Malulen emekli çalışabilir mi? sorusu vatandaşlar tarafından merak edilmekte ve sorgulanmaktadır. Bu yazımızda bu soruya açıklık getireceğiz.
Malulen emekli olan çalışabilir mi?
Maaş kesintisi memur ya da işçi olarak çalışma yeterliliğinin olması durumunda ortaya çıkmaktadır. Malulen emekli aylığı alan 4A ve 4C sigorta girişinin yapılması durumunda malullük aylığı kesilir.
Malul ve emekli olanların yeniden çalışması uygun şartlar içermesi ve bununla birlikte maluliyet durumunun ortadan kalkmasını gerektirecek bir durum olmaması gereklidir.
Bunun için işe başlangıç süreçlerinde gerekli görüşmelerin yapılması ve malul aylığı kesinti şartlarının oluşmaması için mutlaka bilgilendirilmelidir.
Malulen emekli çalışabilir mi?
Malulen emekli olan kişilerin ek gelir elde etmeye yönelik yaptıkları diğer özel işler, maluliyet maaşını ortadan kaldırmamaktadır.
Malulen emekli çalışabilir mi sorusuna adım adım cevap vermek gerekirsek;
Sigorta Durumu | Durum | Aylık |
---|---|---|
4A (kaydı bulunursa) | X | |
4B (kaydı bulunursa) | SGDP | ✓ |
4C (kaydı bulunursa) – (Vazife malullüğü aylığı hariç) | X | |
Emekli Sandığı | SGDP | ✓ |
2008 Ekim tarihinden sonrası ilk defa sigortalı olanlar için ise 5510 sayılı Kanun’un 27 nci maddesi gereği alığı kesilir ve hakkında tüm sigorta kolları uygulanır.
2008 Ekim tarihinden önce sigortalı olanlar için; 4 (a)’ dan malulen emekli olan sigortalıya 4(b)’li olarak işe girmesi halinde, malullük aylığı ödenmeye devam edilir. 29/2/2016 tarihine kadar malullük aylığından sosyal güvenlik destek primi kesilmekte iken, 1/3/2016 tarihinden itibaren sigortalı sayılmaz ve prim alınmaz.
Malulen emekli sigortalı çalışabilir mi?
4A statüsünde sigortalı olarak çalışmaya başlayan ve sigorta kaydı olması durumunda maluliyet durumu ortadan kalkmakta ve malulen emekli maaşı kesintiye uğramaktadır.
Malulen emekli kamuda çalışabilir mi?
3713 sayılı kanun gereğince vazife malul aylığı alan maluller harici, 5510 sayılı Kanun 4. madde birinci fıkra (c) bendi kapsamında sigortalı olmayı gerektiren kadrolara atanan malul aylığının, yine 5434 sayılı kanun 99 maddesi gereğince görev başlanılan tarihi takip eden aybaşı itibari ile aylığın kesilmesi gerekir. Özetlemek gerekirsek memur olarak çalışılması durumunda da maluliyet durumu ortadan kalkmaktadır.
Malulen emekli olan biri iş yeri açabilir mi?
Malulen emekli olanların yeniden çalışması, aynı zamanda kendi iş yerlerini açmaları durumunda da mümkün olmaktadır. Engelli emeklilik durumunda, kişi emeklilik sonrası sigortalı bir işyerine girmesi durumunda SGDP “Sosyal Güvenlik Primi” ödenmesi halinde çalışabilir.
Malulen emekli maaşı hangi durumlarda kesilir?
Malulen emekli olan kişilerin hak kazandıkları aylıkları kesilme durumlarını kısaca incelemek gerekirsek;
- 4A kapsamında sigortalı işe girmesi durumunda,
- Memur olarak çalışmaya başlaması durumunda,
- Yabancı bir ülke mevzuatında çalışmaya başlaması durumunda,
ve son olarak mevcut maluliyet raporunun geçerliliğini yitirdiği andan itibaren emekli maaşı kesintiye uğramaktadır.
Malulen emekli olan normal emekli olabilir mi?
Malulen emekliliğin normal emekliliği etkilemesi, maluliyet durumuna göre değişkenlik göstermektedir. Eğer geçici bir maluliyet durumu varsa, ortadan kalkmasının akabinde normal emeklilik şartlarının beklenmesi gerekmektedir.
Bunun yanı sıra malulen emekli olan kişilerin, normal emeklilik yaşının beklenmesi durumunda da emeklilik hakkı olmaktadır. Fakat prim günü eksikliklerinin ya da borçlanmaların kapatılması gerekli görülmektedir.
Hocam merhaba tekrardan öncelikle verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim,Ben bir kaç kez e-devlet ten başvuru yaptım malulen emekli olmak için fakat ne mesaj ne evrak hiç bir şey gelmedi( eski başvurulara bakıyorum dosya beklemede diğerinde hastane sevk yazıyor tarafıma ulaşan bir şey yok ) şu an işe başladım fakat anladim ki çalışamayacagim artık emekli için tekrar en kolay ve net nasıl başvuru yaparım raporum %78 beyin hastalıkları
Bağlı olduğunuz SGK ziyaret ederek emeklilik servisinde konu ile bilgi alır mısınız? Neden bekletiliyor ne aşama da? şeklinde
Merhaba engelli emekliliği olan biri tekrar sigortalı calisabilirmi.Tesekkurler
Engelli Emekli Olanlar Tekrar Çalışabilir mi? yazımızı incelemek için lütfen tıklayınız.
