1. Anasayfa
  2. Engelli

Engelli Kimlik Kartı Nasıl Alınır 2023?

Engelli kimlik kartı nedir, engelli kartı nereden alınır, engelli kartı başvuru şartları nelerdir, engelli kimlik kartları kimlere verilir, engelli kartı ile nelerden faydalanabilirim hepsi yazımızın devamında.


30
Whatsapp Kanalı - Masaüstü

Engelli kimlik kartı, engelli kişilerin sosyal yaşam standartlarını kolaylaştırmak ve toplumumuzdan izole olmadan hayatlarını devam etmeleri ve pozitif ayrıcalıklı haklardan yararlanmaları için verilen kartlardır. Engelli kartları, engelli kişilerin hayatlarını kolaylaştırma durumunda önemli rol sahibidir.

Engelli kartı, engelli vatandaşlarımızın sosyal yaşam içinde hayatlarını biraz daha kolaylaştırmak ve onların toplumdan tamamen izole olmadan yaşamlarını devam ettirmek için verilen kartlardır. Sahipleri için son derece önemli olan bu kimlik kartları, engelli vatandaşlarımızın hayatlarını kolaylaştırmada ciddi bir rol oynamaktadır. 2008 yılından bu yana belirli bir engel yüzdesi olan tüm vatandaşlara verilen engelli kimlik kartları, bir kereye mahsus olmak üzere verilmektedir.

Engelli kimlik kartı
Engelli kimlik kartı

Engelli kimlik kartı nedir?

En az %40 oranında tüm vücut fonksiyon kaybı bulunan ve bunu engelli sağlık kurulu raporu ile belgeleyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına verilen bir kimlik kartıdır. 19.07.2008 tarih ve 26941 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Engelliler Veri Tabanı Oluşturulmasına ve Engellilere Kimlik Kartı Verilmesine Dair Yönetmelik” esaslarına göre verilir.

Engelli kimlik kartı nasıl alınır?

Engelli kartı için ikamet edilen ilin Aile Çalışma Ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüklerine başvuru yapılır. Başvuru için gerekli belgeler ;

  • En az %40 ve üzeri engelli sağlık kurulu raporu aslı ya da onaylı nüshası
  • Nüfus cüzdanı fotokopisi
  • 2 adet vesikalık fotoğraf
  • Engelli kimlik kartı müracaat formu ya da dilekçe

daha önceden Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı tarafından verilen engelli kimlik kartları geçerliliğini korumakta olup değiştirmeye gerek yoktur.

Engelli kimlik kartı nereden alınır?

Engelli kartı Aile Çalışma Ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından düzenlenir. Başvuru yerleri ikamet edilen ilin Aile Çalışma Ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleridir.

Engelli kartı ön başvuru işlemi e-devlet üzerinden de yapılabilmekte olup, ancak gerekli rapor ve belgelerin sosyal hizmetler il müdürlüğüne elden ulaştırılması gerekmektedir. Bu yüzden şu anda elektronik başvuru çok da bir anlam ifade etmemektedir.

thumbnail
Önerilen Yazı
Engelli Raporu Bilgi Rehberi 2023

Engelli kartı başvuru şartları nelerdir?

Engelli kartı başvurusu yapan engelli kişilerin öncelikle tam teşekküllü hastanelerden engelli sağlık raporu almaları ve rapor oranının en az %40 ve üzeri olması gereklidir. Sağlık raporu ve diğer belgeler ile beraber bağlı olduğunuz Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı il müdürlüğüne ziyaret ederek engelli kimlik kartı başvurusunda bulunabilirsiniz.

Engelli kartı ön başvurusu nasıl yapılır?

Engelli kimlik kartı ön başvurusu, e-devlet sistemine T.C. kimlik numaranız ve şifreniz ile giriş yaparak sağlayabilirsiniz. Engelli kartı almak için ön başvuru yollarından bir tanesi de e-devlet üzerinden ön başvuruda bulunmaktır.

