suresiz rapor.bilgilendirirseniz cok memnun olurum
Eda hanım Emekli Olan Çalışabilir mi? (Malulen-Memur-Engelli) yazımızı incelemek için lütfen tıklayınız.
iyi günler ben engelli emekli oluyorum iş yeri tazminatımı ödeyip işden çıkaracaklarını söylediler ben iş yerinde çalışırken engelli oldum midekanseri aynı iş yerinde emekli olunca çalışa bilirmiyim veya iş kur bana iş bulabilirmi
Orhan Bey 4A sigorta kolunda iseniz emekli olarak işten ayrıldıktan sonra SGDP payı işveren tarafından ödenerek tekrar aynı işyerinde çalışmanız mümkün. Tek şart işvereninde işcinin çalışma onayı vermesi yeterlidir.
13yıllık sgk emeklisiyim bir yıldır mağazada çalışmaktayım kalp ve işitme engelli olarak sağlık kurulundan yüzde58 engelli raporu aldım geçen hafta iş yeri engelli
raporunu sskya bildirelim diye istedi verdim mağazadan asgari ücret alıyorum bundan sonra mağaza maaşımda fark olurmu teşekkürler
Sıtkı Bey, SGDP kapsamında çalışmaya devam ederseniz tahmini 3. derece engelliler için 300-400 tl gibi bir olumlu fark oluyor.
Benim babam 1982 sgk girişli sonrasında ise bağkur daha sonrasında ise birleştirip sgk ya geçti 3,5 sene sgk yatıracak emekli olacaktı fakat yatıramadı çalışamadı malulen emekliliğe başvurduk malülen yeterli görülmedi sonrasında ise biz devlet hastanesi engelli raparu için başvurduk bize %74 engelli raparu verildi 2 senelik babamın ise sgk+bağkur toplamı 4000 bin gün primi var. Acaba babam bu şartlar altında vergi indiriminden emekli olabilirmi ?
İşe giriş tarihini tam olarak yazmamışsınız fakat 01.01.1982 olarak hesaplarsak engelli emeklilik şartlarınız 15 yıl sigortalılık süresi 3600 prim günü. Engelli emeklilik başvurusu için Sigortalılık Süresi Tamamlanmış 400 gün önce prim gününüzü doldurmuşsunuz. Vergi indirim belgesi şartı ile başvuru yapmalısınız.
Bülent Bey emeklilik veya yaşlılık aylığı alanların aylıkları kesilmeden kamuda herhangi bir işte çalıştırılamayacakları kanunda açık şekilde belirtilmiştir.
Merhaba ben yüzde 45 engelliyim vergi muafiyetinden faydalanarak malulen emekli oldum e devlet üzerinden baktığımda maaşım yaşlılık aylığı olarak görünüyor başka bir işe girsem maaşım kesilir mi bana bir yol gösterebilir misiniz malum emekli maaşı yetmiyor
Malulen emekli olduysanız maalesef SGK kayıtlı bir işyerinde çalışamazsınız. Erken engelli emekli olsaydınız işveren SGDP payı ödemesi koşulu ile hem emekli hem de SGK kayıtlı bir işyerinde çalışabilirdiniz.
Merhaba,
Ben 3.derece engelli emeklisi oldum 4 ay önce, 43 yasimdayim ve şu an bir şahıs firmasında çalışacak olursam emekli maaşım kesintiye ugrarmı ve çalışırken ödenmesi gereken SGDP primlerine devlet ne kadar katkıda bulunur? Ve iş yeri sahibi bu primlerin yüzde kaçını öder? Yani iş yeri sahibine ek bir külfet binermi?
Tşk ederim
İnan Bey, öncelikle emekli maaşınız kesinlikle kesintiye uğramaz. Emeklilik ile beraber çalışmak için SGDP payı ödenmelidir. 4 (a) kapsamında hizmet akdi ile çalışanların prime esas kazançları üzerinden kesilen %32 oranındaki sosyal güvenlik destek primini ödemekle işverenler yükümlüdür.
Anladım çok tşk ederim
Merhaba ben vergi indirim diliminden emekli olmak istiyorum bunun için öceliklle engel raporumu çıkartmam gerekiyor sanırım ama aklımı kurcalayan soruya cevap bulamadım emekli olduktan sonra aynı işyerim beni engelli emekli kadrosundan ile alabilir mi yani engel kağıdımı kullana bilirmiyim yada sadece emekli kısmından mı işe alım yapabilir yardımcı olursanız sevinirim
Gülşen hanım merhaba, öncelikle 2008 Ekim ayı öncesi girişli iseniz (4A) olduğunuzu varsayıyorum vergi indirim belgesi almanız gerekli. Engelli raporunuz yüzde ve kırk üzeri almanız durumunda engelli vergi indirimine başvurabilirsiniz. Emekli olduktan sonra işyeriniz sizinle çalışmak isterse emekli kapsamında SGDP ödeyerek sizinle devam edebilir. Bu durum tamamen işveren ve sizin aranızda olacak bir durumdur. Örneğin bir yakın dostumuz hem emekli hem engelli kadrosunda sıkıntısız devam ediyor. Teşekkürler.