Malulen emeklilik şartları nelerdir? sorusuna cevap vermek gerekirsek, bir kişinin normal iş gücünden %60 ya da daha fazla kayıp yaşandığı durumlarda gerçekleşen emeklilik durumudur. Malulen emekli olabilmek için birtakım şartların olgunlaşması gerekiyor.
Başlıklar
- 1 Yeni yasaya göre malulen emeklilik şartları?
- 2 Malulen emeklilik başvurusu nasıl yapılır?
- 3 Malullük aylığı için gerekli belgeler nelerdir?
- 4 Malulen emeklilik hastalıkları nelerdir?
- 5 Malulen emeklilik raporu nereden alınır?
- 6 Malulen emeklilik maaşı hangi durumlarda kesilir?
- 7 Malulen emeklilik için kontrol muayene şartı nedir?
- 8 Malulen emekli maaşı ne kadar 2023?
- 9 Normal emeklilik ile malulen emeklilik arasındaki maaş farkı?
- 10 Malulen emeklilik maaşı sorgulaması nasıl yapılır?
- 11 Malullük tespiti nasıl yapılır?
- 12 Malulen emeklilik çeşitleri nelerdir?
Yeni yasaya göre malulen emeklilik şartları?
Malulen emeklilik şartları, sigorta ilk başlangıcı süresinden önce sağlıklı olan ya da engel durumu varsa da çalışmasına engel olmayan kişiler çalışma süresi içerisinde malul duruma geldiklerinde sigorta süreleri ve yıl şartlarını karşılamak sureti ile emekli olabiliyorlar.
Malulen emekli olabilmek için belirtilen şartlar şu şekilde sıralanabilir:
- 10 yıl sigortalılık süresi,
- 1800 SGK prim günü,
- %60 çalışma gücü kaybı,
Bu şartlar ışığında eğer kişi sürekli olarak bakıma muhtaçlık durumu içerisinde ise 10 şartı aranmıyor ve prim ödemesi dolduğunda malulen emekli olabiliyorlar.
Şartlar oluştuğunda kişiler gerekli belgeleri hazırlayarak süreci başlatabilme hakkına sahip olabiliyorlar.
Malulen emeklilik şartları kapsamında; Emekli olacak kişimin SSK’lı olarak yani 4/A sigortalı olarak çalışıyorsa işi bırakmış olması gerekiyor. 4/B sigortalı ise ticari faaliyetlerde bulunmaması gerekiyor. 4/C sigortalıların da geçici görevler de dâhil olmak üzere tüm görevlerini bırakmış olması gerekiyor.
Kanser hastalarına malulen emeklilik şartları?
Malulen emeklilik şartları kapsamında kanser hastaları, kanser türüne göre 12 ay ile 24 ay olarak malul aylığı bağlanabilir. Kanser hastaları, maluliyet talep tarihinden, bir yıl öncesi tanı olmak kaydı ile alınan sağlık kurulu raporu tarihi itibariyle 18 ay süresince malulen aylık alabilir.
- 10 yıl sigortalılık süresi
- 1800 prim günü
şartları aranırken, %60 çalışma kaybı şartı aranmaz. Geçici maluliyet süresi sonrasında, kontrol muayenesine giren hasta %60 ve üzeri oran alması ve yukarıdaki şartları yerine getirmesi halinde maluliyet aylığına kalıcı olarak hak kazanır.

Malulen emeklilik başvurusu nasıl yapılır?
Malulen emeklilik başvurusu için sigortalının ya da sigortalı işverenin bağlı olduğu sosyal güvenlik il müdürlüğüne ya da merkezine yazılı olarak başvuruda bulunmak gerekiyor. Başvuru yapılan kurum yazılı başvuruyu yetkili sağlık kurumlarına iletir ve sigortalının maluliyet şartlarının taşıyıp taşımadığı araştırılır.
