Aile hekimi nedir?
Aile hekimleri, yaş, cinsiyet veya hastalık ayrımı yapmaksızın, bireylere yönelik koruyucu, teşhis, tedavi ve rehabilite edici birinci basamak sağlık hizmetlerini sürekli, kapsamlı ve gerektiğinde gezici olarak sunmakla yükümlü uzman tabipler ya da bu alanda eğitim almış hekimlerdir.1
Aile hekimi kaç gün rapor verebilir?
Aile hekimleri, hastalarına sağlık sorunları nedeniyle rapor verebilir. Ancak raporun süresi, hastalığın türüne, şiddetine ve tedavi sürecine bağlı olarak değişir.
Genel olarak, aile hekimleri en fazla 10 gün rapor verebilir. Ancak, bu süre sonunda hastanın durumu değerlendirilerek 10 gün daha uzatma yapılabilir. Böylece, aile hekimi hastanın durumuna göre toplamda 20 güne kadar rapor yazabilir.
Aile hekimi en fazla kaç gün rapor verebilir?
Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği’nin 39/2 numaralı maddesi, bu durumu şu şekilde açıklar;2
Ayaktan tedavilerde sigortalıya tek hekim raporu ile bir defada en çok 10 gün istirahat verilebilir. İstirahat sonrasında kontrol muayenesi raporda belirtilmiş ise toplam süre yirmi günü geçmemek kaydı ile istirahat uzatılabilir. Yirmi günü aşan istirahat raporları sağlık kurulunca verilir.
Daha uzun süreli raporlar için uzman hekimlerin muayene etmesi gereklidir. Bu nedenle, hastalığınızla ilgili ne kadar süre rapor alabileceğiniz konusunda aile hekiminize danışmanız önerilir.
Aile hekimi tek seferde kaç gün rapor verebilir?
Aile hekimi, bir hastanın tedavisi sırasında tek seferde en fazla 10 gün rapor verebilir. Ancak, bir yıl içinde verilen raporların toplam süresi 40 günü geçemez.
Ayrıca, hastanın ihtiyaçlarına göre, 10 günden daha kısa süreli raporlar da düzenlenebilir. Bu durumda, hastanın sağlık durumuna uygun şekilde dinlenmesi sağlanır.
Aile hekimi kaç gün rapor verebilir? Konuyla ilgili merak ettiğiniz soruları, aşağıdaki yorumlar bölümünden bizlere iletebilirsiniz.
Kaynakça
- Aile Hekiminin Tanımı – 30 Kasım 2024 – Sağlık Bakanlığı ↩︎
- Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği – 30 Kasım 2024 – Mevzuat Sistemi ↩︎