1. Anasayfa
  2. SGK

Rapor Alınca Maaş Kesintisi Olur mu?

Rapor alınca maaş kesilir mi, 1 günlük rapor maaştan kesilir mi, 2 günlük rapor maaştan kesilir mi, 3 gün rapor maaştan kesilir mi, rapor alınca maaş kesintisi olur mu? Tüm detayları ile yazımızın devamında..


14

Birçok çalışan, sağlık sorunları nedeniyle işe gelemeyince sağlık raporu alıyor ancak işverenler bu günlerin ücretini maaştan kesme hakkına sahip olabiliyor, ancak kesinti süresi işverenin politikalarına bağlı olarak değişebiliyor. Peki rapor alınca maaş kesintisi olur mu? Çalışanlar tarafından merak edilen bu konuyu sizler için araştırdık.

Rapor alınca maaş kesilir mi?

Rapor alınca maaş kesintisi olur mu? Sorusunun cevabı şu şekildedir. İşçinin ücret türüne bağlı olarak, aylık ücret alan bir çalışanın sağlık raporu aldığında genellikle maaş kesintisi olmazken, günlük ücret alan bir işçi için işe gelinmeyen günlerin ücreti maaştan kesilebilir.

Rapor Alınca Maaş Kesintisi Olur mu
Rapor Alınca Maaş Kesintisi Olur mu

Aylık ücret alan işçi

Aylık ücret alan bir işçi, sağlık raporu aldığında maaşında herhangi bir kesinti olmadan aynı miktarı alır. Rapor süresi ne olursa olsun, işçinin maaşı değişmez.

Günlük ücret alan işçi

Günlük ücretle çalışan bir işçi, sağlık raporu aldığında işverenin ücret ödemesi yapma zorunluluğu bulunmamaktadır. Bu durumda, rapor alınan günlerin ücreti maaştan kesilebilir.

Sağlık raporu alan günlük ücretle çalışan bir işçi, işe gelmediği günler için ücret alamaz. Dolayısıyla, rapor süresi boyunca işçinin maaşından kesinti yapılabilir.

1 günlük rapor maaştan kesilir mi?

Bir günlük sağlık raporu genellikle aylık ücret alan bir işçinin maaşından kesinti yapılmasına neden olmazken, günlük ücretle çalışan bir işçi için işe gelinmeyen bir günün ücreti maaştan kesilir.

2 günlük rapor maaştan kesilir mi?

2 günlük sağlık raporu, aylık ücret alan bir işçinin maaşından kesinti yapılmasına neden olmaz. Ancak, günlük ücretle çalışan bir işçi için 2 günlük rapor, işe gelinmeyen günlerin ücretinin maaştan kesilmesi anlamına gelebilir. Bu durumda, günlük ücretle çalışan bir işçinin 2 günlük raporu maaştan kesilebilir.

3 gün rapor maaştan kesilir mi?

İşçinin 3 günlük bir rapor alması durumunda, genellikle aylık ücret alan bir işçinin maaşından rapor parası kesintisi yapılması beklenmez. Ancak, günlük ücretle çalışan bir işçi için 3. günden itibaren rapor parası ödenebilir, ancak ilk 2 gün için ödeme yapılmaz.

İş kazası raporu maaştan kesilir mi?

İş yerinde kaza geçiren bir işçi, tam teşekküllü bir hastaneden aldığı geçici iş göremezlik raporu ile raporlu olduğu dönemde çalışamadığı için SGK’dan para alabilir. İş kazası geçiren bir işçi, rapor aldığı ilk günden itibaren rapor parası alabilir.

Rapor alınca maaş kesintisi olur mu?
Rapor alınca maaş kesintisi olur mu?

Memur rapor alırsa maaşı kesilir mi?

Memur olarak çalışanlar, ayaktan tedavi kapsamında tek seferde 7 güne kadar olan raporlarında maaş kesintisiyle karşılaşmazlar. Ancak, ayaktan ve tek seferde alınan 8 gün ve üzeri raporlar durumunda, maaşlarının sadece tazminat ve zamlarında geçerli olmak üzere %25 oranında kesinti yapılır. Böylece memurların maaşlarında kısmi bir düşüş yaşanabilir, ancak tamamen kesilmez.