Merhaba eren bey ben tır şoförüyum ve kaza yaptım vücudumun çoğu yerinde kırıklar var her iki kolumda toplam 5 tane platin var sağ baş parmağımin siniri kopmuş malulen emekli olabilir miyim emekli olursam tekrar sigortalı bir işte çalışabilir miyim…
Teşekkürler
Malulen emekli olmak için 10 yıl sigortalılık süresi, 1800 gün prim şartı ve çalışma gücü en az %60 oranı aranır.
4b bagkurdan malulen emekliliğe başvurdum limited sirketim 2008den önce kuruldu. Şirketin açık olması aylığımın bağlanmasına engel olur mu? Kapattıktan sonra yeniden açabilir miyim?
Malulen Emekli Çalışabilir mi? konumuzu incelemek için lütfen tıklayınız.
Merhaba ben mamülen emekli polisim 2008 yılından sigorta girişim var ama emekli sandığından emekli oldum bir işe girip çalışmam halinde maaşım kesilir mi kendi işimi kurmadan nasıl çalışacağım ?
Emekli Sandığı’ndan görev malülü olarak emekli olanlar; özel sektörde işe başlarsa; her ay SGDP öderler ve malullük maaşları kesilmez (506 Sayılı Kanun’un 3 üncü madde). Bu kişiler Bağ-Kurlu olarak da çalışabilir.
Vazife malülü olarak değil kaza iş saatlerinde olmadığı için normal malülen emekli oldum bu durumda yapabileceğim birşey var mı ?
Merhaba Hocam, kanser tedavisi görmekteyim, organ kaybım mevcut. Onkoloji doktorumun dediğine göre %80 rapor alabilirmişim. İki tanımı tam anlayamadım. Malulluk raporu ile engelli raporu aynı mıdır? Hastaneden aynı adla mı alınmaktadır. Malulen emekli ile engelli emekliliği aynı şey midir? Yardımlarınızı bekliyorum. Şimdiden teşekkür ederim.
Malulen emeklilik ve engelli erken emeklilik tamamen ayrı kavramlardır. Malulen emeklilik için 10 yıl sigortalılık süresi, 1800 gün prim şartı ve çalışma gücünü en az %60 oran aranır. Engelli emeklilik için şartlar sigorta koluna, engel oranına ve prim gününe göre değişmektedir.
Merhaba eren bey,ben 4A kapsamında malulen emekli başvurusunda bulundum.Emekli olursam kendi özel işyerimi açarak çalışırsam maaşım kesilirmi?
Merhaba eren bey, ben 4A kapsamında malulen emekli başvurusunda bulundum.Emekli olursam kendi özel işyerimi açarak çalışırsam maaşım kesilirmi?
Sigorta’dan malulen emekli olan bir kimse, vergi mükellefi olursa veya iş yeri açarsa, emeklilik maaşından (SGDP “Sosyal Güvenlik Destek Primi”) olarak kesilir. Emeklilik maaşı devam eder.
Merhaba, malulen bağkur dan emekli olduktan sonra tekrar ssk lı olarak çalışmaya başlayıp emekliliğimi sonlardırdım. Tekrar malulen emekli olmak istediğimde daha önceki bağkur maluliyeti mi yoksa en ssk lı çalıştığım için ssk maluliyet mi tescil olur. Teşekkür ederim iyi çalışmalar.
Bülent Bey hangi şartlar ile malulen emekliliği hak ettiyseniz ve kesildiyse sonrasında tekrar başvurmanız durumunda “bağkur maluliyeti” tescil edileceğini düşünüyoruz.
Çok teşekkür ediyorum ilginiz için. Kolay gelsin.
Iyi akşamlar engelli durumundan malulen emekli oldum tekrardan sigortalı çalışsam malulen emeklilik düşer mi düşerse tekrardan malulen emekli olabilir miyim sigortalı çalışırsam sadece maaş mı kesintiye uğrar teşekkürler.
Abdullah Bey evet düşer sigortalı işte çalışırsanız. Fakat ileride işinizden ayrılır ve durumunuzda değişiklik olmazsa yeniden malulen aylığına başvurabilirsiniz.
İyi akşamlar.Ben Jandarma astsubayim. Periyodik muayene sonucunda karaciger siroz tanısı ile görev yapamaz raporu aldım. Hakem hastenesine gittim orasi da aynı raporu verdi.Ben normal emekliliği hak ettim.Ancak yaşımın genc olması nedeniyle çalışmak istiyorum. Dava acma şansım var mı?yada çalışmak için ne yapabilirim?Teşekkür ederim. Ayrıca malulen emekli olmayıp normal emekli olabilir miyim?
Taner Bey eğer ki engelli erken emekli olursanız gerekli şartları sağlıyorsanız emekli olduktan sonra özel sektörde çalışmaya devam edebilirsiniz(SGDP payı ödenerek) Bir arkadaşımız astsubay şu an emekli oluyor kendisi de özel sektöre yönelecek.