Sigortalılar bu süreçte bireysel başvuru ile engelli sağlık raporu aldıkları takdirde belgeleri geçerli sayılmazlar. Bu durumda malulen emeklilik için kurum sevki şartı aranmaktadır. Sigortalılar gerekli tespitler için hastanelere sevk edilir ve rapor hastane tarafından hazırlandıktan sonra kuruma gönderilir. Gönderilen rapor kurum tarafından incelemeye alınır.
Malullük aylığı için gerekli belgeler nelerdir?
Malulen emeklilik şartları kapsamında malullük aylığı için istenen belgeler şu şekildedir;
- Tahsis Talep ve Beyan Taahhüt Belgesi,
- İşten Ayrılış Bildirgesi (Sigortalı),
- Engelli Sağlık Kurulu Raporu,
- Başvuru Dilekçesi
Ayrıca kurumlar aracılığı ile başvuru yapacak kişilerden;
- Malulen emekliye sevke ilişkin emekliye sevk onayı,
belgeleri ile beraber malullük aylığına başvuru yapabilirsiniz.
Malulen emeklilik dilekçe örneği
Malulen emeklilik şartlarını yerine getirerek, emekli olmak için bütün belgeleri aldıysanız geriye sadece dilekçe kalmaktadır. Sizlere doğru bir malulen emeklilik dilekçe örneği vereceğiz. Unutmayın dilekçenin düzgün yazılması başvurunuzun kabulü açısından önemlidir.
TC SOSYAL SİGORTALAR KURUMU BAŞKANLIĞI |
Sigorta İşleri Genel Müdürlüğü……………..İl Müdürlüğü (Buraya hangi ilden başvuru yapıyorsanız onu yazmalısınız) Kurumunuzda …………………(sigorta sicil no yazılacak)Sigorta Sicil / Bağ-no ile kayıtlıyım. Halen çalışıyorum. Eğer çalışmıyorsanız “…/…./…… şu tarihte işten ayrıldım” şeklinde yazılacak. Aşağıda belirttiğim rahatsızlığım tespiti için ikametgahıma yakın bir hastaneye sevk işlemimin yapılmasını arz ederim. Tarih Ad – soyadı ve imza Sigortalı olan kişinin: TC Kimlik No: En son sigortalı olduğu tarih: Adresi: Telefon Numarası:(Dilekçenize kimlik fotoğrafınızı koymayı unutmayın.) |

Malulen emeklilik hastalıkları nelerdir?
Malulen emeklilik hastalıkları arasında şeker hastalığı çok rastlanılan hastalıklardan biridir. Zorlu tedavi süreci olan kanser türleri de geçerli hastalıkların başında geliyor.
Malulen emeklilik hastalıkları şu şekildedir;
- Kanser ve Tümörler
- Parkinson Hastalığı
- Kalp Nakli
- Böbrek Nakli
- Bunama (Demans)
- Şizofreni
- Gastrointestinal Kanamalar
- Zihinsel Problemler
- Solunum Sistemi Hastalıkları
- Serebral Palsi
- Kol, bacak kayıpları
- Akciğer Nakli
- AIDS
- Kanser
- Bipolar Bozukluk
- Karaciğer Nakli
- MS Hastalığı
- Behçet Hastalığı
- Kalp Yetmezliği
- Anemi
- Görme Azlığı
- Verem
28 Eylül 2021 tarihli 31612 sayılı Maluliyet ve çalışma gücü kaybı tespiti işlemleri yönetmeliğine göre değerlendirme yapılır.
Malulen emeklilik raporu nereden alınır?
Malulen emeklilik şartları kapsamında, malulen emekli olmak için alınması gereken sağlık raporu devletin tam teşekküllü hastanelerin sağlık kurulları tarafından düzenlenmesi gereklidir. Sağlık raporu üzerinde iş gücü kaybının ve engel oranının açıkca belirtilmesi gereklidir. Sağlık kurulu tarafından hazırlanan sağlık raporu SGK kurumuna teslim edilmelidir.