Rapor alınca maaş kesintisi olur mu?

Günlük ücretli çalışanlar için Sosyal Güvenlik Kurumu, genellikle 3 gün ve üzeri raporlar için rapor parası ödemektedir. Ancak, 1 ve 2 günlük raporlar için maaş kesintisi yapılır, bu durumda ne SGK ne de işveren tarafından ödeme yapılmaz.

thumbnail
Önerilen Yazı
Rapor Parası Hesaplama Nasıl Yapılır 2023?

Çalışan emekli rapor alırsa maaşı kesilir mi?

Sosyal Güvenlik Destek Primi ile çalışan emekliler, iş kazası dışında rapor aldıklarında istirahat parasını Sosyal Güvenlik Kurumundan almazlar. Bu durumda, Sosyal Güvenlik Destek Primi kapsamında çalışanlar sadece iş kazası veya meslek hastalığı geçirmeleri durumunda kısa vadeli sigorta kolu yardımından faydalanır.

Rapor alınca maaş kesintisi olur mu? Konumuz hakkında merak ettiğiniz soruları alt kısımda yer alan yorumlar kısmından bizlere iletebilirsiniz.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 1
    be_endim
    Beğendim
  • 1
    g_zel
    Güzel
  • 0
    ba_ar_l_
    Başarılı
  • 0
    tepkisiz
    Tepkisiz
  • 0
    _lgisiz
    İlgisiz
  • 0
    _zg_n
    Üzgün

Princeton üniversitesi mezunu, evli ve engelli bir yazarım. Araştırmalarım ve takip ettiğim konular engelli hakları, erişilebilirlik, ve engelli yönetmelikleri alanlarıdır. Engelli konuları, erişilebilirlik, SGK ve ilgili mevzuatlar konularında bağımsız uzmanım.

Yazarın Profili

Yorumlar (14)

  1. Merhaba ben aile hekiminden 2 gün rapor aldım hastalığım hala devam ettiği için 1 gün daha alsam çalışmadığım 3 gün odenirmi raporda kontrol yazmiyor

  2. 9 Eylül 2023

    Merhaba, babam engelli emeklisi ve bir firmada 6 yıldır çalışıyor, geçen ay ameliyat oldu 1 ay raporlu idi, aylık maasida maktu olarak ödeniyordu ancak işveren böyle bir hakkı olmadığını söyleyerek maaşını yatırmadı. Bu durumda haklarımız nelerdir? Teşekkürler

  3. Şubat ayından beri raporluyum son bürüt maaşım rapordan dolayı çok eksik yattı temmuzdaki gelen artıştan sonra temmuzun sonunda işten ayrılsam tazminat hesabım güncel asgari tutar bürütündenmi yapılır?

  4. 8 Haziran 2023

    Engelli olduğum için emekli oldum. Emeklilik sonrası bir şirkette çalışmaya başladım. Sözleşmemizde aylık net ücret XXX tl olarak ödenecektir yazıyor. Ay içerisinde kaç iş günü olursa olsun aynı net ücreti alıyorum.
    6 ay önce kalp ameliyatı geçirdim ve 2.5 ay raporlu idim. Bu süre boyunca işverenim maaş ödemeli mi?
    Emekli olduğum için SGK herhangi bir ödeme yapmadı.
    Teşekkürler
    Tolga Özcan

    • Tolga Bey raporlu olduğunuz sürece rapor parası alırsınız. (Devletten) Eğer ki sözleşmeniz Aylık ve net üzerinden anlaşıldıysa işe 1 gün dahi gitseniz işveren aylık net ücretinizi vermek zorunda.

      • 10 Haziran 2023

        SGK’ya iş görmezlik raporum ile başvuru yaptığımda emekli çalışanlara rapor parası ödenmez diye bir cevap verdiler. Engellilere özel bir durum var mıdır?

        • Doğru bilgidir. iş kazası ve meslek hastalığını kapsayan bir durum söz konusu değilse, rapor almaları durumunda emekli olmadan çalışanlar gibi SGK tarafından ödenen rapor parasını alamazlar.

Bir yanıt yazın