E-devlet sistemine giriş yapıldıktan sonra E-Hizmetler menüsü tıklanarak açılan sayfa üzerinde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı sayfası bulunmalıdır. Kurum başlığına giriş yapıldıktan sonra Engelli Kimlik Kartı Ön Başvuru seçeneği seçilerek ön başvuru randevu tarihi oluşturulmalıdır.

Engelli kimlik kartı ön başvuru
Engelli kimlik kartı ön başvuru

Kart başvurusu nasıl tamamlanır?

Engelli kartı ön başvurusunu e-devlet üzerinden yapan engelli kişiler, aldıkları randevu tarihinde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ziyaret ederek, başvuru belgelerini eksiksiz teslim etmesi ile beraber başvuru sonuçlanır.

thumbnail
Önerilen Yazı
Engelli Vergi İndirimi 2024

Engelli kart başvurusu nasıl yapılır?

Engelli kartına ilk kez başvuru yapacak engelli kişiler yada refakatçileri %40 ve üzeri engelli sağlık kurulu raporunu bağlı oldukları il ve ilçe Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı müdürlüklerine giderek engelli kimlik kartı başvuru formu doldurarak ve son 6 ayda çekilmiş iki vesikalık fotoğraf ile beraber engelli kimlik kartına başvurabilir.

Engelli kartı başvurusu nereye yapılır?

Engelli kartı başvurularının yapıldığı yerler genel olarak engelli vatandaşlarımızın yaşadıkları yerde bulunan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı il ve ilçe müdürlükleridir. Kişiler gereken tüm belgelerini hazırladıktan sonra ilgili olan bu kuruma başvuruda bulunup engelli kimlik kartı çıkartmak istediklerine dair beyan verebilirler.

Kurum tarafından yapılacak olan incelemelerde eğer kişilerin engelli kartı alma hakları varsa bu kişilere engelli kimlik kartları verilir. 

Başvuru dilekçesi nasıl olmalıdır?

Engelli kartı başvurusu için standart bir dilekçe örneği yoktur. Sosyal hizmetler il müdürlüklerinde hazır matbu evrak olarak engelli kimlik kartı başvuru formu doldurulabilir, ya da e-devlet üzerinden elektronik ortamda ön başvuru işlemi yapılabilir.

Ancak e-devlet üzerinden yapılan başvuruyu takiben rapor ve gerekli belgelerin ikamet edilen ildeki sosyal hizmetler il müdürlüğüne elden ulaştırılması gerekmektedir.

Kart başvurusunda nasıl bir yol izlenmeli?

Engelli kartı başvurusu yapacak kişilerin öncelikle engelli olduğunu gösteren engelli sağlık raporu ile beraber bağlı oldukları il ve ilçedeki Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüklerine başvurması gereklidir. Başvuru sonrası gerekli incelemeler yapılarak uygun olması durumunda, engelli kimlik kartınız kart basılma süresi ile beraber 7 iş günü sürebilir ve hazır olduktan sonra tarafınıza teslim edilecektir.

Kartı başvuru belgeleri nelerdir?

Engelli kartı başvurusu yapılırken gereken belgeler, engelli kimlik kartı alma ile alakalı yayınlanan yürütmelikte kesin olan ve eksik teslim edildiğinde işlemlerin yapılamayacağı belgelerdir. Engelli kimlik kartı alacak olan kişilerin belgelerini doğru şekilde beyan etmeleri yürütülecek olan sürecin sorunsuz geçmesi adına son derece önemlidir. Buna göre engelli kimlik kartı başvurusunda gereken belgeler şunlardır:

  • Kişiye ait nüfus cüzdanı aslı ya da fotokopisi,
  • Engelli kimlik kartı başvuru dilekçesi,
  • Kişilerin engel oranlarını gösteren Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanmış sağlık kurumlarından alınmış olan engelli raporları,
  • Engelli kimlik kartı alacak olan vatandaşa ait yakın zamanda çekinmiş olduğu 2 adet vesikalık fotoğraf,
  • Kişilerin ilk başvuru dilekçeleri,
  • Kişiye ait engel oranında bir değişme varsa bunu gösteren engel oranı değişikliği dilekçesi,
  • Refekatçi kartı dilekçesi örneği,

gibi belgeler engelli kartı çıkartılırken gereken belgelerdir. Yukarıda verilen belgeler eksiksiz bir şekilde hazırlanarak ilgili yerlere başvuruda bulunulur.

thumbnail
Önerilen Yazı
Engelli Raporu Bilgi Rehberi 2023

Hangi durumlarda kart iptal edilir?

