1. Anasayfa
  2. Engelli

Engelli H Sınıfı Ehliyet Nedir, Nasıl Alınır?

Engelli sürücü belgesi kanunlar ve ilgili yönetmelikler kapsamında belirlenen oranlarda engelli kişilerin başvuru yapabilecekleri ehliyet türüdür.


3

Engelli sürücü belgesi kanunlar ve ilgili yönetmelikler kapsamında belirlenen oranlarda engel oranına sahip kişilerin başvuru yapabilecekleri ehliyet türüdür. Temelde sıradan bir sürücü belgesi alma adımlarından farklı olarak herhangi bir işlem uygulanmaz. Ancak bu sürücülerde aranan şartlar farklılık gösterecektir. Engelli sürücü belgesi almak için ilk adım, engellilik durumunu ve engel oranını resmi olarak gösteren, engeli sağlık raporuna sahip olmak veya bu raporu ilgili sağlık kuruluşları ve hekimlerden almaktır.

Engelli raporu alınması için iki farklı yöntem uygulanabilir. Ehliyet değişimi/yenileme işlemleri için başvuru yapılması veya doğrudan ehliyet çıkarmak için sağlık raporu alınmasıdır. Engelli raporu alınmasının ardından, sürücü beyan formu da doldurularak engelli H sınıfı ehliyeti almak için ilgili kurumlardan gerekli belgeler temin edilerek işlem başlatılır.

Engelli Sınıfı Ehliyet Almak İçin Engel Oranı ve Yaş Sınırı Kaçtır?

H sınıfı ehliyet engel oranı en fazla %40 olarak belirlenmiştir. Çeşitli fiziksel nedenlerden dolayı eski adıyla H sınıfı ehliyet almak için başvuru yapmak durumunda kalırlar. Ancak kişilerin sahip oldukları fiziksel durum ve engel oranına göre sürücü belgesi alıp alamayacakları da belirlenmektedir. Yüzde 40’ın üzerinde engel durumu olması durumunda maalesef bu vatandaşların ehliyet alması mümkün değildir.

Ehliyet almak için mevut yasalar gereği kişinin en az 18 yaşında olması gerekir. Engelli sürücü adaylarının fiziki açıdan farklılıkları nedeniyle MEB bünyesinde kişiler için özel olarak tahsis edilen engelli sınıfı araçları ile sınav gerçekleştirilmektedir. Sürücü kursu kaydının ardından ders ve sınav süreçleri geçtikten sonra kişiler engelli sınıfı ehliyetini alabilir.  

Engelli Sürücü Belgesi Nereden Alınır?

H sınıfı ehliyet için sağlık raporu almak sürücü adaylarının yapması gereken ilk işlemdir. Bunun için:

  • Özel tıp merkezleri ve hastaneler,
  • İş sağlığı merkezleri vb.

Kurumlar aracılığıyla engelli sürücü adayları, engel durumunu ve ehliyet sahibi olmak için yeterliliğe sahip olduğunu gösteren sağlık raporlarını bu kurumlar aracılığı ile hekimlerden temin edebilir. Günümüzde ehliyet alma sürecine ilişkin yapılan yeni düzenlemeler ile süreç büyük oradan iş sağlığı merkezleri üzerinden yürütülmektedir. 
Sağlık raporunun temin edilmesinin ardından engelli sürücü belgesi almak için normal bir ehliyet alma süreciyle aynı adımlar izlenmelidir. Sürücü kursu kaydı, sınavlar vb. adımlar ile engelli sınıfı ehliyet almak isteyenlerin başvuru adımlarını takip etmeleri mümkündür.

Engelli H Sınıfı Ehliyeti Başvuru Belgeleri Nelerdir?

Engelli H sınıfı ehliyet başvurusu belgeleri arasında ilk kez başvuru yapacaklar ve ehliyetini yenileyecekler için benzer belgeler talep edilir. Engelli sürücü belgesi almak için vatandaşların başvuru yaparken yanlarında getirmeleri gereken belgeler:

  • Eski sürücü belgeleri (yenileme işlemlerinde),
  • Son altı ay içine çekilmiş 2 adet biometrik fotoğraf,
  • Sürücünün engel durumunu gösteren sağlık raporu,
  • Kimlik beyanı için gerekli belgeler (nüfus cüzdanı, pasaport, eski sürücü belgesi vb.),
  • Gerekli ücretlerin yatırıldığını gösteren banka dekontları, 
  • Değerli kağıt bedeli.