Sağlık Kurulu Raporu veren sağlık kurumları şu şekildedir;
- Üniversite Hastaneleri
- Eğitim ve Araştırma Hastaneleri
- Tam Teşekküllü Devlet Hastaneleri
Malulen emeklilik maaşı hangi durumlarda kesilir?
Malulen emekli olan kişilerin aldığı aylık, sigortalı olanların 5510 sayılı Kanun çerçevesinde ya da yabancı bir ülke mevzuatına göre çalışmaya başlaması ile kesilir.
Yapılan kontrol muayenesi sonrasında kişinin malullük durumunda iyileşme görülmesi ve ortadan kalkması ile de bu aylık ödenmez.
2008 Ekim tarihinden önce sigortalı olanlar için; 4 (a)’ dan malulen emekli olan sigortalıya 4(b)’li olarak işe girmesi halinde, malullük aylığı ödenmeye devam edilir. 29/2/2016 tarihine kadar malullük aylığından sosyal güvenlik destek primi kesilmekte iken, 1/3/2016 tarihinden itibaren sigortalı sayılmaz ve prim alınmaz.
2008 Ekim tarihinden sonrası ilk defa sigortalı olanlar için ise 5510 sayılı Kanun’un 27 nci maddesi gereği alığı kesilir ve hakkında tüm sigorta kolları uygulanır.
Malulen emeklilik için kontrol muayene şartı nedir?
Malulen emeklilik kontrol muayenesi, sağlık kurulunca karar vermesi ve tekrar değerlendirme kriterleri şu şekildedir;
- İhbar Durumunda
- Şikayet Halinde
- Maluliyete ilişkin kurumca karar gereği
- Kontrol Muayenesi tabi durumunda
Malulen emekli maaşı ne kadar 2023?
Çalışma potansiyelinin %60’ını kaybeden kişiler malulen emekli olarak belli oranda maaş alma hakkı elde edebiliyorlar. Emeklilik maaşları da kişilerin prim esas kazanç tutarına göre belirleniyor. Yani sigortalının priminin üzerinden brüt ücret ne kadar yüksek olursa malulen emekli maaşı tutarı da o kadar yüksek olur.
2023 yılında en düşük emekli maaşları 5.500 TL olmuştur,
Buna göre en düşük malulen emekli maaşları şu şekildedir;
Kurum | En Düşük (Maluliyet Maaşı) Ortalama |
---|---|
SSK | 5.500 TL |
Bağkur | 5.500 TL |
Emekli Sandığı | 7.000 TL – 8.500 TL |
Normal emeklilik ile malulen emeklilik arasındaki maaş farkı?
Normal emeklilik yaşınızı doldurup emekli olmayı seçtiğinizde hizmet süreniz artar ve bu süre aylık oranınızı yükseltir. Doğal olarak emeklilik ikramiyenizin yıl süresi de artar. Başka da bir dezavantajlı durumu yoktur.
Malulen emeklilik maaşı sorgulaması nasıl yapılır?
Malulen emekli olacak kişilerin yaptıkları başvuruların kontrollerini, emekli maaşının ne kadar olduğunu öğrenebilmek için maaş sorgulaması yapabilirler.
Malullük tespiti nasıl yapılır?
Malullük tespiti, bu alanda yetkilendirilen hekimler ya da diş hekimlerinden oluşan Sağlık Kurullarınca yerine getiriliyor. Kurullar değerlendirmelerini yaparken belgelerin eksik ya da yetersiz olduğu durumlarda yetki verilmiş olan sağlık kurulları tarafından hazırlanan raporları ve tıbbi belgeleri konu ile ilgili olan mevzuat hükümleri kapsamında değerlendirmeye alırlar. Bu değerlendirme sonrasında ise kişi maluldür ya da değildir şeklinde ara karar verebilirler.
Kişiler malul olduklarına dair karar ortaya çıksa dahi belli durumlar karşısında kontrol muayene şartını yerine getirmek durumundadır.