Engelli kartı iptali belli durumlarda iptal edilmektedir. Engelli kimlik kartı iptal sebepleri alt kısımda yer almaktadır. Engelli kartı iptal edilme durumları şu şekildedir;

  • Engel durumunun değişmesi (%40 oranın altına inmesi)
  • Engelli kişinin ölümü
  • Hatalı ve yanlış beyanda bulunma
  • Belge ve evrak eksikliği

Engelli kartı ne kadar sürede gelir?

Engelli kartı başvurusu sonrası, değerlendirme aşamasına geçilmektedir. Değerlendirme aşamasında başvurunuzun olumlu sonuçlanması durumunda engelli kimlik kartınız hazırlanmaktadır. Değerlendirmeler Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından yapılır. Engelli kimlik kartı değerlendirilmesi ve engelli kişiye teslimi 7 iş günü süresinde tamamlanır.

Engelli kimlik kartları kimlere verilir?

Engelli kartı, bedensel anlamda ya da ruhsal anlamda belirli bir engeli bulunan kişilere verilen kartlardır. Bu kartlar vatandaşlarımızın hayatlarını bir nebze daha kolaylaştırmak ve onların belirli haklardan yararlanmalarını sağlamak adına son derece önemli bir ayrıcalıktır.

19 Temmuz 2008 tarihinden sonra resmi gazetede yayınlanan yönetmeliğe göre ülkemizde bir engelli veri tabanı oluşturulmuş ve bununla birlikte engel oranı yüzde 40 olan kişilere belirli haklardan yararlanmalarını sağlamak amacıyla engelli kimlik kartları verilmeye başlanmıştır. Özellikle kalıcı bir engele sahip olan kişiler engelli kimlik kartlarını bir kez ve yüzde 40 engelli olduklarını gösteren sağlık raporları ile birlikte almaktadırlar.

Engelli kimlik kartını almak isteyen kişiler belirli şartları sağladıktan sonra ilgili kurumlardan engelli kimlik kartlarını alabilirler. Pek çok engelli vatandaşımızı sosyal yaşama geri kazandırmak adına önemli olan engelli kimlik kartları, her açıdan mutlaka sahip olunması gereken kartlardır.

Engelli kimlik kartı sorgulama

Engelli kartı sorgulaması için iki yöntem bulunmaktadır. ALO 144 ve ALO 183 Sosyal destek hattını arayarak sorgulama yapabilirsiniz. Ayrıca elektronik ortam üzerinden e-devlet kapısı aracılığı ile engelli kimlik kartı ön başvurusu yapmak için tıklayınız.

Engelli kimlik kartı ne işe yarar?

Engelli kartı öncelikle %40 ve üzeri engelli sağlık kurulu raporunun sağladığı bütün hak ve avantajları sağlar.

