Malulen emeklilik hastalıkları nelerdir? Malulen emeklilik, SGK bünyesinde sigortalı olarak çalışan vatandaşların çeşitli hastalıklar nedeniyle çalışma gücü kaybı en az %60 oranında kaybetmesine bağlı olarak belirlenmiştir.
Malulen emeklilik hastalıkları nelerdir?
Malulen emeklilik hastalıkları arasında birçok farklı unsur yer alır. Temel olarak bu hastalıklar dikkate alırken çalışanın %60 oranında bir güç kaybı yaşayıp yaşamadığına bakılacaktır. Çalışma engel durum yaratan hastalıkların birçoğu bu kapsamda sayılır.

Buna göre ilgili kanun ve yönetmelikler kapsamında malulen emeklilik hastalıkları şu şekildedir;
- Kanser ve Tümörler
- Parkinson Hastalığı
- Kalp Nakli
- Böbrek Nakli
- Bunama (Demans)
- Şizofreni
- Gastrointestinal Kanamalar
- Zihinsel Problemler
- Solunum Sistemi Hastalıkları
- Serebral Palsi
- Kol, bacak kayıpları
- Akciğer Nakli
- AIDS
- Kanser
- Bipolar Bozukluk
- Karaciğer Nakli
- MS Hastalığı
- Behçet Hastalığı
- Kalp Yetmezliği
- Anemi
- Görme Azlığı
- Verem
28 Eylül 2021 tarihli 31612 sayılı Maluliyet ve çalışma gücü kaybı tespiti işlemleri yönetmeliğine göre değerlendirme yapılır.
Malulen emeklilik hastalık yüzdeleri
Malulen emeklilik rapor oranları arasında temel şart çalışma gücünün en az %60 ve üzerinde kaybedilmesi olarak belirlenmiştir. Malulen emeklilik hastalıkları arasında yer alan tüm unsurlar, çalışanların çalışma gücünü kaybettiği oranlara bakılarak aylık bağlamaktadır.
Engelli Oranları KılavuzuMalullük raporu veren hastaneler listesi
Malulen emeklilik için gidilmesi gereken hastaneler tam teşekküllü ve sağlık kurul raporu vermeye yetkili hastaneler olmalıdır. Sağlık kurul raporunda net şekilde iş gücü kayıp oranı belirtilmelidir. Sağlık kurul raporu alınması ile beraber en kısa zaman içerisinde SGK kurumuna teslim edilmesi gereklidir.
Malulen emeklilik şartları nelerdir?
Malulen emeklilik şartları 4/A, 4/B ve 4/C sigortalılık kapsamında faaliyet gösteren tüm vatandaşlar için aynıdır. Buna göre;
- SGK kapsamında en az 10 yıl süreyle sigortalılık süresine sahip olmak.
- 10 yıllık sigortalılık süresince en az 1800 gün prim ödemesi ve hizmet süresinin tamamlanmış olması.
- En az %60 ve üzerinden sağlık kurulu tarafından onaylı resmi rapora sahip olmak.
- SSK, Bağ Kur ve Emekli Sandığı çalışanlarının işten ayrılması, görevine son verilmesi ve ticari faaliyetlerini durdurması gerekir.
Malulen emekli olmak için nereye başvuru yapılır?
Kişiler, malulen emekli olmak için öncelikle 10 yıl sigortalılık süresi, 1800 prim günü ve %60 çalışma iş gücü kaybı şartlarını sağlaması durumunda, bağlı olduğu il / ilçe sosyal güvenlik kurumlarına giderek yazılı olarak başvurmalıdır.
Malulen emeklilik başvuru belgeleri nelerdir?
Malulen emeklilik başvuru evrakları özel sektör, kamu çalışanlarına ve işyeri sahiplerine göre değişiklik göstermektedir. Genel olarak istenen evraklar alt kısımda yer almaktadır.
- Tahsis Talep Evrakı
- Malulen Emeklilik Sağlık Kurul Raporu
- İşten çıkış belgesi
- Malul emeklilik sevk onay belgesi
- Beyan taahhüt belgesi
- Dilekçe
Malulen emeklilikte yaş sınırı var mı?
Malulen emekliliğe hak kazanmak için, yaşlılık primi bildirilmesi şartıyla yaş şartı aranmaz ve malulen emekliliğe hak kazanılır.
Malulen emekli olan çalışabilir mi?
Malulen emekli olan kişiler malülluk aylığı alırken, herhangi bir iş yerine sigortalı olarak çalışmaya başlaması durumunda malul aylığı, çalışmaya başladığı tarih eden dönem başında kesilmektedir.
Malulen emeklilik hastalıkları konumuz hakkında aklınıza takılan ve merak ettiğiniz soruları yorumlar kısmından bizlere yazabilirsiniz.
Merhabalar sol göz ani körlük geçirdim 11 yıl önce ve gözümde içte hasar kaldı sol gözüm yarım görüyor ve ben bilgisayarda tasarımcıyım ve gözümde bozuklar var astirmad ve uzak görememe bu sebepten malulen emekli olunabiliyormu?
Pınar hanım Malulen emekli olmak için 10 yıl sigortalılık süresi, 1800 gün prim şartı ve çalışma gücü en az %60 oranı aranır. Fakat en doğru değerlendirmeyi doktor yapacaktır.
Merhaba as hastasıyım skayloz rahatsızlığım var hastalığım ilerlediği için çalışmata zorlanıyorum 10 yıllık sgk var malulen emeklilik için başvuru yapıla biliyormu bu hastalıklar daha öncesinde myom ameliyatim var
Malulen emekli olmak için 10 yıl sigortalılık süresi, 1800 gün prim şartı ve çalışma gücü en az %60 oranı aranır.
Merhaba ben %72 engelli raporum var maglulen emekli olabilirmiyim işitme ve tavuk gözü görme daralması var
Malulen emekli olmak için 10 yıl sigortalılık süresi, 1800 gün prim şartı ve çalışma gücü en az %60 oranı aranır.
Engelli oranı
Çalışma gücü oranı aynı değil mi ve nasıl öğrenebilirim çalışma gücü oranı