Malulen emeklilik çeşitleri nelerdir?
Malulen emeklilik başvurusu sırasında veya sonuçları sırasında sık sık karşımıza çıkan bu terimler hakkında bilgi sahibi olmanız sizin için faydalı olacaktır.
- Vazife Malullüğü
- Adi Malullük
- Harp Malullüğü
Vazife Malullüğü
Kişinin çalıştığı kurumda herhangi bir iş kazası sonucunda çalışamayacak duruma gelmesine vazife malullüğü denir. Birey çalıştığı kurumda işinden dolayı çalışamayacak duruma geldiği için bir çalışma yılı şartı aranmaz. Bu kişilere malulen emekli aylığı bağlanır ve bütün tedavi masrafları çalıştıkları kurum tarafından karşılanır.
Adi Malullük
10 yılı aşkın süredir aynı yerde hizmet veren birisinin bir hastalık sonucu çalışamayacak duruma gelmesine adi malullük denir. Çalışma süresi 10 yılın altındaysa kişi toplu ödeme alır ve aylık bağlanmaz. Fakat 10 yılın üzerindeyse kişiye aylık bağlanır.
Harp Malullüğü
Savaş, kurtarma veya operasyonlarda görevli olan kişilerin harp kazası sonucu malulen emekli olmasına harp malullüğü denir. Savaşta kaza sonucu malulen emekli olan kişiye hem tazminat ödenir. Hem de emekli maaşı bağlanır. Ek olarak ailesinin ve kendisinin bütün sağlık masrafları devlet tarafından karşılanır.
Malulen emeklilik maaşı alabilmek için süre koşulu var mı?
Malulen emeklilik aylığı alınması için başvuru tarihinden önceki bir yıl içerisinde hastalık tanısı alınmalıdır. Başvuruya göre düzenlenen sağlık raporu tarihinden itibaren 18 ay malullük aylığı ödeme süresi başlar. Zamanında başvurulmaması durumunda malulen emekli aylığı eksik ödenmektedir.
Malulen emeklilik ile normal emeklilik arasındaki fark nedir?
Emekli olacağı tarihten önce malulen emekli olan bir kişi ne gibi haklarını kaybeder, yada bir fark olur mu sorusu en çok sorulmaktadır. En büyük farklardan biri ise Emeklilik ikramiye tutarlarıdır bu tutarları net bir şekilde çalıştığınız kurumdan ayrıldığınız kuruma göre değişiklik göstermektedir.
Eğer ki malullük durumuyla emekli olanların bu maluliyetleri işe girmeden önce varsa ve iş sırasında oluşan malullük durumlarına göre de emekli maaşları değişmektedir.
Malulen emeklilik şartları konusu hakkında merak ettiklerinizi ve sorularınızı alt kısımda yer alan yorumlar kısmından bizlere iletebilirsiniz.
Merhabalar ben malulen emeklilik için başvuru yapmıştım evrak takibinde ara karar sevk yazıyor bu ne oluyor olumlu bı şey mi olumsuz mu anlamadim
Durumunuz değerlendirilirken, sağlık kurulu raporu veya dosyasındaki karara esas alınacak belgelerin, yetersiz veya eksik olduğu durumlarda; gerekli olan tıbbi bilgi ve belgelerin tamamlanarak daha doğru değerlendirme yapılabilmesi amacıyla verilen karardır.
Teşekkür ederim yani beni yeniden hastaneye mi sevk etmisler
Öncelikle çok geçmiş olsun baya sıkıntı yaşamışsınız. Malulen emekli olmak için 10 yıl sigortalılık süresi, 1800 gün prim şartı ve çalışma gücü kaybı ve tek hastalıktan en az %60 oranı aranır.
Merhaba 3744 prim günüm var, % 84 oran hesaplamasıyla % 64 Bipolar ve Şeker hastalığından dolayı engelliyim, iki haftadır temizlik işinde çalışmaya çabaladım ama olmadı çalışamıyorum ilaçlarımı almadan olmuyor.