  • Biz burada rapor ve başka şartların birlikte arandığı hak ve avantajları bir kenara bırakarak sadece engelli kimlik kartı ile faydalanılabilecek başlıca hak ve avantajlardan bahsedeceğiz.
  • Engelli sağlık kurulu raporunun gerektiği her yerde rapor yerine geçer.
  • İzmir gibi bazı illerde şehir içi toplu ulaşım araçlarından engelli kimlik kartını ibraz etmek suretiyle faydalanılır. Ayrıca ilgili belediyeye ait bir kart şartı aranan illerde ise bu kartı almak için engel durumunun belgelenmesinde geçerlidir. Ağır engelli ve refakatçili engelli kimlik kartları ile engelli ile birlikte bir refakatçisi de ücretsiz yolculuk yapar.
  • Devlete ait müze, ören yeri, milli parklar ve mesire alanlarına ücretsiz giriş imkanı sunar.
  • Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yolları’nda (TCDD), yüksek hızlı trenler (YHT) dahil tüm koltuklu seferlerde ücretsiz ulaşım imkanı sağlar.
  • Devlet tiyatroları ücretsizdir.
  • Türk Hava Yolları seferlerinde indirimli uçuş sağlar. Doktor raporu ile refakatçi eşliğinde yolculuk yapması gerektiği belgelenen engelliler ile birlikte, aynı seferde olması şartıyla refakatçisine de indirim uygulanır. Promosyon ürünü biletler indirim dışıdır.
  • Şehirlerarası otobüs firmaları ile yolculuklarda indirim sağlar.
  • Mobil telefon ve internet gibi telekomünikasyon ürünlerinde geçerli tarife üzerinden %25 indirim sağlar.
  • Engellinin üzerine olan su aboneliklerinde engelli kimlik kartı ya da engelli sağlık kurulu raporu ile engelli aboneliklerde belirli bir miktara kadar olan tüketimler için %50 indirim uygulanır.
  • Havalimanı otoparklarından engelli kimlik kartını ibraz etmek suretiyle ücretsiz faydalanılır.
  • Çeşitli Spor müsabakalarına ücretsiz giriş sağlar.
  • Sinemalarda indirim sağlar.
  • Türkiye sınırları içerisinde 200 metrekarenin altında tek konuta sahip olan engelliler ilgili belediyeye engelli kimlik kartı ya da engelli sağlık kurulu raporlarını ibraz ederek emlak vergisi muafiyeti hakkından faydalanabilirler.
  • Öğretmen evlerinde konaklamalarda indirim imkanı sunar.

Engelli kartların kullanım amacı nedir?

Engelli kişilerin engelli kartı alması kişinin yararına olacak bir durumdur. Devletimizin engellilere yönelik sunduğu birçok haktan yararlanması için bu karta ihtiyaç duyulur. Engelli kişilerin topluma kazandırılması, sosyal toplum içerisinde yer alması, kendilerine tanınan hak ve ayrıcalıklardan yararlanılması için bu karta sahip olmalı çok önemlidir.

Merak Edilen Sorular

Engelli kart ile ilgili merak edilen soruları sizler için bir araya getirdik. Soru ve cevaplar alt kısımda yer almaktadır.

Engelli kartı kimler alabilir?

Bedensel, ruhsal, duyusal, zihinsel ve sosyal yeteneklerini en az %40 ve üzeri kaybeden doğuştan yada sonradan gelişen vatandaşlara engelli kimlik kartı verilmektedir.

Engelli kartı kayboldu ne yapmalıyım?

Engelli kimlik kartınızın kaybolması, kırılması, çalınması yada içerdiği bilgilerin değişmesi halinde, bağlı olduğunuz il/ilçe sosyal hizmetler müdürlüklerine ziyaret ederek tekrar müracaat edilmeli ve durumunuza göre kartınız yenilenmelidir.

Engelli kimlik kartı ücretli mi?

Engelli kartı başvurularında herhangi bir ücret talep edilmemektedir.

Engelli kartı başvuru formu nereden alınır?

Bağlı olduğunuz Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı il müdürlüklerinden engelli kimlik kartı başvuru formu alabilirsiniz.

Engelli kimlik kartı kaç günde gelir?

Engelli kimlik kart başvurusu, başvuru yapıldıktan sonra 7 iş günü içerisinde teslim edilmektedir.

Telefon ile engelli kartı nasıl sorgularım?

Telefon ile engelli kimlik kartı sorgulaması ALO 183 ve ALO 144 sosyal destek hattı üzerinden engelli kimlik kartı ile ilgili bilgi alabilirsiniz.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 101
    be_endim
    Beğendim
  • 15
    g_zel
    Güzel
  • 11
    ba_ar_l_
    Başarılı
  • 0
    tepkisiz
    Tepkisiz
  • 3
    _lgisiz
    İlgisiz
  • 2
    _zg_n
    Üzgün

Üniversite mezunu, evli ve bir çocuk babasıyım. Engellilik gündemi, engelli haberleri, engelli teknolojileri konularında araştırmalar yapmaktayım. Boş vakitlerimde engelli kişileri bilgilendirmek için yazılar paylaşıyorum.

