Karaciğer, karnınızın sağ tarafında bulunan büyük kırmızımsı kahverengi bir sindirim organıdır. Karaciğer vücuttaki en büyük organlardan biridir ve birçok önemli görevi vardır. Sindirimde ve genel sağlığın korunmasında kritik roller oynar.
Karaciğer yağlanması nedir?
Karaciğer yağlanması, karaciğer hücrelerine zarar verebilecek ve yavaş yavaş karaciğer yetmezliğine ilerleyebilecek karaciğerde yağ birikmesidir. Alkole bağlı karaciğer yağlanması veya alkole bağlı olmayan karaciğer yağlanması gibi çok çeşitli karaciğer hastalıklarının bir sebebidir. Fazla kilolu veya obez kişilerde, diyabetik hastalarda karaciğer yağlanması riski daha fazladır.
Karaciğer yağlanması nasıl oluşur?
Anormal metabolizma ve gıdalardan emilen, karaciğere taşınan ve nihayetinde karaciğerde yağ olarak depolanan aşırı kalori ve yağın bir sonucu karaciğer yağlanması oluşur. Sessiz olarak ilerleyen ve herhangi bir semptom genel olarak göstermez, genellikle ultrasonografi yardımıyla tespit edilir.
Karaciğer yağlanması tedavi edilmezse fibrozis adı verilen fibrozise ve karaciğer kanserine yol açabilen siroz adı verilen geri dönüşü olmayan karaciğer hasarına ilerleyebilir.
Karaciğer yağlanması belirtileri nelerdir?
Erken evrelerinde, karaciğer yağlanması hastalığı genellikle semptomlara sahip değildir. İlerledikçe, yağlı karaciğer hastalığının semptomları u şekildedir;
- İştah kaybı
- Karın ağrısı
- Mide bulantısı ve kusma
- Sarılık (cildinize sarı bir ton gelmesi)
Karaciğer yağlanması nedenleri nelerdir?
Karaciğer yağlanması hastalığı gelişimi için risk faktörleri şunları içerir:
- Aşırı alkol kullanımı
- Obezite
- Diyabet veya diyabet öncesi
- Şeker ve işlenmiş gıdalar
- Hiperlipidemi
- Düşük fiziksel aktivite
- Sindirim sorunları
- Genetik eğilim
Karaciğer yağlanması hızlı kilo kaybıyla veya bazı ilaçların yan etkisi olarak gelişebilir. Risklerin çoğu, yaşam tarzı seçimlerinde yapılan değişikliklerle ele alınabilir.
Erken evre karaciğer yağlanması genellikle yaşam tarzı değişiklikleri ile tersine çevrilebilir. Karaciğerdeki hasar kendini onarma kapasitesini aştığında, sıklıkla karaciğer hasarı ve sağlık sorunları ortaya çıkar. Tedavi edilmezse yağlı karaciğer hastalığı siroza ilerleyebilir ve bu da karaciğer yetmezliğine yol açabilir.
Karaciğer yağlanması için hangi bölüme gidilir?
Karaciğer yağlanması ve karaciğer hastalığınızın olduğunu düşünüyorsanız hastanelerin gastroenteroloji bölümlerine ziyaret etmelisiniz.
Karaciğer yağlanması engel oranı tablosu
Karaciğer yağlanması için engel oranı verilmez. Fakat karaciğer yağlanması, karaciğer yüzeyinde bozulmaya neden olursa ve karaciğerinize hasar vermeye başlaması durumunda doktorlar bu durumu değerlendirir. Ayrıca karaciğer yağlanmasına eşlik eden başka hastalıklar mevcut ise;
- Karaciğer büyümesi
- Hepatit
- Siroz
- Karaciğer kistleri
- Karaciğer iltihabı
- Karaciğer kanseri
hastalıklarında engel oranı karaciğer de oluşan tahribata göre değerlendirilir.
Karaciğer hastalıkları engel oranı tablosu (Karaciğer durumuna göre)
Karaciğer hastalığına bağlı oluşan kalıcı bozuklukları sınıflandırma kriterleri.
Sınıf 1 | Sınıf 2 | Sınıf 3 | Sınıf 4 |
Engel Oranı %15 | Engel Oranı %30 | Engel Oranı %50 | Engel Oranı %95 |
Devam eden karaciğer hastalığı objektif bulguları var. Son üç yılda karaciğer hastalığına bağlı semptom veya asit, sarılık, özefagus varis kanamasına dair öyküsü yok ve Beslenmesi iyi ve gücü yerinde ve Biyokimyasal çalışmalar minimal fonksiyonel rahatsızlığı gösterir veya Bilirübin metobolizmasının primer hastalıkları. | Kronik karaciğer hastalığının objektif bulguları var. Karaciğer hastalığı semptomları veya son üç yıldır oluşan asit, sarılık, özefagus varis kanamasına dair öyküsü yok ve Beslenmesinin iyi ve gücünü yerinde ve Biyokimyasal çalışmalar sınıf 1’dekilere göre daha ciddi karaciğer hasarını işaret eder. | İlerleyici kronik karaciğer hastalığı objektif bulguları veya son yıl içinde oluşan sarılık, asit veya özefageal veya gastrik varis kanaması öyküsü ve Beslenmesi ve gücü zayıf veya Aralıklarla meydana gelen hepatik ensefalopati. | İlerleyici kronik karaciğer hastalığı objektif bulguları veya hepatik yetmezliğin santral sinir sistemi belirtileri ile olan sürekli sarılık veya gastrik veya özefageal kanama ve Beslenme bozukluğu ve güçsüzlük. |