Ben nasıl emekli olmalıyım ne yapmam gerekiyor, teşekkür ederim.
Sigorta kolunuz, işe giriş tarihiniz nedir?
Merhabalar 1800 prim günüm var. 25 yıllık sigorta sürem var.% 45 engelliydim raporumu yenileyerek yeni % 67 oldu . Sorum şu ssk ya baş vursam malulen emeklilik için raporumu kabul ederler mi yoksa tekrar isterler mi şimdiden teşekkür ederim….
Hastalığınız tek hastalık mı?
Maalesef tek hastalık değil .
Malulen emeklilik için SSK’lı ve Bağ-Kur’luların çalışma gücünün veya iş kazası veya meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücünün en az %60’ını kaybetmiş olmaları temel koşuldur. Fakat şu şekilde dikkate alınır “Sigortalının sağlık kurulu raporlarında birden fazla hastalık mevcut ise çalışma gücü kaybı oranının değerlendirilmesinde en ağır sekel (kalıcı) bulgu dikkate alınır. Ancak birden fazla hastalığın bir arada olduğu ve tedaviye rağmen çalışma olanağı vermediğine Kurum sağlık kurulunca karar verilenler de malul sayılır.” Özetlemek gerekirsek tek bir hastalıktan meslekte kazanma gücünün en az yüzde 60’ını veya tamamını kaybettiği durumda malulen emekli olunabilir yada birçok hastalık varsa en yüksek olan oran dikkate alınır.
merhaba.. 3060 günüm var 2011 girişliyim.. troid kanseri akciğer uzak metastaz 4. evre %80 engelli raporum var.. 8 yıldır bir iş yerinde çalışıyorum .. malulen emeklilik hakkım var mıdır? kıdem tazminatı alabilir miyim? aslında malulen emekli olmasamda kıdem tazminatını alıp işten ayrılabilir miyim? sgk nın emekliliğimi onaylaması önemli midir? ben emekli maaşı almak değil kıdem tazminatımı almak istiyorum buna hakkım var mıdır? bağlı bulunduğum sgk da nasıl bir işlem yapabilirim?
Malulen emekli olmak için 10 yıl sigortalılık süresi, 1800 gün prim şartı ve çalışma gücü en az %60 oranı aranır. Eğerki normal emekli olmak isterseniz 21 eylül 2021 yılı Maluliyet tespiti yönetmeliğine göre artık emekliliğe esas raporlarda Balthazard formülü uygulanmayıp en büyük tek hastalık esas alınmaktadır. SGK Hastalık Listesi yayınlanmıştır ve bu listede hastalıklarınız karşılığı olmalıdır. Yönetmeliği incelemek için lütfen tıklayınız... Hastalığnızın karşılığı bu listede var mı acaba?
selamlar yorumunuz için teşekkürler. hastalığımın karşılığı yönetmelikte var ama benim için emekliliğin onaylanması şu aşamada önemli değil.. işten kendi isteğimle ayrılacağım 3060 gün 2011 sgk girişi itibariyle kıdem tazminatını alabiliyor muyum bunu öğrenmek istiyorum?
Emekli olabilir yazısı almadan şu an zor. İşe giriş tarihiniz nedir?
işe giriş tarihim ağustos 2011
Şu an için pek bir seçenek kalmıyor. İşveren çıkarmadan yada emekli olmadan ihtimaller dahilinde değil. Sağlığınız işinize engel oluyorsa ve kanıtlamanız durumunda da kıdem tazminatı alabilirsiniz.
malulen emeklilik için sgk ya başvuru yaptıktan sonra sgknın malulen emekliliğe onay vermesi gerekiyor o zaman sonrasında tazminat hakkı doğuyor? peki sgk nın malulen emeklilik için karar vermesi ne kadar sürüyor?