Yazarın Profili

Yorumlar (30)

  1. 2 Ekim 2023

    Hocam ben ayni anda hem engelli maasi hemde engelli kimlik karti başvurusu yaptim maas başvurusu red edildi sgkli ise girdim fakat engelli kimlik kartı sorgulama dediğimde e devletten teknik aksaklik nedeniyle isleminize devam edilemiyor dedi 1 aydir hala gelmedi odami red edildi acaba yeni başvuruda yapamiyorum

  2. 26 Temmuz 2023

    3 ay önce e devletten engelli kimlik kartı başvurusu yaptım halen dönüş yapılmadı. Bugün yeniden başvuru yaptım zaten devam et eden bir başvurunuz bulunmaktadır yazıyordu. Ne yapmamız gerekiyor.

  3. 10 Nisan 2023

    Merhabalar engelli kimlik kartı başvurusu yaptım hizmet süreci başladı diyor ne anlama geliyor kart elime ulaşmadı gidip almammı gerekiyor acaba ? Cvb için şimdiden tşk ederim hayırlı geceler

    • Engelli kimlik kartı başvuru formu doldurduktan sonra artık engelli kimlik kartı başvuru süreciniz başlamış demektir. Bu süreçte kartınız basılmaya başlanacaktır ve en kısa sürede engelli kimlik kartı elinize geçecektir.

  4. 13 Ocak 2023

    hocam benim vergi indiriminden emeklilik işlemleri tamam.pazartesi günü sonuçlanıyor. emekli olduktan sonra çalışmaya devam edecem. peki tekrardan vergi dairesine çalıştığım icin çalıştığım paradan vergi istisnasi icin takrardan basvurmam gerekiyor mu. ni arkadaş öle yazmış.emekli olduktan sonra gidip başvurun çalıştığınız paradan da vergi indirimi alirsiniz diye anlayamadım neden emekli olduktan sonra tekrardan gidelim bununla ilgili bilginiz varmi teşekkürler

  5. 16 Aralık 2022

    Merhabalar,
    Babamın 2016 yılına ait %40 engelli raporu mevcut ve bu rapor ile malulen emekli oldu. Raporda “süreklidir” ve “kontrol süresi” şeklinde iki adet kutucuk mevcut. Ancak bu kutucuğun ikisi de işaretlenmemiş durumda. Engelli kartı almak için başvurduğumuzda raporun eski olduğunu ve yenilenmesi gerektiğini bildirmişler. Bu raporun süreklilik durumu nedir? Bu raporu e-devlet sistemine işleyebilmek adına ne yapmalıyız.
    Şimdiden teşekkürler

    • Tuğrul Bey bu durum biraz karmaşık bununla ilgili normal şartlarda raporu aldığınız engelli biriminin yardımcı olması gerekli. (Yani arşivlerden raporunuzu çıkarması ve sisteme işlenmesi gerekli) Bu yüzden mağduriyetler oluyor. Fakat genel olarak raporunuzun yenilenmesini talep ediyorlar. CİMER’e konu ile ilgili detaylı yazmanızı öneririz.

  6. 6 Aralık 2022

    Merhaba ben kas hastasıyım bir yıl önce malüllük için baş vurdum %60 oran verilerek red edildi ben tekrar kurula girip engelli raporu ala bilirmiyim verilirmi teşekkür ederim

    • Emel hanım, engelli raporu için bir oran aldınız ve oranın az olduğunu düşünerek itiraz etmediyseniz 6 ay beklemek zorundasınız. Fakat ek hastalık olması durumunda süre beklenmeksizin engelli raporuna tekrar başvurabilirsiniz. Dolayısıyla verdiğiniz bilgiye göre (1 yıl geçmiş ) yeniden engelli raporu başvurusu yapabilirsiniz.