Sürücü sınavının başarılı bir şekilde tamamlanmış olması, adli sicil kaydının temiz olması, geçmişte ehliyetin elinden alınmış olmaması ve adına kayıtlı bir sürücü belgesinin olmaması durumunda, gerekli sağlık şartlarının ve engel oranın taşınması ile sürücüler engelli sınıfı sürücü belgesi alabilir. Bunun dışında engelli H sınıfı ehliyet almak için diğer ehliyet adımları ile benzer adımlar takip edilir. 

Engelli H Sınıfı Ehliyet Kalktı Mı?

H sınıfı ehliyet kaldırıldı mı sorusu için ilgili kanun ve yönetmeliklerin incelenmesi gerekir. Buna göre, 1 Ocak 2016 tarihinde değişen Trafik Yönetmeliği ile engelli sürücü belgesi sınıfı olarak bilinen ‘’H’’ sınıfı artık kullanılmıyor. Bu sınıf ehliyete sahip engelli sürücülerin ise en kısa sürede ehliyetlerini yenilemeleri gerekmektedir. Aksi takdirde bu ehliyetleri geçerli sayılmayacaktır. Eski adıyla H sınıfı sürücü belgesi için ardından engelli vatandaşlar rapor durumlarına göre A ya da B sınıfı ehliyetleri kullanıyorlar. 
Yeni ehliyet düzenlemesinde kişinin engel durumu, araç içinde kişinin fiziki durumuna göre yapılan değişiklikler ve ek tertibatlar gibi unsurlar yeni ehliyetler üzerinden belirtiliyor. Bu nedenle engelli sürücü adaylarının artık engelli H sınıfı ehliyeti almak için başvuru yapması mümkün değildir. Doğrudan engelli sürücü belgesi için A veya B sınıfı ehliyet için başvuru yapılması gerekir. 

Engelli Sürücü Belgesi Ücreti Ne Kadar?

Engelli sürücü belgesi harç ücreti engelli vatandaşların almak istedikleri sürücü belgesi sınıfına göre değişiklik gösterecektir. H sınıfı engelli sürücü belgesi için ödenmesi gereken ücretler:

  • Harç Ücreti: 249,3 TL
  • Değerli Kağıt Bedeli: 200 TL
  • Polis Vakfı Ücreti: 37 TL

Olmak üzere toplamda 486,3 TL olarak belirlenmiştir. Ancak 1 Ocak 2016 tarihinde Karayolları Trafik Yönetmeliği kapsamında yapılan değişiklikler ile araçta engel durumuna göre kişiye özel değişikler ve tertibat için ehliyette bu unsurlara yer verilmiştir. Diğer yandan Engelli ehliyetlerinin yenilenmesi sırasında herhangi bir harç ücreti talep edilmemektedir. Sadece 15 TL değerli kağıt bedeli ile ehliyet yenileme işlemi yapılabilir.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 2
    be_endim
    Beğendim
  • 2
    g_zel
    Güzel
  • 2
    ba_ar_l_
    Başarılı
  • 1
    tepkisiz
    Tepkisiz
  • 1
    _lgisiz
    İlgisiz
  • 0
    _zg_n
    Üzgün

En geniş bilgi paylaşımı ve sosyal farkındalık etkinlikleri ile engelli hedef kitlesine, engellilik konuları ile ilgili bilgiler veren sosyal sorumluluk projesidir.

Yazarın Profili

Yorumlar (3)

  1. Merhabalar, İstanbulda tertibatlı araç bulunan ehliyet kursu var mı ? Benim ehliyet alabilmem için, pedalları solda olacak otomatik vitesli araca ihtiyacım var. Ancak buna sahip bir ehliyet kursu bulamadım.

    Bu araca sahip kursu nasıl bulabilirim ?

  2. Merhaba. Ben Şubat 2023 de %42 ile engelli raporu aldım. Aldığım rapor kronik hastalıklar ve tanımsız olarak. Ortopedi, görme ve duyu kaybım yok. Bu benim 2001 yılında aldığın B ve 2011 de aldığım A2 ehliyetimi etkiler mi. Her hangi bir işlem yapmama gerek var mı.

Bir yanıt yazın