Bu süreç maksimum 2 aya kadar sürebilir.
merhaba tekrar sgk ya malulen emeklilik için başvuru yaptım. 1 ay kadar süreceğini ağustos sonu belli olur dedi memur. Malulen emeklilik için başvuracaklara öğrendiğim kritik bir bilgiyi de paylaşayım. Normalde malulen emeklilik başvurusu için yetkili hastanelerden randevu alınıp muayene olup sgk ya bir durumu gösteren rapor veriliyor işlemler ondan sonra başlıyor. Burada zaman kaybetmemek için eğer son 6 ay içerisinde aldığınız bir engelli raporu var ise (60 ve üzeri) direk sgk daki memur malulen emekliliğin değerlendirilmesi için bölge sağlık kuruluna sevkinizi yapıyor.
Ek bilginiz için teşekkür ederiz.
Kalp krizi gecırdım,2krem anjiyo3olman gerek balon takıldı, şekerim var hipertansiyon var, kolesterol var, kan hapı içiyorum malulen emekli olmak için başvurdum kalp doktora normal diyor sizce normal mi puan vermedi 16yıl sigortam var. 41 yasındayım emeklı olma ımkanım varmi
Engelli emekli olmak için en az %40 oran almanız gereklidir. Doktor olmadığımız için de oran konusunda yorum yapmamız doğru olmayacaktır. Oran vermediyse itiraz hakkınızı kullanarak başka hastanede yeniden değerlendirilebilirsiniz.
Merhaba hocam, iki yıldır malulen emekliyim ilk raporumda engel oranım %88 di ( göz %71) bu yıl aldığım raporun engel oranı %80 ( göz %35) emekliliğin kesilir mi?
Malulen emekli iseniz kesilmez. (%80 oran ise)
Hocam “tek” hastalıktan %60 engel oranı diye söz etmişsiniz yanlız benim en yüksek hastalığım %40 bu durumda kesilmesinden korkuyorum
Merhabalar kolumdan rahatsızlığım var doğustan. Birde sağ kulağımda işitme kaybı var. Bunların 2sini sayarsak malulen emekli olabilir miyim. Ayrıca 1809 günüm var çalışma günüm. Birde 2023 malulen maaşları ne kadar. Şimdiden teşekkür ederim.
Malulen emekli olmak için 10 yıl sigortalılık süresi, 1800 gün prim şartı ve tek hastalıktan en az %60 oran aranır.
Hepside mevcut bende hala hazırda yüzde 80 raporum var ve sürekli raporum. Ömür boyu. Maaşlar ne kadar peki
Dilek hanım malulen emekli maaşları sabit değil fakat taban emekli maaşından düşük bilginiz olsun.
Merhaba çalışamaz raporlu sanrısal bozukluk hastasıyım baktığımda malul cetveline göre emekli olabiliyorum fakat iş gücü kayıp cetveline baktığımda hastalığım yüzde 57 görünüyor.hastaneden aldığım rapor yüzde 70 malulen emekli olabilir miyim?başvuru yapmalıyım?cevaplarsanız çok dua ederim.
Malulen emekli olmak için 10 yıl sigortalılık süresi, 1800 gün prim şartı ve çalışma gücünü en az %60 kaybetmiş oran aranır. Bu şartları sağlarsanız evet, çok geçmiş olsun.
Selamun aleyküm hocam benim işe giriş tarihim 11.02.2011 ve 2835 prim günüm var. Benim doğuştan kalp hastalığımdan dolayı şuan %80 engelli raporum var. 5 ay önce de epilepsi tanısı konuldu ilaç kullanıyorum ama raporunda epilepsi ile ilgili birşey yazmıyor. Ben şuan malulen emekli olabilir miyim. Doğuştan kalp hastası olduğum için olamazsın diyorlar tam olarak ne yapmam gerekir. Teşekkür ederim
Malulen emekli olmak için 10 yıl sigortalılık süresi, 1800 gün prim şartı ve tek hastalıktan en az %60 oran aranır.
Peki benim %80 raporum doğuştan kalp hastalığı olduğu için bir engel olur mu emekli olmam için peki.
