Engelli raporu nedir?
Engelli raporu, bireyin sağlık durumunu değerlendirmek amacıyla düzenlenen ve engel oranı gibi detayları içeren resmi bir tıbbi belgedir.1
Hastaneden engelli raporu aldıktan sonra yapılacaklar?
Engelli raporu, bireyin engelli olarak tanınmasını sağlayarak, devletin sunduğu haklardan yararlanmasına olanak tanır ve toplumda eşit bir şekilde yer almasına yardımcı olur.
Hastaneden engelli raporu aldıktan sonra yapılacaklar sorusuna cevap vermek gerekirse;
ADIM 1 – Engelli raporunuzun e-devlet sisteminde görüntülenmesini bekleyiniz. Engelli raporları teslim ve görüntülenme süresi genel olarak “15 iş günü” kadar sürmektedir.
ADIM 2 – Engelli raporunuzu e-devlet sisteminde gördükten sonrasında hangi engelli haklarından faydalanmak istiyorsanız kendinize yeni bir yol haritası çiziniz.
ADIM 3 – Hangi engelli hakkından faydalanmak istiyorsanız, gerekli evrakları hazırlayarak başvurunuzu yapınız.
ADIM 4 – Yararlanmak istediğiniz hak kapsamında istenilen şartlar ve evraklar hakkında dilerseniz yönetmelikleri inceleyebilir dilerseniz de sitemiz üzerinden tüm detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.
Örneğin; Birçok engelli hakkından faydalanmak için engelli kimlik kartına ihtiyacınız vardır. İlk olarak engelli kimlik kartı başvurusu yapabilirsiniz.
Engelli haklarını daha detaylı incelemek isterseniz, bir diğer konumuz olan ‘Engelli Hakları’na ilişkin bağlantıyı yazımızın alt kısmında bulabilirsiniz.
Hastaneden engelli raporu aldıktan sonra yapılacaklar? Konumuzla ilgili aklınıza takılan ve merak ettiğiniz tüm soruları, yazımızın alt kısmında bulunan yorumlar kısmından bizlere iletebilirsiniz.
Kaynakça
- Erişkinler için engellilik değerlendirmesi – 23 Kasım 2024 – Mevzuat Sistemi ↩︎
Hastaneye engel durumum belirlensin diye başvuru yaptım kronik olan romotoid artrite otuz yıldır tedavi oluyorum puan vermemişler niye bilmiyorum endokrin 30 psikiyatri 20dermotoloji 5 puan vermiş hesap sonucu 46ya denk geliyor 2006ise girisliyim 1993ten staj girişim var emeklilik hakkından faydalanmak için napabilirim yada yapmam gerekenler nelerdir
Ekim 2008 öncesi 4A Sigorta kolu girişli iseniz aslında sorun yaşamamanız lazım. Engelli emeklilik şartlarınızı hesaplamak için lütfen tıklayınız.
Merhaba,
Bipolar bozukluğum var ve doktorum heyete girebileceğimi söyledi.Üniversite hastanesinden alınan engelli raporu emekli olmak için yeterli midir? 4400 gün ve 20 yıl sigortalılık istiyorlar diye biliyorum.Ayrıca vergi indirimine de basvurmalı mıyım?
Teşekkürler.
Ekim 2008 öncesi 4A’lı sigorta kolunda yer alıyorsanız engelli vergi indirim belgesi almanız şarttır. Engelli emeklilik için en az %40 oran almalısınız.
Merhaba ,
Bu gün %53 engel oranı aldım e devlette raporum gözüküyor.şuan raporumla ne yapabilirim. Nereye başvurmam gerekiyor
Engelli Hakları Bilgi Rehberi incelemek için lütfen tıklayınız.
1-Hocam merhaba raporumu yeni aldım hiç bir bilgim olmadığı için soruyorum %78 engelli olarak 1 yıl verildi rapor genelde 2 ve 5 yıl veriliyor diye duydum benim rapordaki gariplik nedir 1 yıl sonra süresiz mi alırım yoksa tekrar mi süreli verilecek ( beyin kanaması epilepsi ensefalit hastalıklar )
2-Noroloji %75 verdi bunun ile SGK ya gitsem malulen emekli olma imkanım varmı geçici olarak da olsa
3- Raporun aslı denilen e devlet ten çıkarılan mi yoksa sağlık kuruluna girdiğim hastaneden mi alacagim aslını
1)1 yıl süreli rapor verilir ek hastalıklarınızda bir tanesi %1 alsa ve iyileşme ihtimali varsa raporunuzun geneli süreli olur.