  7. 10 Kasım 2022

    Merhabalar benim raporum onaylandı hastaneden. E devlettem çıktısını alip onunla beraber engelli kartina başvurabilirmiyim. Yoksa e devletten çıkardığım raporumu hastaneden asli gibidir kaşesi mi bastirmam gerekiyor. Teşekkürler

    • Serkan Bey, mutlaka engelli raporunuzun 4-5 tane ASLI GİBİDİR kaşeli alınız lazım olacaktır. ASLI GİBİDİR engelli raporu ile engelli kimlik kartına başvurabilirsiniz.

      • 11 Kasım 2022

        E devletten kendim çıkarıp. Hastaneye gidip aslı gibidir kaşesi bastırıyorum. Raporu hastane çıkarmıyor dimi.

      • 11 Kasım 2022

        Bişey daha sorcam. Bem vergi indiriminden emeklilik icin evrakları ankaraya gönderdim olumlu olduğunu varsayalım. Emekli maasi bağlanacak. Peki hocam bizde bankaların bu verdiğini promosyon ücretlerinden yararlanabilirmiyiz. Teşekkürler

      • 24 Kasım 2022

        Hocam son 1 ve önemli bir sorum olacak. Benim raporum onaylandı ankaradan vergi indiriminden yararlancam. Şimdi beni iş yeri engelli kategorisindemi sigortami yapacak. Benim isteğime mi bagli…. İkincisi benim sigortami engelli kategorisinde yaparsa bana vergi indiriminden emeklilik de eksisi olurmu. Yada genel anlamda bana eksisi olurmu yaparlarsa. Teşekkürler

        • Serkan Bey, öncelikle asgari ücret seviyesinde bir ücretin gelir vergisi istisnası nedeniyle engelli vergi indirimi söz konusu değil. Asgari ücret üstü alıyorsanız arasındaki farkın engelli vergi indirimi oluyor o rakam da çok düşük bir rakam (Farka göre değişiyor) Ekim 2008 önce 4A sigorta girişiniz varsa erken emeklilik şartlarından bir tanesi vergi indirim belgesidir. Engelli ya da normal çalışmanızın emekliliğe ücret olarak etkisi yoktur. Yani emekli olursanız engelli yada normal hak ettiğiniz emekli maaşını +/- olarak etkilemeyecektir.

      • 25 Kasım 2022

        Hocam peki ben su an 10 civarinda maaş alıyorum. Vergi indiriminden emekli olduğumu var sayalım. Takribi ortalama ne kadar maaş bağlanıyor peki.

      • 28 Kasım 2022

        Hocam vergi indiriminden emekli ile ilgili kritik bi yerde kaldim. 1999 girişim var 16 yasinda. O tarih gecerli mi. Çünkü sgk ya gittim 2005 den başlangıç görünüyor. 1999 yatmış 1 ayım var ama onu nasil çözebiliriz. 2005 beni. İşime yaramıyor. Çok teşekkür ederim

        • E-devlet hizmet sekmesinde görülen primi ödenmiş başlangıç tarihi dikkate alınır. 1999 girişiniz e-devlet görünmüyorsa bunu mutlaka SGK yetkilisi ile istişare etmelisiniz ki çözüm yolunu onlar sunacaktır.

      • 28 Kasım 2022

        1999 girişim var sigorta da yatmış oraya kadar problem yok. 1999 da 16 yaşında olduğunum için o yaşı baz alirlar mi. 16 yaşındaki sigorta geçerli midir 1999 yılında

  8. 10 Ekim 2022

    Engelli kimlik kartı; Engelli sağlık kurulu raporunun gerektiği her yerde rapor yerine geçer. Ehliyet almak için neden bu kartın hiç bir fonksiyonu yok yada bu yönde bir çalışma varmı?

  9. 13 Ağustos 2022

    Engelli Kimlik Kartı konusundaki yazınızı dikkatle okudum, bu konuya önem veren bir profesyonel olarak da çok yararlandım, teşekkürler.
    Sorum bu kartların maksadı aşar şekilde kullanımı konusundaki tespitleriniz ve buna ilişkin yorumunuz. Yanıtınızı özelden yazmanızı tercih ederim…

Bir yanıt yazın