Bunu bizler bilemeyiz fakat teknik olarak şartlarınızda sıkıntı olacağınızı düşünmüyoruz.
Merhaba
Babam 1967 doğumlu sgk 4a girişi 16.11.1998 şuan 57 yaşında 4757 günü var. Koah rahatsızlığı var. Bizden istenen malülen emeklilikte yüzde kaç rapor istenir ve tek hastalıktan mı yüzdelik istenir diğer hastalıklarında yüzdeye etkisi olur mu
Malulen emekli olmak için 10 yıl sigortalılık süresi, 1800 gün prim şartı ve tek hastalıktan en az %60 oran aranır. Yasin Bey 4A sigorta kolundan olan ve ekim 2008 öncesi sigorta girişli olan kişiler vergi indirim belgesi şartı ile emekli oluyorlar. Ekim 2008 sonrası girişler vergi indirim belgesi şartı aranmıyor. Fakat 21 eylül 2021 yılı Maluliyet tespiti yönetmeliğine göre artık emekliliğe esas raporlarda Balthazard formülü uygulanmayıp en büyük tek hastalık esas alınmaktadır. SGK Hastalık Listesi yayınlanmıştır ve bu listede hastalıklarınız karşılığı olmalıdır. Yönetmeliği incelemek için lütfen tıklayınız. Ekim 2008 öncesi girişli olduğunuz için eski yönetmeliğe göre vergi indirim belgesi alarak emekli olmak daha mantıklı.
Merhaba hocam rapor için kbb 26
Fizik 28
Gögüs hast 20 oran verdi
Sizce vergi indirim belgesi almak için yeterli olur mu
Balthazard formülüne göre hesapladığımızda oranınız %57 olarak gözükmektedir. %40 ve üzeri olduğu için engelli vergi indirimi belgesi için başvuru yapabilirsiniz.
Balthazard formülü bu raporda kullanılmayacağı söyleniyor. Bu durumda rapor alınamayacakmı
Sigorta giriş tarihiniz ve sigorta kolunuz önemli. Ekim 2008 öncesi ve 4A sigorta kolu girişli iseniz bu kişiler engelli vergi indirimi ile emekli olmaya devam ediyor. Ekim 2008 sonrası için 21 eylül 2021 yılı Maluliyet tespiti yönetmeliğine göre artık emekliliğe esas raporlarda Balthazard formülü uygulanmayıp en büyük tek hastalık esas alınmaktadır. SGK Hastalık Listesi yayınlanmıştır ve bu listede hastalıklarınız karşılığı olmalıdır. Yönetmeliği incelemek için lütfen tıklayınız.
Merhabalar ben 2013 yılında bir bankada engelli personel olarak işe başladım ama malulen emekli olmak istiyorum iş gücümün azaldığını hissettiğim için. Benim sorum şu olacak %70 böbrek nakli raporum var bununla işe girdim ama nörejen mesane ve vs. benzeri rahatsızlıklarımda var ama rapor sadece nakli gösteriyor.Ben malulen emekli olmak istiyorum engelli raporu ile işe girdiğim için böle bir imkanım var mı ? Teşekkürler.
Betül hanım çalışma gücünü en az %60 kaybetmiş çalışma gücü kaybı, 1800 prim günü, 10 yıl sigortalılık süresi şartlarını sağlarsanız malulen emekli olabilirsiniz. (İşe giriş çıkışlarınız vb..) durumlar bu süreci etkilemez. Şartları sağlıyorsanız olursunuz.
Merhaba,
Tümör nedeni ile rahimim alındı ve radyo terapi göreceğim.7800 gün pirim ödemem var.Malulen emeklilik icin başvurulabilir mi?Syg.
Ebru hanım öncellikle malulen emekli olmak için çalışma gücünü en az %60 kaybetmiş oran almanız 1800 prim günü tamamlamanız ve 10 yıl sigortalılık şartı gereklidir.