2) Malulen emekli olmak için 10 yıl sigortalılık süresi, 1800 gün prim şartı ve çalışma gücünü en az %60 kaybetmiş oran aranır.
3) Heyete girdikten sonra 15 gün içerisinde raporunuz e-devlette görünecektir.
Merhabalar
Annem 75 yaşında bundan 2 yıl önce göğüs kanseri nedeniyle bir göğsünü ameliyat ile aldılar şu an Onkolojide 6 ayda bir kontrolü var takipli hasta
Diğer bir hastalığınisr hem sağ hem sol gözünden kornea nakli yapışdı gözünün birinin görme seviyesi yüzde üç diğeri yüzde yirmi göz hastanesininde takipli hastası
Engelli raporu alabilirmiyiz yüzde kaç oran verirler
öncelikle geçmiş olsun, doktor olmadığımız için buradan oran belirtmeyi doğru bulmuyoruz her hastalığın şiddeti ve öyküsü farklı ve bu oranının durumunu değiştiriyor. Sizi takip eden doktordan rica ederseniz rapor hakkında, en azından oranınızı öğrenme konusunda yardımcı olabilir. Fakat mutlaka engelli raporuna başvurunuz.
Teşekkürler
Merhabalar ablamın işe giriş traihi 27.05.2007 tarihi,toplam 15 yıli ve 4400 primi mevcut,birçok kronik hastalıkları mevcut.bu durumda malulen emeklilik için ne yapması gerekir acaba,son olarak bizde huzursuz bacak sendromu var hengi bölüm ilgileniyor bize bilgi vermiyirlar sizin bilgi dahilinizdemi acaba
Merhaba huzursuz bacak sendromu için psikiyatri ve nöroloji bölümleri ilgilenmektedir. Malulen emekli olmak için 10 yıl sigortalılık süresi, 1800 gün prim şartı ve tek hastalıktan en az %60 oran aranır.
Çok teşekkür ederim
Eren bey merhabalar,bir sorum daha olacak sizlere,heyet doktorları tarafından aldığım puanlardan sonra dosyamı heyet kuruluna teslim ettikten sonra son olarak heyet doktorları eve geliyormuş son kararı ondan sonra veriyorlarmış duyduğum bu şekilde aldığın bu duyum dogrumudur
Heyet doktorları eve gelmez kurul belli bir gün toplanır orada doktorların verdiği oranlar ve hastalıklarınız incelenir ve son karar çıkar.
Merhabalar heyete giriyorum bazı doktorlar puanları direk yazıyor dahiliye doktoru sadece hastalıkları yazdı diyabet ve tansiyon karşılarına rapor+ yazdı ne demek oluyor bu acaba
Mevcut hastalıklarınızı belirtmiş. Kurul esnasında diğer hastalıklarınızla beraber değerlendirilebilir yada tek olarak da değerlendirmeye tabi olabilir. Kurul en son bakarak genel bir karar verecektir.
Teşekkür ederim.
Annem alzheimer ve demans hastası engelli oranı belirtir rapor almak için başvurduğumda nörolojik muayenede klinik demans skoru 16 ve buna göre oran yüzde doksan olması gerekiyor fakat kurula girdiğimizde kuruldaki konuşmalardan anladığım kadarıyla ile bunı dikkate almayacaklar gibi böyle bir durum sö konusu olabilirmi kurul oranı düşürebilir mi
Mustafa Bey Kurulda oran yükselebilir aynı zamanda düşebilir son karar merci kısmıdır.
Merhaba abim şubat ayında %86 babama rapor aldı onda ötv yazıyor ve 900 tl ucret yatırmıştı deprem olunca bursaya geldi ve ben burda hastalık ekleyerek tekrar rapora başvurdum ama ötv demedim 17 nisan da heyet randevu var bu rapor ile ötv yazmazsa alamıyormuyuz araç acaba
Heyete girmeden önce mutlaka rapor başvurusu yaptığınız engelli sağlık kurulu birimi danışma kısmına bunu iletiniz yardımcı olacaktırlar.
MERHABA,
bilgi için teşekkür ederiz. bizimde destek almak istediğimiz konu var ve bunu sizinle paylaşıp destek alabilir miyiz?
teşekkürler
Semra hanım tabi ki elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışırız.